Trešnjevački trg Park na Trešnjevačkom trgu prije nego što je u studenom 2014. preuređen i preimenovan u Park Zvonimira Milčeca [GP 2013.]

Trešnjevački trg

Još na samome početku planskoga razvoja Trešnjevke, u Drugoj regulatornoj osnovi grada Zagreba iz 1887., na mjestu današnjeg Trešnjevačkog trga je planiran trg, tada još planskoga imena “Trg U”, na sjecištu puteva koji su vodili kroz još nenaseljen kraj zvan Tratina (otkuda dolazi i ime Tratinskoj cesti).

Oko 1920. počinje naseljavanje Trešnjevke i u periodu između 1920. i 1930. na mjestu tada planiranog “Trga U” neformalno se okupljaju “kumice” i stanovnicima tada brzo narastajućeg kvarta nude svoje poljoprivredne proizvode – to su bili začeci današnje tržnice.

Trešnjevačka tržnica s južne strane
Trešnjevačka tržnica s južne strane [GP 2013.]

1930. godina je važna za razvoj zagrebačkih tržnica – to je godina u kojoj se dovršava izgradnja tržnice Dolac (nakon što se do tog perioda sajmište održavalo na Jelačić placu), a novoosnovanom gradskom poduzeću Tržnice Zagreb (u čijem su sastavu tada još bile tržnica na Međašnom trgu – današnjem Kvatriću te veletržnica na Branimir-placu) pristupa i tržnica “Pod Črešnjom” – sadašnja Trešnjevačka tržnica. Od te se godine polako razvija i čitav trg kao cjelina.

Trešnjevačka tržnica na kraju radnog dana
Trešnjevačka tržnica na kraju radnog dana [GP 2013.]

S vremenom se uređuje park u središtu trga (koji je i danas vrlo sličan originalnom izgledu), 1935. preko trga prolazi tramvaj, 1937. se dovršava crkva Sv. Josipa na početku Trakošćanske (zvonik je dograđen tek 1997.), a iz tog doba potječe i najstarija zgrada na tržnici, ribarnica, građena iz zelenog kamena s Medvednice.

U 40-im godinama preko trga još teku potoci Jelenovac i Kuniščak, a suvremenici se sjećaju da je uz njih raslo grmlje koje su prolaznici koristili kao mjesto za nuždu, dok su se na uglu Nove ceste i trga, točno na istome mjestu kao i danas, okupljali prodavači drva i pilari. Nakon Drugog svjetskog rata je arhitekt Antolić radio na projektu Doma štampe koji bi se nalazio na kraju Krapinske ulice i time trgu davao prepoznatljivu vizuru kao što od pamtivijeka Novoj cesti vizualnu završnicu nudi Medvednica s ruševinama Medvedgrada.

1959. godine se na dijelu dotad neiskorištenog zemljišta koje je pripadalo crkvi gradi robna kuća Nama.

Nakon tog doba nije bilo velikih preinaka na području trga, tržnica je mijenjala svoj oblik i raspored prodajnih mjesta, pojavljivali su se njeni produžeci u smjeru Dobojske ulice i Šetališta Jurija Gagarina, dograđivana su parkirališta na koridoru Ulice grada Vukovara…

Trenutno stanje Trešnjevačkog trga nipošto nije zadovoljavajuće, a evo nekih od najvažnijih problema i ideja kako ih riješiti:

 • Tržnici nedostaje zatvoreni dio pa je promet jako ovisan o vremenskim prilikama (ideja: dodavanje velike tende ili montažnog krova)
 • Prodaja je smanjena zbog konkurencije trgovačkih centara i sve manjem broju “kumica”, a većem broju preprodavača (ideja: povratak kupaca nakon natkrivanja tržnice, djelomična promjena ponude)
 • Tržnica i njena okolina su zagušene kioscima i privremenim objektima (ideja: širenje tržnice na zapad do Dobojske ulice, “čišćenje” pješačko-biciklističkog koridora u smjeru sjever-jug, Trakošćanska/Krapinska-Šetalište Jurija Gagarina)
 • Pregust i kaotičan promet na peterostrukom raskršću teškom za regulaciju (ideja: potpuno zatvaranje Trakošćanske i pretvaranje prostora ispred crkve u pješačku zonu te sužavanje Ulice grada Vukovara uz otvaranje Nove ceste prema Zagrebačkoj aveniji kako bi preuzela dio prometa u tom smjeru)
 • većina prostora je neugodna za dulje zadržavanje, već prolaznici dođu, obave posao (kupovinu, čekanje tramvaja itd) i odu (ideja: zadržavanje posjetilaca kroz ljepše prostore, širenje zelenila i ukidanje benzinske pumpe, upotrebu prostora tržnice i izvan radnog vremena za razne namjene (sport, manifestacije itd)

Večernji život Trešnjevačkog placa [VR 2013.]
Večernji život Trešnjevačkog placa [VR 2013.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 1

 1. Klemm Miroslav 25.10.2016, 16:53

  Pročitajte sličicu “Kino na Placu” u knjigi “Himalaja, tres, tres, Trešnjevka” koju možete najti v knjižnici Tin Ujević kraj Placa.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Ostaci željezničkog kolosijeka u Jablanskoj ulici [GP 2007.]

Željeznički kolosijek Črnomerec – Prečko

Vlakom iz Črnomerca za Prečko???? Ne, nije ovo razotkrivanje nekog novog prometnog masterplana niti moje…
Read More
Staro okretište tramvaja i stajalište autobusa na Remizi (web)

Autobusni gradski i prigradski promet na Trešnjevci

Od samog početka javnog autobusnog prometa u Zagrebu 1927. godine Trešnjevka je bila uključena u…
Read More
Park Zvonimira Milčeca uz glavnu trešnjevačku prometnicu [GP 2014.]

Park Zvonimira Milčeca na Trešnjevačkom trgu

Park Zvonimira Milčeca je park smješten na istočnoj strani Trešnjevačkog trga, u trokutu između Tratinske…
Read More
Caffe bar "Casablanca" na Knežiji u kojem je održana 3. Kvartovska piva [VR 2020.]

Caffe bar Casablanca

Caffe bar Casablanca nalazi se u Horvaćanskoj 50, otprilike na sredini duge plavičaste zgrade koja…
Read More
Popločana staza na Srednjacima [VR 2013.]

Zvuci starih popločanih puteva

Tokom desetljeća su diljem Trešnjevke nastajali razni putevi… prvo su to bile poljske staze, zatim…
Read More
Kuća u Novoj cesti 100 gledana sa juga, od Tratinske ulice. [VR 2022.]

Povijest kuće u Novoj cesti 100

Kuća u Novoj cesti 100 se nalazi u neposrednoj blizini središta Trešnjevke, od Trešnjevačkog ju…
Read More
"Teatar na Trešnjevci" - TNT [SM 2013.]

Teatar na Trešnjevci – TNT

Ime TNT nastalo je prije sedam godina u okviru Centra za kulturu Trešnjevka, unutar kojega…
Read More
Pregrađivana zgrada kina Trešnjevka [GP 2013.]

Kino Trešnjevka (“Buhara”)

Kino Trešnjevka je radilo tokom 50-ih i 60-ih (nedostaju precizni podaci) i čini se da…
Read More
1 2 3 49

Kategorije