Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije

Pogledajte detaljnije izvještaje sa svih dosadašnjih šetnji u sklopu Jane’s Walk projekta zajedno s linkovima na pripadajuće foto albume i filmove snimljene tokom šetnji!

2018. godina

 • 11.05.2018. Dotrščina, Bačun i još poneka podsljemenska kvačica (voditelj: Vanja Radovanović)

Voditelj šetnje Vanja proveo je šetače svojim zavičajem, brijegom Fazanovcem i šumom svog djetinjstva, Dotrščinom, Šetači su prošli stazom koju je prije 20-tak godina označio njegov otac, potom se popeli na Fazanovac ulicom kojom se Vanja sanjkao tokom zima u 70-ima, pogledali 24 metra dubok bunar iz kojeg je vadio vodu prije dolaska vodovoda u kvart … a potom su nastavili šetnju ponovo kroz šumu, posjetivši usputno Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta sa lijepim pogledom na grad, bujne livade sjevernih obronaka Dotrščine, a potom se i osladili prvim bačunskim trešnjama.   .

Odaziv: 34 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Saša Martinović Kunović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Dotrščini i Bačunu [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Dotrščini i Bačunu [GP 2018.]

 • 12.05.2018., Zelene točke urbanog Maksimira (voditeljica Daša Filipčić), 

Na šetnji koja je šetače povela od Kvaternikovog trga preko Srebrnjaka,Zelenog Dola, Dugog Dola, Krijesnica, Jordanovca, Barutanskog jarka sve do Maksimirske šume Daša je naglasila važnost zelenila u gradskim sredinama, upozorila na neke od tipičnih pogrešaka kod sadnje drveća u gradu, a usputno i ispričala niz priča iz svog djetinjstva kojeg je provela na Zelenom dolu koji je još i dan danas zelen kao i onda.

Odaziv: 35 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 13.05.2018., Od zvijezde do Zvijezde (voditelj Saša Šimpraga)

Šetnja je započeta kod zvijezde na spomeniku antifašističkoj borbi koji je postavljen na početku ulice Vinec da bi posjećujući razne zanimljivosti Remeta, od poznate crkve pa do gotovo nepoznatog ljetnikovca, krenula u smjeru svima poznate Zvijezde, Gupčeve zvijezde. Na žalost, tokom šetnje sakupili su se olujni oblaci i snažnim pljuskom praćenim jakim vjetrom i ručom prisilili su šetače na traženje zaklona pod nadstrešnicom u blizini Krematorija gdje je šetnja i završila.

Odaziv: 41 šetač(ica).

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Remetama i Kamenitom stolu [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Remetama i Kamenitom stolu [GP 2018.]

 • 17.05.2018., Tragom potoka Štefanovca – upoznajmo područje nekadašnjeg istočnog ruba Zagreba (voditelj Domagoj Augusta), 

Potok Štefanovec je jedan od vrlo zornih primjera kako razvoj grada mijenja njegovo lice i izravno i neizravno utječe na percepciju gradske prošlosti i sadašnjosti. Tokom izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, a sadašnjeg KBC Dubrava korito potoka Štefanovca je skrenutp u potok Bliznec, a tragovi njegovpg starog toka, koji je desetljećima označavao istočnu granicu grada Zagreba, su izblijedili gotovo do neprepoznatljivosti. Voditelj šetnje Domagoj je proveo šetače tragovima nekadašnjeg korita potoka i pričakući priču o njegovom nestanku ispričao i priču o razvoju Dubrave i Vukomerca od nekadašnjeg sela i udaljenog predgrađa grada sve do sadašnjeg gradskog kvarta.

Odaziv: 17 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Goran Pinter i Vanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po potoku Štefanovcu [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po potoku Štefanovcu [GP 2018.]

 • 25.05.2018.Dugave, 40 godina od početka gradnje naselja (voditeljica Ksenija Banović), 

Voditeljica šetnje Ksenija, predstavnica Građanske inicijative Dugave, sakupila je za ovu šetnju nekoliko važnih osoba iz povijesti i sadašnjosti Dugava i podsjetila nas kako je taj kvart snažnoga identiteta (“Dugave republika”) zapravo nastao i po čemu je poseban i drugačiji od ostalih novozagrebačkih kvartova. Dvoetažni stanovi, bogate zelene površine, Dugavska televizija, street art festival, Beverly Hills pored Dugava … samo su neke od tema koje su spomenute tokom šetnje.

Odaziv: 35 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Goran PinterVanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Dugavama [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Dugavama [GP 2018.]

 • 26.05.2018.Šetnja prečkanskim vrtovima (voditelji Mali zeleni vrtlari, volonteri udruge Zeleni klik!), 

Volonterke, male zelene vrtlarke, provele su rekordan broj šetača kroz četiri posve različita vrta kojima je zajedničko tek lokacija – Prečko. Vrt osnovne škole Nikole Tesle, alternativni zajednički vrt Eko Ekipe Prečko, vrt Dječjeg vrtića Prečko, gradski vrt kod Savske Opatovine, svaki od njih ima svoju drugačiju ciljanu “publiku” i neka druga pravila, priče, zanimjivosti …

Odaziv: 63 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 26.05.2018.Tragom trase cementarske žičare (voditelj Goran Pinter), 

Cementara u Podsusedu, točnije na granici Bizeka i Podsuseda, je već desetljećima rak-rana rog dijela grada sa svojim devastiranim prostorom … no, zanimjivo je vidjeti kako se njena bivša žičara sa svojim stupovima i pričama vezanim uz nju uklopila u inače lijep prigradski brežuljkasti pejzaž. No, tokom šetnje bilo je i vrlo uzbudljivih susreta i trenutaka – pogledajte albume!

Odaziv: 19 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Goran Pinter i  Vanja Radovanović.

Svjedokinja JW-2018-šetnje po Bizeku [SMK 2018.]
Svjedokinja JW-2018-šetnje po Bizeku [SMK 2018.]

 • 27.05.2018.Gradnje i obnove u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu kroz 120 godina (voditelj Mladen Perušić), 

Botanički vrt je jedna od gradskih institucija, mjesto mira i sklada usred gradske vreve. I vjerojatno nitko drugi osim vodiča Mladena koji se dugi niz godina bavio konzervatorskim radovima na zgradama vrta ne bi znao ispričati tako detaljnu i zanimljivu povijest tih građevina tokom 120 godina života vrta.

Odaziv: 35 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i  Vanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Botaničkom vrtu [VR 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Botaničkom vrtu [VR 2018.]

 • 27.05.2018.Upoznajmo lica i naličja 3u1 Kozara, puteva, bokova, odvojaka, rimskih brojeva (voditeljica Jasminka Klemenčić), 

Kozari (putevi, bokovi, odvojci) su oduvijek bili prezren kvart na istočnome rubu grada, i zbog svoje lokacije uz nekada zloglasni kanal (koji je već više godina u podzemlju), i zbog blizine industrijskih pogona (od kojih većina više ne radi), a i zbog svoje šarolike useljeničke strukture. No, upravo te činjenice čine taj kvart zanimljivim i neobičnim i bilo ga je veliki užitak posjetiti u organizaciji voditeljice Jasminke koja je organizirala susrete sa nekoliko zanimljivih lokalnih sugovornika, a neke su pronašli i šetači sami!

Odaziv: 28 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Saša Martinović KunovićVanja Radovanović.

Detalj s JW-2018-šetnje po Kozarima [VR 2018.]
Detalj s JW-2018-šetnje po Kozarima [VR 2018.]

Ukupno u 2018. godini: 9 šetnji s 307 šetač(ic)a, uz prosjek od 34 po šetnji.

2017. godina

 • 06.05.2016. Željeznicom od riječne do zračne luke ili Posjet najvećoj neiskorištenoj javnoj površini Zagreb-grada (voditelj: Vanja Radovanović)

Tokom ove šetnje popričali smo o povijesti i sadašnjosti kvartova koji se nalaze uz istočni krak zagrebačke željeznice, a osvrnuli smo se i na mogućnosti koje pruža taj koridor, prvenstveno magistralnu biciklističku stazu koja bi povezala centar grada sa Sesvetama i Dugim Selom. Područja uz prugu su nekad bila pretežno industrijska, no razvoj grada je industriju potisnuo u predgrađa, a ispražnjene lokacije se popunjavaju stambenim i poslovnim sadržajima, no mnogo njih tražeći novu namjenu još uvijek krije mnoge znakove prošlosti. Šetnja je završila posjetom zapuštenom Ranžirnom kolodvoru Borongaj i povratkom vlakom od ž.st. Trnava.

Odaziv: 32 šetač(ic)e.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović KunovićMladen Sokele i Anica Mazura, a film prilaže GP.

 • 07.05.2016. Jarun, o gradnji za Univerzijadu 1987. (voditelj: Mladen Perušić)

Glavni projektant Sportsko-rekreacionog centra Jarun koji je izgrađen za potrebe Univerzijade 1987. ispričao nam je tokom šetnje mnoštvo zanimljivih priča i detalja o radu na projektu i samoj gradnji ovog objekta kojeg već godinama koristi mnoštvo Zagrepčana i ne znajući na koji su način ti objekti sagrađeni i kako je opsežno bilo njihovo projektiranje i gradnja. .

Odaziv: 14 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP

 • 12.05.2017. Od fontana do fontana (voditeljica: Jasminka Klemenčić – Zlica).  

Šetnja je slijedila vodu, onu koje ima i onu koje više nema :-)). Šetnja je počela kod davne prošle fontane ispred osnovnjaka, bivši odvojak Savice. I tako redom. Došlo se i do do blagoslovljene vode. Do franceka također, pilo se iz više njih, prekrasno obojanih. Ruta: Malo po Folki, zatim preko Trnjanske savice, Kruga, starog Trnja, pored crkve Krista Kralja do fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. I pivca u Toute 66. 🙂

Odaziv: 23 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić NovakAnica Mazura i Branko Margetić, a film prilaže GP.

 • 20.05.2017.  Šetnja Fakultetskim dobrom – nekadašnjim starim maksimirskim majurom (voditelj: Antonio Jurčev)

Šetači su tijekom šetnje obišli stari maksimirski majur, izgrađen početkom 19. stoljeća uz istočnu granicu parka Maksimir. Staro gospodarsko imanje zagrebačke nadbiskupije prodano je 1921. godine Poljoprivredno-šumarskom fakultetu te od tada to područje nosi ime Fakultetsko dobro Maksimir. Posjetili smo nekoliko zanimljivih građevina koje su danas zaštićena kulturna dobra Grada Zagreba i upoznali istočno područje parka Maksimir i neke njegove manje poznate priče.

Odaziv: 41 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Mladen Sokele i Vanja Radovanović, a film šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2017. Zapruđe i Utrine – upoznajte mjesta gdje zgrade stare brže od ljudi (voditeljica Petra Bilić Križan). 

Prošetali smo sa Petrom kroz 80-te u starom Novom Zagrebu, u Zapruđu. Prisjetili smo se kako se nekad živjelo u kvartu i usporedili smo s današnjim stanjem, pogledali smo Zagreb sa 16. kata, prošetali se centrom kvarta u kojem je upravo trajao kvartovski festival “Zapruđe uživo”, posjetili mjesto gdje je Psihomodo Pop snimao spot “Leteći odred” …

Odaziv: 19 šetač(ic)a.

Stare fotke Zapruđa skupljene sa weba prilaže voditeljica šetnje Petra Bilić Križan, fotografije sa šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2017. Svi putevi vode u Rim (voditelj Saša Šimpraga). 

Upoznali smo dio grada između groblja Mirogoj i Bukovačke ceste kojeg odlikuje splet starih kućica i modernih urbanih vila, a tokom šetnje smo se prošetali jednom od najužih gradskih ulica (Kozjačić), pogledali zagrebačku adresu Richarda Gerea, divili se panorami grada iz dvorišta Osnovne škole Remete te posjetili jednu od najljepših ladanjskih vila, vilu Olga, u ulici Rim, i popričali sa njenim sadašnjim stanovnikom.

Odaziv: 57 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 27.05.2017. Radnička – od centra industrije do centra kapitala (voditelj: Milan Dalmacija)

Krenuvši od povijesnog početka Radničke ceste, kod podvožnjaka Strojarske ceste, kroz razgovor i poglede na nove vizure Radničke ceste, prokomentirali smo velike promjene koje su se tokom posljednjih desetljeća desile u toj nekoć glavnoj industrijskoj ulici i pretvorili ju u novo uredsko središte grada. Šetnja je završila na Savišću, nakon pogleda na sva nova lica moderne prometnice koja je u međuvremenu postala novi važan ulaz u grad.

Odaziv: 26 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 28.05.2017. Medvedski breg pod Medvedskom gorom (voditelj: Goran Pinter)

Tokom šetnje koja nas je provela od Čučerja do Markuševečke Trnave posjetili smo lijepe predjele južnih obronaka Medvednice, a vrhunac posjeta je bio razgovor sa g. Brankom Šuškovićem, stanovnikom Medvedskog brega koji se nalazi na brijegu između ta dva naselja koji nam je ispričao niz zanimljivih priča iz nekadašnjeg i sadašnjeg života tog manje poznatog naselja.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film GP.

2016. godina

 • 06.05.2016. Tvornice Trešnjevke – kolijevkom trešnjevačke industrije (voditelj: Vanja Radovanović)

Šetnja je započela na Zapadnom kolodvoru, jedinom trešnjevačkom željezničkom stanicom, a nastavila se uzduž željezničkih kolosijeka, današnjih i nekadašnjih, zato što je željeznica obilježila povijest Trešnjevke i ne samo kroz razvoj tvornica i skladišta uz njene prostore. Šetnja je povela šetače sve do kranjeg sjeverozapada Trešnjevke, do Zagrebačke ceste, a od tamo trasom “Samoborčeka” sve do početne stanice. Šetnja je završila posjetom Bubari.

Odaziv: 47 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Branko Margetić i Mario Anić, a film prilaže GP.

 • 07.05.2016. IX gimnazija – u, oko i na (voditeljica: Sonja Lušić Radošević)

Zgrada u Dobojskoj ulici u kojoj su danas smještene IX. gimnazija i Druga ekonomska škola, izgrađena je 1955. godine. Bila je to jedna od najmodernijih škola tog doba s mnogo maštovitih rješenja, a i dan danas nas iznenade neki prostori u školi – amfiteatri koji se vide iz Ozaljske, velik park koji se ne vidi iz Ozaljske, balkoni, terasa, puno malih skrivenih kutaka… Imamo Učionicu budućnosti ali i puno toga iz prošlosti, imamo kamine i radijatore, stare knjige i tablete, imamo trešnje, imamo tragove … Učenici i nastavnici proveli su nas po školi, štošta pokazali i ponešto ispričali o, u, oko i na školi.

Odaziv: 21 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

Jane's Walk 2016. - IX. gimnazija [VR 2016.]
Jane’s Walk 2016. – IX. gimnazija [VR 2016.]

 • 07.05.2016. Šetnja uz Savu na zapadnom ulazu u Zagreb (u znaku slova “S”) (voditeljica: Andreja Kolić)

Prisjetili smo se lijepih i manje lijepih uspomena na Savu nekad i mogućnosti danas:
sjećanja na Susedgrad (stari grad), Samoborček (vlak) i sitinu (cvjetna košarica) nekad i
sportskih mogućnosti (Sportska dvorana Sutinska vrela, igrališta, tereni, šah) danas.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Maja Keber.

 • 08.05.2016. Šetnja po Gradu mladih Granešina (voditelji: Mladen Perušić & Miroslav Čulk)

Naselje za djecu sagrađeno je 1951. kao Pionirski grad, istovremeno s drugom pionirskom željeznicom uz potok Trnavu, na šumovitom proplanku površine 46 hektara. Jedinstveni je povijesni graditeljski sklop gdje je postignut sklad prirodne i arhitektonske komponente. Sačuvan je u izvornom stanju i zbog toga je upisan u Registar kulturnih dobara. Šetnja po kompleksu je obuhvatla obilazak karakterističnih mjesta u pejzažu i paviljona stambene i društvene namjene uz razgovor o gradnji, zaštiti i obnovi.

Odaziv: 32 šetač(ic)a.

Film sa šetnje prilaže GP.

Jane's Walk 2016. - Grad Mladih [GP 2016.]
Jane’s Walk 2016. – Grad Mladih [GP 2016.]

 • 13.05.2016. 5,13 kilometara Kustošije u petak 13.5. (voditelj: Mladen Sokele),

Šetnja je obišla 30 zanimljivih lokacija na području Mjesnog odbora Kustošija – centar koji se proteže uz Ilicu zapadno od okretišta tramvaja na Črnomercu s kratkim obilaskom jugoistočnog dijela park-šume Grmoščica. Pored arhitekture objekata javne namjene i nekadašnje industrije, trase postojećeg i nestalog potoka, pruge i nathodnika, šetači su se upoznali s nekoliko gotovo skrivenih znamenitosti.

Odaziv: 27 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Branko Margetić, a film prilaže GP.

 • 14.05.2016. Sva lica Blizneca  (voditelji: Anita Končar i Vanja Radovanović) 

Šetnja je pokazala poznata i nepoznata lica tog potoka koji svoj tok započinje blizu najvišeg vrha Medvednice, a zatim prolazeći uz dva zagrebačka šumska dragulja, Dotrščinu i Maksimir, uranja u stambena naselja te kasnije industrijsku zonu Žitnjaka da bi svoj tekući život završio u sada podzemno kanaliziranom „Drek riveru“ kojim u Savu utječe kod Ivanje Reke.

Odaziv: 15 šetač(ic)a.

Film sa šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2016. Peščenički arhipelag (voditelji: Saša Šimpraga i Anica Mazura)

Uz neke manje uobičajene peščeničke staze, šetnja je uključila i najveći preostali rukavac Save iz vremena prije njene regulacije te dvanaest jezera Savice – jedan od najvažnijih zagrebačkih ornitoloških rezervata. Šetnja se održala u suradnji s programom SEMINAR ZA HODAČE, platformom 1POSTOZAGRAD i projektom Ars Publicae.

Odaziv: 69 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 22.05.2016. Dvije i pol sljemenske retencije (voditelj: Goran Pinter)

Šetnja je sudionike u toku dva i pol sata i uz pređena četiri kilometra provela kroz podsljemensku, zelenu zonu ruba grada. Pri tome je prošla prostranim rekreativnim područjem triju sljemenskih vodotokova, Malog potoka, Kustošaka i Velikog potoka, “reguliranih” retencijama. Na najvišoj točki šetnje šetači su se suočili s poviješću i sadašnjošću jednog od bisera zagrebačke ladanjske arhitekture 19. stoljeća, Vilom Pongratz u Mikulićima.

Odaziv: 31 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 28.05.2016. Smogovci  (voditelj: Milan Dalmacija)

Šetnja putevima Smogovaca otkrila namje male tajne naselja u kojem je nastala kultna dječja serija. Današnji stanovnici „Naselka“ svojim će pričama otkriti kakav je život u naselju i što njima znače Smogovci, Osim toga, saznali smo još razne zanimljive informacije o naselju koje se u mnogočemu promijenilo od vremena kad su snimljene avanture braće Vragec.

Odaziv: 40 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

Jane's Walk 2016. - "Smogovci" [VR 2016.]
Jane’s Walk 2016. – “Smogovci” [VR 2016.]

2015. godina

 • 24.04.2015. Od Bookse do Trga Europe (voditelj: Saša Šimpraga)

Šetnja je započela pred kultnom knjižarom/lokalom Booksa potragom za tragovima nekadašnjeg biskupskog vrta, nastavila se usponom stubištima do Voćarske ceste i Voćarskog naselja, krenula na još jedan zagrebački brežuljak, Šalatu, spustila se do parka Ribnjaka i bedema zagrebačke Katedrale i završila na najnovijem gradskom trgu.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Mladen Sokele.

 • 08.05.2015., Knežija i Srednjaci, od sela preko predgrađa do grada (voditelj: Vanja Radovanović)

U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje sa gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih detalja prošetali smo se Knežijom i Srednjacima i upoznali njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji. Potražili smo tragove metamorfoze tih kvartova iz seoskog naselja preko predgrađa u naselje suvremenih stambenih zgrada i pronašli znakove nestale Mogorićke ulice, dvije dvodjelne ulice, bili smo u posjetu misterioznoj garaži …

Odaziv: 67 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Saša Đukić.

 • 08.05.2015., Leafy Zagreb – urban wilderness rediscovered (“Zeleni Zagreb – ponovo otkrivena urbana divljina”) (voditeljice/leaders: Iva Silla, Andrea Pisac) – 

Rokov perivoj in Zagreb a place of Arcadian serenity, nestled only a few steps up the hill from the busy Britanac. Much more than a meadow or a park, it’s a uniquely designed architectural achievement that combines early 20th century villas and protected natural beauty. As such, it tells a story of how Zagreb had transformed from a provincial town into a modernist Central-European capital. 200 years ago, Rokov perivoj was a cemetery and an uncultivated outskirts of Zagreb. At the turn of the 20th century, however, it was where the first urban villas popped up, turning Rokov it into the Zagreb ‘cottage neighbourhood’. This radical transformation was preceded by two events. Firstly, the cemetery was closed and exhumed in 1877. And secondly, industrialism created a rich bourgeois class that looked for a place to build urban villas. Under the artistic influences of modernism, green spaces were cultivated and for the first time associated with prestige rather than with peasantry.

Odaziv: 20 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Matej Čelar i Marija Feldi (MMM Photography).
Film snimljen tokom šetnje prilaže GP.

 • 08.05.2015., Krug po Maksimiru (voditeljica: Anita Končar)

Na šetnji su se istražili zakutci maksimirske četvrti koje bi građani željeli obnoviti. U mapiranju tih lokacija pomogli su anketni listići koje su stanovnici ovog kvarta, u sklopu projekta “Zagreb za mene”, označili kao najpoželjnije za revitalizaciju.

Odaziv: 23 šetač(ic)a.

Fotografije prilaže Mladen Sokele, a film snimljen tokom šetnje prilaže također Mladen Sokele.

 • 08.05.2015., Zagreb West – Podsused (voditeljica: Andreja Kolić)

Podsused je nekada bio omiljeno izletište Zagrepčana na pola puta do Samobora. Ljeti je pružao osvježenje na uređenom kupalištu na Savi. Na uzvisini se nekad dobro vidio utvrđeni grad Susedgrad koji je najpoznatiji po zloglasnom vladaru Tahyu. Danas Podsused ima lijepo uređenu Poučnu stazu. Neke od točaka su spomenuti Susedgrad, 800 godina stara kapelica, Zagrebački kit… Svaka od njih ima zanimljivu priču povezanu sa prošlošću Podsuseda, Zagreba, a i šire te cilj očuvanja baštine Podsuseda.

Odaziv: 25 šetač(ic)a.

Fotografije prilažu Andreja KolićDavorka Knežević i Darko Antolković.

Jane's Walk 2015. - Podsused [DA 2015.]
Jane’s Walk 2015. – Podsused [DA 2015.]

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )