Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom trgu – preneseno iz knjige “Crvena Trešnjevka”

Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu

Robna kuća NaMa na Trešnjevačkom trgu (tada Trgu Oktobarske revolucije) je otvorena 14.09.1960. Sagrađena je na zemljištu koje je pripadalo župi sv. Josipa čija se crkva nalazi iza robne kuće, a prije njene gradnje se na tome zemljištu nije nalazila nikakva građevina već samo grmlje.

Zgrada u kojoj se NaMa nalazi u stvari je paviljon u kojem se na Zagrebačkom velesajmu održavala izložba “Porodica i domaćinstvo” u jesen 1957., jesen 1958. i proljeće 1960. Ta je izložba označila veliki pomak prema modernizaciji života u tadašnjoj Jugoslaviji, ponajviše po pitanju uređenja stanova i upotrebe novih kućanskih aparata, ali i na polju obiteljskih pa i društvenih odnosa.

Treba napomenuti da je prvo samoposluživanje u bivšoj državi otvoreno 17.12.1956. u Ivancu pored Varaždina i nakon toga su se trgovine novog tipa počele širiti i u Zagrebu tako da je i otvaranje robnih kuća NaMe došlo kao jedna od posljedica tog trenda koji je zapravo predstavljao otvaranje utjecajima potrošačkog društva koji su dolazili sa zapada. TI su utjecaji bili mnogostruki – između ostaloga, pojavom samoposluživanja došlo je i do pojave da su pakiranja proizvoda morala postati atraktivnija kako bi privukla pažnju potrošača koji su sada sami dolazili u doticaj s robom na policama samoposluživanja.

Nakon posljednje izložbe koja je u tom paviljonu održana na Velesajmu u proljeće 1960. godine zgrada je premještena na novu već spomenutu lokaciju koja je radi blizine tržnice i raskršća nekoliko važnih prometnih pravaca već otprije predstavljala vrlo prometnu i atraktivnu lokaciju.

Prostori robne kuće su bili isprve raspoređeni tako da se u njenom podrumu nalazilo skladište, a na preostale dvije etaže (prizemlje, prvi kat) tezge s različitom robom. Tokom 70-ih i 80-ih godina je u prizemlju bilo samoposluživanje sa špecerajem, u ulaznom prostoru je bila parfumerija, a na katu su bili odjeli konfekcije, obuće, kućanskih aparata …

Sa dolaskom nove države i propadanjem NaMe je robna kuća iselila, a prostore su zauzele nove trgovine – u prizemlju Konzum, dok je na katu dugo bila trgovina sportskom opremom Turbo šport te trgovina obućama Pitarello nakon čijeg su se odlaska u prostor na katu uselile manje trgovine.

Trešnjevačka Nama je dugo vremena bila najvažnija trgovina cijele Trešnjevke zbog svog odličnog položaja u središtu kvarta, u blizini tržnice te uz tramvajsku stanicu.

 

Vezani tekstovi

 

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Tura kultura: Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Posjet Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u sklopu akcije “Tura kultura” održan je 24.02.2023., a vodila ga
Vrt Eko ekipe Prečko [VR 2013.]

Eko ekipa Prečko

EkoEkipa Prečko je građanska inicijativa nastala s nakanom da u gradskoj četvrti Prečko formira zajednički
Dječje igralište u Lazinskoj ulici - Rudeš [VR 2013.]

Dječja igrališta Trešnjevke

Vjerovali ili ne, na Trešnjevci se nalazi više od pedeset dječjih igrališta! U planski građenim
Poznati logo firme još vidljiv iznad trgovine u Vlaškoj 28 [VR 2013]

Metalia Commerce

Zanimljiva je povijest firme Metalia Commerce… tokom tridesetak godina ta je firma bila sinonim za
Učenici IX gimnazije koji su na javnom čitanju povodom Noći knjige čitali svoje pjesme [VR 2021.]

Učenici IX gimnazije čitaju svoju poeziju (Noć knjige 2021.)

U sklopu akcije “Trešnjevka se budi!” održan je povodom Noći knjige (23. 04.2021.) program pod
Grafit autora Lonca u krugu Studentskog doma "Stjepan Radić" [GP 2014.]

Trešnjevački grafiti

Željeli mi to ili ne, grafiti su dio naše svakodnevice, od New Yorka i Berlina
Željezničarske kuće uz prijelaz preko pruge s brkljom kod Jagićeve ulice [GP 2013.]

Željezničarske kuće (Magazinska ulica)

Željezničarske kuće koje se nalaze između Magazinske ulice i Zapadnog kolodvora su najstarije građevine na
Bivši Gagarinov put (sada Gagarinovo šetalište) kao nadsvođeni potok Kuniščak [GP 2013.]

Izblijedjeli tragovi Rusije/Sovjetskog saveza na tlu Trešnjevke

Odnosi Hrvatske/Jugoslavije/Zagreba/Trešnjevke i Rusije/Sovjetskog saveza su gotovo uvijek nosili breme tekućih političkih strujanja i zbog
1 2 3 53

Kategorije