“Banana”

“Banana”

Tamo gdje je danas Trg Krešimira Ćosića, jedno od mjesta koje neraskidivo vežu Trešnjevku sa sportom preko Doma sportova, plivališta u bivšoj Daničićevoj, a sada Žajinoj, preko teniskih i hokejaških terena uz “Munjaru”, nekad je bilo polje, rasli su kukuruzi. Taj se predio zvao Obrež i nalazio se tik uz potočić Jelenovac koji je tekao neposredno pored istočne strane današnjeg Doma sportova i nastavljao je svoj tok uzduž današnje Trakošćanske ulice sve do Trešnjevačkog trga gdje se ulijevao u potok Kuniščak koji je do trga tekao uzduž Krapinske ulice.

U to davno doba, u 50-ima i još ranije, sportska su igrališta zapadno od plivališta bila prekrivena lešom (šljakom) i koristilo ih je sportsko društvo Šparta pa se tako po njemu zvao cijeli taj predio sjeverno od pruge Samoborčeka. Na mjestu gdje je već dugo vremena hotel “Panorama” nekada su bile konjušnice. Malo dalje na istok, tamo gdje su sada neboderi Nove ceste, tu su živjeli Trešnjevčani u malim obiteljskim kućicama sa vrtovima u kojima su rasle mirišljave ruže i sazrijevale kruške i jabuke. Stanovnici tog doba se još uvijek sjećaju igara graničara na ulici kojom gotovo da nisu prolazili automobili, bačvara Majerića na broju 59 i firme Malešević do njega.

Sve brža urbanizacija tog dijela Trešnjevke donijela je tom komadiću Stare Trešnjevke velike promjene. Plivalište je sagrađeno 1958. Hotel Panorama dovršen je 1968., a Dom sportova je građen od 1964. i dovršen 1972., točno godinu dana nakon što je svojim sada već dugo nepostojećim tračnicama prošao posljednji “Samoborček”. Ulice južno od njih, koje su se počele puniti malim obiteljskim kućama početkom 30-ih godina 20. stoljeća, krajem tog istog stoljeća, nakon osamostaljenja Hrvatske i ukidanja lokalnog prostornog planiranja, napunile su se predimenzioniranim i bezdušnim, nelijepim zgradama …

… a u svim tim kućama (nekad) i zgradama (sada) uvijek su živjela i neka djeca. A djeca k’o djeca, uvijek nađu mjesta koja im mogu priuštiti zabavu, veselje, igru … a jedno od njih, najistaknutije u toj hrpici velikih i važnih građevina oko Trga Krešimira Ćosića (nekadašnjeg Trga sportova) je bila “Banana”!

Dom sportova viđen s Trga Krešimira Ćosića. [VR 2022.] Dom sportova viđen s Trga Krešimira Ćosića. [VR 2022.]

Zašto baš Banana, otkud to ime, nitko ne zna sa sigurnošću reći. Neki kažu da je to mjesto dobilo ime po ovalnom krovu Doma sportova koji malko podsjeća na oblik banane. Neki drugi kažu da je dobilo ime po skulpturi košarkaša koji skaču za loptu, a “banana” je u žargonu blokada kakvima su svoje protivnike obasipali košarkaši Cibone u svojim najboljim godinama koje su proveli igrajući baš u Domu sportova.

Uglavnom … Banana je lokacija na zaravni, terasi, ispred Doma sportova, tamo gdje počinje Spust, kosina koja spaja trg sa ulazom u veliku dvoranu Doma sportova. Tamo su, na Banani, metalne štange koje za vrijeme priredbi osiguravaju da ne dođe do prevelikog guranja (i da se ne ponovi situacija u kakvoj je 08.02.1982. na  koncertu beogradske rock grupe Riblja čorba u gužvi prilikom ulaska smrtno nastradala 14-godišnja Željka Marjanović). Oko tih se štangi i dan danas okupljaju djeca, ali još više tinejdžeri … Nekad je to bilo mjesto za druženje, zbijanje šala, ludiranje na biciklima, sviranje gitare, prvu cigaretu, pivu ili konjak, sanjkanje niz kosinu Spusta. A neki, najodvažniji, su se čak penjali na krov dvorane.

Nitko ne zna otkud Banani ime, ali svi koji su neki dio djetinjstva proveli u okolici u doba nakon dovršetka gradnje Doma sportova slažu se da je to bilo mjesto koje im je bilo vrlo važno u doba njihova odrastanja.

(Vanja)

Autor teksta se zahvaljuje slijedećim korisnicima Facebooka (poredanim abecednim redoslijedom) koji su svojim sjećanjima kroz Facebook postove i komentare podijelili svoja sjećanja i njima pomogli pisanje ovoga teksta:

Tamara Cacev, Marija Galic, Ani Horvat, Ivan Jambrek, Nikola Jelovac, Trešanj Kranjčević Brasco, Katarina Lehotska, Dubravko Mušnjak, Amir Pašagić, Krešimir Radielović, Mirjana Rebernišak, Marko Richba Corvinus, Amita Šoprek Kujundžić, Stelaura Vlahović, Valentina Zitkovic.

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Caffe bar "Casablanca" na Knežiji u kojem je održana 3. Kvartovska piva [VR 2020.]

Caffe bar Casablanca

Caffe bar Casablanca nalazi se u Horvaćanskoj 50, otprilike na sredini duge plavičaste zgrade koja…
Read More
Jedna od grupacija kladionica uz Trešnjevački plac [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (4): Kladim se da ovo niste znali!

Vjerovali li ili ne, na Trešnjevci postoji najmanje 58 kladionica! Pažljivim brojanjem poslovnica najvećih lanaca…
Read More
Ulična tabla iz 70-ih [VR 2020.]

O povijesti ploča sa imenima ulica – na Trešnjevci i šire, diljem Zagreba

Prva trešnjevačka ulica koja je dobila službeno ime je Savska cesta, koja je sagrađena još…
Read More
Davno sagrađena trgovina u Kružnoj ulici - Staglišće - u ponovnom sjaju [VR 2013.]

Špeceraji / štacuni

Svako vrijeme je imalo svoje trgovine, a vjerujem da su mnogima u sjećanju ostali stari…
Read More
Hala A, pogled s istoka. Izvor slike: članak Stjepana Gomboša "Arhitektonski zadaci u izgradnji industrije u Hrvatskoj"

Prošlost i sadašnjost (Rade) Končara

Područje na kojem se danas nalazi glavnina tvrtki iz grupacije Končar, pored potoka Črnomerca, sve…
Read More
Sportska dvorana "Kutija šibica" [GP 2013.]

KK Trešnjevka (nekad i KK Monting, KK Industromontaža, danas KK Zrinjevac)

Košarkaški klub Zrinjevac je najstariji zagrebački košarkaški klub. Osnovao ga je 1937. godine privrednik i…
Read More
Zgrada bivšeg Narodnog sveučilišta i kina "Končar" u Kroflinovoj ulici [PZ 2013.]

Kino Končar

Na dijelu dvorišta tvornice Rade Končar omeđeno Fallerovim šetalištem uz nogometno igralište i na sjeveru…
Read More
Mjesto nekadašnje mitnice na potoku Črnomercu kod Zagorske ulice [VR 2013.]

Mitnice Trešnjevke

Mitnice su tokom prošlosti bile vrata u grad, neka vrsta carinske ispostave kojom je grad…
Read More
1 2 3 49

Kategorije