Moj dvor – planirani kompleks luksuznih stanova uz Magazinsku ulicu

Moj dvor – planirani kompleks luksuznih stanova uz Magazinsku ulicu

Na izduženoj parceli između Magazinske i Žajine (nekad Daničićeve) ulice, točno na mjestu gdje je do 60-ih godina prolazio kolosijek koji je spjao Samoborski kolodvor za Zapadnim kolodvorom, trebala je nići jedna od najluksuznijih stambenih zgrada u Zagrebu – Moj dvor.

To je bio plan poduzetnika Zdravka Markote koji je na toj parceli 2006. počeo sa pripremnim radovima, a uz pomoć kredita Hrvatske poštanske banke trebao je do 2008. sagraditi neobičnu građevinu koju je projektirao poznati arhitekt Andrija Mutnjaković (autor npr. sadašnje zgrade Kazališta Trešnja), a trebala je imati oko 15 000 kvadratnih metara prostora, obuhvaćati 113 stanova, zimski vrt, terase obrasle zelenilom i bazen na vrhu zgrade. Budućim vlasnicima stanova nudile su se pogodnosti poput personaliziranih usluga čišćenja i spremanja, pripremanja i dostave hrane i slično.
(više detalja o pojedinostima objekta te planove i vizualizacije možete vidjeti na web stranici projekta koja je još uvijek dostupna i u kojoj se doživljaj stanovanja u tom objektu opisuje kao “život na visokoj nozi”)

Razgovor s arhitektom Andrijom Mutnjakovićem koji je projektirao stambeni kompleks Moj dvor (preneseno sa web stranice mojdvor.hr) Razgovor s arhitektom Andrijom Mutnjakovićem koji je projektirao stambeni kompleks Moj dvor (preneseno sa web stranice mojdvor.hr)

Kako bi mogao sagraditi tu građevinu poduzetnik je potpisao ugovor prema kojem bi ga Poštanska banka kreditirala sa 50 milijuna kuna, pripremi radovi su započeti, iskopana je duboka građavinska jama namijenjena temeljima i garaži … no, tada se desio veliki preokret. Banka je, radi tada nadolazeće krize, zatražila dodatna jamstva koja poduzetnik nije mogao osigurati, kredit mu je otkazan, a on je banku tužio sudu jer je smatrao da je takvom odlukom banke prekršen njihov ugovor o kreditu.

U prvostepenoj nepravomoćnoj presudi u travnju 2019. Trgovački sud je odlučio da su propisi na strani poduzetnika i da mu banka mora isplatiti odštetu od 82,3 milijuna kuna. Ali, banka je uložila žalbu na tu presudu i u konačnoj sudskoj odluci doneseno je rješenje kojim je odluka banke proglašena opravdanom te je poduzetnik, preko firme “Moj dvor građenje” obavezan platiti sudske troškove.

Isječak snimke Trešnjevke sa servisa Google Maps sa zaokruženim Isječak snimke Trešnjevke sa servisa Google Maps sa zaokruženim “jezerom” na lokaciji planiranog stambenog kompleksa.

Stanje na gradilištu početkom prosinca 2022. [VR 2022.] Stanje na gradilištu početkom prosinca 2022. [VR 2022.]

I, to je administrativni okvir te priče. A onaj drugi, stvarni, životni, je taj da je u iskopima temelja s vremenom nastalo najveće jezero Stare Trešnjevke. Koliko je nama poznato, uz to jezero se ne vezuju nikakve nesreće (na sreću, ograda je, čini se, dobro držala) međutim posve sigurno je to jezero bilo leglo komaraca.

U međuvremenu je došlo i do djelomičnog zatrpavanja jezera dovozom zemlje sa nekih trešnjevačkih gradilišta, no jedan je dio jezera još uvijek tamo i lako ga je pogledati sa prolaza koji se nalazi tik uz ulaz poznate gostionice Magazinska klet.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Zaštitni znak caffe bara “Iva”, [VR 2020.]

Caffe bar “Iva”

Caffe bar “Iva” nalazi se na uglu Travanjske i Srpanjske ulice u Vrbanima i otvoren
Zeleni pojas uz Zagrebačku aveniju [GP 2006.]

Zagrebačka avenija (Autoput, Ljubljanska cesta, Ljubljanska avenija)

Zagrebačka avenija je danas jedna od najprometnijih zagrebačkih prometnica i definitivno najprometnija trešnjevačka prometnica. Nastala
Okretište tramvaja Prečko [VR 2013.]

Tramvajsko okretište Prečko

Tramvajska okretišta su u pravilu prometna, bučna i uvijek pomalo kaotična mjesta… sjetite se, recimo,
Magazinska cesta [GP 2013.]

Magazinska cesta

Magazinska cesta (danas Magazinska ulica) je nedvojbeno najstarija imenovana cesta Trešnjevke, nastala je odmah nakon
Prodaja, razmjena i dijeljenje knjiga i brošura u organizaciji Centra za civilne incijative (CCI) i Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u prostoru društvenih organizacija "Šesnaestica" u Ozaljskoj ulici, 17.09.2022. [MD 2022.]

Centar za civilne inicijative (CCI)

Centar za civilne inicijative (CCI) osnovan 1998.godine, neprofitna je udruga koja se bavi razvojem lokalne
Caffe bar "Hrvoje" u Novoj cesti, snimljeno najvjerojatnije krajem 90-ih. [HD ?]

Caffe bar “Hrvoje”

Nova cesta je jedna od najstarijih trešnjevačkih ulica/cesta … nastala je najvjerojatnije (iako za to
Detalj na crkvi Marije Pomoćnice u Omiškoj ulici [GP 2007.]

Crkve Trešnjevke

Na Trešnjevci se nalazi trinaest zanimljivih sakralnih objekata, saznajte nešto više o njima iz ovog
"Gljiva" kao nosač reflektora rasvjete na "Petlji", na sjecištu Držićeve ulice i Slavonske avenije [VR 2015.]

“Petlja” i njena rasvjeta [Trnje]

Tokom 2015. godine na tzv. “Petlji”, na kompleksnom raskršću Slavonske avenije i Držićeve ulice u
1 2 3 53

Kategorije