25. 05. 2016.

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije Jane’s Walk 2016. – “Peščenički arhipelag” – Savica [VR 2016.]

Pogledajte detaljnije izvještaje sa svih dosadašnjih šetnji u sklopu Jane’s Walk projekta zajedno s linkovima na pripadajuće foto albume i filmove snimljene tokom šetnji!

 
2016. godina

 • 06.05.2016. Tvornice Trešnjevke – kolijevkom trešnjevačke industrije (voditelj: Vanja Radovanović)

Šetnja je započela na Zapadnom kolodvoru, jedinom trešnjevačkom željezničkom stanicom, a nastavila se uzduž željezničkih kolosijeka, današnjih i nekadašnjih, zato što je željeznica obilježila povijest Trešnjevke i ne samo kroz razvoj tvornica i skladišta uz njene prostore. Šetnja je povela šetače sve do kranjeg sjeverozapada Trešnjevke, do Zagrebačke ceste, a od tamo trasom “Samoborčeka” sve do početne stanice. Šetnja je završila posjetom Bubari.

Odaziv: 47 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Branko Margetić i Mario Anić, a film prilaže GP.

 • 07.05.2016. IX gimnazija – u, oko i na (voditeljica: Sonja Lušić Radošević)

Zgrada u Dobojskoj ulici u kojoj su danas smještene IX. gimnazija i Druga ekonomska škola, izgrađena je 1955. godine. Bila je to jedna od najmodernijih škola tog doba s mnogo maštovitih rješenja, a i dan danas nas iznenade neki prostori u školi – amfiteatri koji se vide iz Ozaljske, velik park koji se ne vidi iz Ozaljske, balkoni, terasa, puno malih skrivenih kutaka… Imamo Učionicu budućnosti ali i puno toga iz prošlosti, imamo kamine i radijatore, stare knjige i tablete, imamo trešnje, imamo tragove … Učenici i nastavnici proveli su nas po školi, štošta pokazali i ponešto ispričali o, u, oko i na školi.

Odaziv: 21 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

Jane's Walk 2016. - IX. gimnazija [VR 2016.]
Jane’s Walk 2016. – IX. gimnazija [VR 2016.]

 • 07.05.2016. Šetnja uz Savu na zapadnom ulazu u Zagreb (u znaku slova “S”) (voditeljica: Andreja Kolić)

Prisjetili smo se lijepih i manje lijepih uspomena na Savu nekad i mogućnosti danas:
sjećanja na Susedgrad (stari grad), Samoborček (vlak) i sitinu (cvjetna košarica) nekad i
sportskih mogućnosti (Sportska dvorana Sutinska vrela, igrališta, tereni, šah) danas.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Maja Keber.

 • 08.05.2016. Šetnja po Gradu mladih Granešina (voditelji: Mladen Perušić & Miroslav Čulk)

Naselje za djecu sagrađeno je 1951. kao Pionirski grad, istovremeno s drugom pionirskom željeznicom uz potok Trnavu, na šumovitom proplanku površine 46 hektara. Jedinstveni je povijesni graditeljski sklop gdje je postignut sklad prirodne i arhitektonske komponente. Sačuvan je u izvornom stanju i zbog toga je upisan u Registar kulturnih dobara. Šetnja po kompleksu je obuhvatla obilazak karakterističnih mjesta u pejzažu i paviljona stambene i društvene namjene uz razgovor o gradnji, zaštiti i obnovi.

Odaziv: 32 šetač(ic)a.

Film sa šetnje prilaže GP.

Jane's Walk 2016. - Grad Mladih [GP 2016.]
Jane’s Walk 2016. – Grad Mladih [GP 2016.]

 • 13.05.2016. 5,13 kilometara Kustošije u petak 13.5. (voditelj: Mladen Sokele),

Šetnja je obišla 30 zanimljivih lokacija na području Mjesnog odbora Kustošija – centar koji se proteže uz Ilicu zapadno od okretišta tramvaja na Črnomercu s kratkim obilaskom jugoistočnog dijela park-šume Grmoščica. Pored arhitekture objekata javne namjene i nekadašnje industrije, trase postojećeg i nestalog potoka, pruge i nathodnika, šetači su se upoznali s nekoliko gotovo skrivenih znamenitosti.

Odaziv: 27 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Branko Margetić, a film prilaže GP.

 • 14.05.2016. Sva lica Blizneca  (voditelji: Anita Končar i Vanja Radovanović) 

Šetnja je pokazala poznata i nepoznata lica tog potoka koji svoj tok započinje blizu najvišeg vrha Medvednice, a zatim prolazeći uz dva zagrebačka šumska dragulja, Dotrščinu i Maksimir, uranja u stambena naselja te kasnije industrijsku zonu Žitnjaka da bi svoj tekući život završio u sada podzemno kanaliziranom „Drek riveru“ kojim u Savu utječe kod Ivanje Reke.

Odaziv: 15 šetač(ic)a.

Film sa šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2016. Peščenički arhipelag (voditelji: Saša Šimpraga i Anica Mazura)

Uz neke manje uobičajene peščeničke staze, šetnja je uključila i najveći preostali rukavac Save iz vremena prije njene regulacije te dvanaest jezera Savice – jedan od najvažnijih zagrebačkih ornitoloških rezervata. Šetnja se održala u suradnji s programom SEMINAR ZA HODAČE, platformom 1POSTOZAGRAD i projektom Ars Publicae.

Odaziv: 69 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 22.05.2016. Dvije i pol sljemenske retencije (voditelj: Goran Pinter)

Šetnja je sudionike u toku dva i pol sata i uz pređena četiri kilometra provela kroz podsljemensku, zelenu zonu ruba grada. Pri tome je prošla prostranim rekreativnim područjem triju sljemenskih vodotokova, Malog potoka, Kustošaka i Velikog potoka, “reguliranih” retencijama. Na najvišoj točki šetnje šetači su se suočili s poviješću i sadašnjošću jednog od bisera zagrebačke ladanjske arhitekture 19. stoljeća, Vilom Pongratz u Mikulićima.

Odaziv: 31 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 28.05.2016. Smogovci  (voditelj: Milan Dalmacija)

Šetnja putevima Smogovaca otkrila namje male tajne naselja u kojem je nastala kultna dječja serija. Današnji stanovnici „Naselka“ svojim će pričama otkriti kakav je život u naselju i što njima znače Smogovci, Osim toga, saznali smo još razne zanimljive informacije o naselju koje se u mnogočemu promijenilo od vremena kad su snimljene avanture braće Vragec.

Odaziv: 40 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

Jane's Walk 2016. - "Smogovci" [VR 2016.]
Jane’s Walk 2016. – “Smogovci” [VR 2016.]

 
2015. godina

 • 24.04.2015. Od Bookse do Trga Europe (voditelj: Saša Šimpraga)

Šetnja je započela pred kultnom knjižarom/lokalom Booksa potragom za tragovima nekadašnjeg biskupskog vrta, nastavila se usponom stubištima do Voćarske ceste i Voćarskog naselja, krenula na još jedan zagrebački brežuljak, Šalatu, spustila se do parka Ribnjaka i bedema zagrebačke Katedrale i završila na najnovijem gradskom trgu.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Mladen Sokele.

 • 08.05.2015., Knežija i Srednjaci, od sela preko predgrađa do grada (voditelj: Vanja Radovanović)

U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje sa gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih detalja prošetali smo se Knežijom i Srednjacima i upoznali njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji. Potražili smo tragove metamorfoze tih kvartova iz seoskog naselja preko predgrađa u naselje suvremenih stambenih zgrada i pronašli znakove nestale Mogorićke ulice, dvije dvodjelne ulice, bili smo u posjetu misterioznoj garaži …

Odaziv: 67 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Saša Đukić.

 • 08.05.2015., Leafy Zagreb – urban wilderness rediscovered (“Zeleni Zagreb – ponovo otkrivena urbana divljina”) (voditeljice/leaders: Iva Silla, Andrea Pisac) – 

Rokov perivoj in Zagreb a place of Arcadian serenity, nestled only a few steps up the hill from the busy Britanac. Much more than a meadow or a park, it’s a uniquely designed architectural achievement that combines early 20th century villas and protected natural beauty. As such, it tells a story of how Zagreb had transformed from a provincial town into a modernist Central-European capital. 200 years ago, Rokov perivoj was a cemetery and an uncultivated outskirts of Zagreb. At the turn of the 20th century, however, it was where the first urban villas popped up, turning Rokov it into the Zagreb ‘cottage neighbourhood’. This radical transformation was preceded by two events. Firstly, the cemetery was closed and exhumed in 1877. And secondly, industrialism created a rich bourgeois class that looked for a place to build urban villas. Under the artistic influences of modernism, green spaces were cultivated and for the first time associated with prestige rather than with peasantry.

Odaziv: 20 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Matej Čelar i Marija Feldi (MMM Photography).
Film snimljen tokom šetnje prilaže GP.

 • 08.05.2015., Krug po Maksimiru (voditeljica: Anita Končar)

Na šetnji su se istražili zakutci maksimirske četvrti koje bi građani željeli obnoviti. U mapiranju tih lokacija pomogli su anketni listići koje su stanovnici ovog kvarta, u sklopu projekta “Zagreb za mene”, označili kao najpoželjnije za revitalizaciju.

Odaziv: 23 šetač(ic)a.

Fotografije prilaže Mladen Sokele, a film snimljen tokom šetnje prilaže također Mladen Sokele.

 • 08.05.2015., Zagreb West – Podsused (voditeljica: Andreja Kolić)

Podsused je nekada bio omiljeno izletište Zagrepčana na pola puta do Samobora. Ljeti je pružao osvježenje na uređenom kupalištu na Savi. Na uzvisini se nekad dobro vidio utvrđeni grad Susedgrad koji je najpoznatiji po zloglasnom vladaru Tahyu. Danas Podsused ima lijepo uređenu Poučnu stazu. Neke od točaka su spomenuti Susedgrad, 800 godina stara kapelica, Zagrebački kit… Svaka od njih ima zanimljivu priču povezanu sa prošlošću Podsuseda, Zagreba, a i šire te cilj očuvanja baštine Podsuseda.

Odaziv: 25 šetač(ic)a.

Fotografije prilažu Andreja KolićDavorka Knežević i Darko Antolković.

Jane's Walk 2015. - Podsused [DA 2015.]
Jane’s Walk 2015. – Podsused [DA 2015.]

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )