Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije

Pogledajte detaljnije izvještaje sa svih dosadašnjih šetnji u sklopu Jane’s Walk projekta zajedno s linkovima na pripadajuće foto albume i filmove snimljene tokom šetnji!

2023. godina

 • 02.05.2023., “Zeleni mikroambijenti Knežije 2”  (voditelji: Ana i Veljko  Armano Linta), 16 sudionika

Ana I Veljko su još jednom, kao i 2021., prošetali s nama Knežijom pokazujući nam njihove “zelene mikroambijente” u kojima smo kroz nove interaktivne igre otkrivali što nam te zelene oaze govore. Uz prije dvije godine već postojeće parkove Knežija je u međuvremenu dobila i još jedan novi, a one već otprije postojeće doživjeli smo u novom, kišnom ambijentu.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

 • 03.05.2023., “ZG štenge 2.0”  (voditeljica: Leila Filipović), 45 sudionika

Brežuljkasti dio Zagreba isprepleten je stepenicama svih vrsta i oblika, neke su monumentalne (poput Aleksandrovih stuba koje su nas dovele do Rokova perivoja), neke privatne i posve samozatajne (poput onih koje su nas dovele u jedno iličko dvorište) … neke su bezimene iz jednog razloga (jer im nitko nije dao ime, poput onih između Ulice Ivana Gorana Kovačića i Zamenhofove), a neke iz nekog drugog (jer ne postoje kao samostalna katastarska čestica, poput onih između Zamenhofove i Nazorove) … neke su nas vodile kroz šumu (poput onih kroz Tuškanac), a neke kroz zanimljive stambene urbane predjele (poput onih kroz naselje uz ulicu Vijenac) … neke su zapravo imenovane “putem” poput onih na Dubravkinom putu, a neke su zapravo put, a bilo bi dobro da su stube (poput blatnog puteljka između Tuškanca i Dubravkinog puta). Sve u svemu, bila je to zanimljiva gore-dolje šetnja od kina Tuškanac pa sve do Gupčeve zvijezde.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Renata Tatara. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje (dio prvi, dio drugi i dio treći)

 • 10.05.2023., “Oko smetlišta (krug oko odlagališta Prudinec-Jakuševec)”  (voditelj: Saša Šimpraga), 23 sudionika

Ova nam je šetnja ponudila upravo ono što piše u naslovu – a to je obuhvatilo mnogima već dobro poznatu dugačku dionicu po savskom nasipu, ali i vjerojatno nikome poznate puteljke kroz polja i šumarke između odlagališta otpada i sela Jakuševac kao i sami Jakuševac, prepun roda i gotovo idiličan, usprkos pozicije pored “smetlišta”.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje (uvećani prikaz južnog dijela trase možete vidjeti ovdje).

 • 12.05.2023., “Borongajske limenke”, (voditeljica Lana Bunjevac), 46 sudionika

Borongaj je jedno od manje poznatih suvremenih naselja, “usađen” između željezničke pruge i starije Volovčice. A u njemu je 16 “limenki”, stambenih zgrada sa metalnom oplatom za koje je najzaslužniji arhitekt Bogdan Budimirov, otac masovne stambene gradnje u prijašnjoj državi. Limenke nisu savršene zgrade, ali imaju svojih vrlo dobrih strana i zbog toga su se i održale svih ovih godina i doživljavaju novu popularnost – između ostaloga i radi zelenog okoliša, dobre prometne povezanosti, lijepe pješačko-biciklističke staze uzduž natkrivenog korita potoka Blizneca, a i velike vrtne oaze sa istočne strane naselja.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Renata Tatara. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

 • 14.05.2023., “Tragovima mlinova potoka Medveščaka”, (voditelj: Mladen Sokele), 52 sudionika

Potoci su oduvijek bili izvori i blagodati (poput pitke vode, pogona za mlinove, materijala za tehnološke procese npr kod prerade kože) i opasnosti (kroz česte poplave), a potok Medveščak, najbliži potok staroj gradskoj jezgri Kaptola i Gradeca, vidio je u svojoj povijesti svašta: od mnoštva mlinova preko žestokih okršaja na Krvavome mostu pa do izmještanja korita koje je smetalo daljnjem razvoju centra grada. Potok je već odavno u podzemlju, mlinova već dugo više nema, ali ostale su mnoge njihove lokacije na kojima su izrasle druge značajne građevine i važna mjesta u životu grada.

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović, Vlatka Šimunović i Renata Tatara, a kartu šetnje sa ucrtanom trasom prilaže Mladen Sokele.

 • 17.05.2023., “Glazbena šetnja Maksimirom”, (voditeljica: Nada Bezić), 72 sudionika

I Maksimir ima svoju glazbenu oazu, niz ulica posvećenih glazbenicima raznih razdoblja, profila, vrijednosti njihovih djela. Pogledajte samo ovaj niz ljudi posvećenih glazbi na razne načine: Albert Štriga, Ferdo Rusan, Ferdo Livadić, Ivan Trnski, Franjo Žigrović-Pretočki, Pavao Štoos, dr. Pavao Markovac, Vjekoslav Karas, Franjo Krežma, Franjo Pokorni, Ivan Padovac, Gjuro Eisenhuth, Franjo Ksaver Kuhač, Armin Šrabec, Ivan Zajc te Jakov Gotovac!

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović KunovićVanja Radovanović. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

 • 19.05.2023., “Jarunski voćnjaci”, (voditeljica: Vesna Janković), 41 sudionik

U ovoj aktivističkoj šetnji posjetili smo okoliš potoka Črnomereca i potoka Vrapčak, posjetili smo gerilske urbane vrtove u Stipančićevoj i ulici Hrvatskog sokola, pozdravili brojne orahe, te pokoju dunju, višnju, jabuku… a po putu smo i saznali što zapravo želi Inicijativa za javni voćnjak na Jarunu? Sudionici šetnje su pozvani da zamisle šumske vrtove, park-voćnjake i divlje cvjetne gredice na mjestima današnjih pustopoljina i prostora nedefiniranih namjena.

Fotografije šetnje prilažu Branko Majcenović, Saša Martinović KunovićVanja Radovanović. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

 • 25.05.2023., “Od Klare Horvat do Bana Sarajeva i nazad – šetnja ispod, iznad i pored tankih linija koje čine granicu između Grada i sela” (voditelj: Vanja Radovanović), 37 sudionika

Ova je šetnja povesti šetače granicom grada, predgrađa i sela, područjima gdje se susreću livade i
oranice sa prostorima masovne stambene, infrastrukturne i poduzetničke namjene. Na tim se
mjestima također susreću povijest, sadašnjost i budućnost i posebna je pozornost posvećena detaljima koji su preostali iz bliže i dalje povijesti i koji će posve sigurno uskoro nestati.

Fotografije šetnje prilažu Boris Babić, Branko Majcenović i Saša Martinović Kunović. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

 • 27.05.2023., “Maksimirska cesta – obrtnička avenija (o starim i novim obrtima u Maksimirskoj cesti)” (voditeljica Rosana Ratkovčić), 42 sudionika.

Maksimirska cesta nekada je bila jedno od gradskih obrtničkih središta, u vremenu kada je
grad pratio potrebe svojih stanovnika, a ne krupnog kapitala. U Maksimirskoj i danas djeluje
razmjerno veliki broj obrtnika u odnosu na ostale ulice i kvartove, uz veliki broj napuštenih i
zapuštenih prostora koji svjedoče o nekadašnjoj živoj obrtničkoj tradiciji. Šetnja je zamišljena
kao istraživanje preplitanja različitih slojeva prošlosti i sadašnjosti, podsjećanja na obrtničke
radnje koje više ne postoje, kao i one koje čuvaju dugogodišnju tradiciju. Uz njih se pojavljuju
nove obrtničke radnje i djelatnosti, nastale u skladu s potrebama i trendovima suvremenih
potrošačkih zahtjeva.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

 • 28.05.2023., “Lijepi vidici i zaštićeni krajolici čučerski” (voditeljica Renata Tatara), 58 sudionika

Šetnja je krenula od živopisnog starog čučerskog naselja Sruki otkud su se šetači popeli uskim i strmim cesticama, uz izvor i mnogobrojne vikendice, livade i šumarke do lovačkog doma “Vepar”. Nakon toga su šetači posjetili Vejalnicu, zakonom zaštićeni krajolik, sa strogo zaštićenim staništima, biljnim i životinjskim vrstama, ali i prekrasnim širokim pogledima na okolne brežuljke i dijelove Zagreba i njegovih predgrađa. Uslijedio je povratak drugim putem, također uz lijepe poglede, pjev ptica i mir prirode sve do središta Čučerja.

Fotografije šetnje prilažu Vanja Radovanović i Renata Tatara. Trasu šetnje možete vidjeti ovdje.

Ukupno u 2023. godini: 10 šetnji s 432 šetača, uz prosjek od 43 po šetnji.

 

2022. godina

 • 07.05.2022., „Sava i njezina jezera na zagrebačkom “Divljem zapadu”“ (voditelj Vanja Radovanović)

Ova je šetnja krenula iz najzapadnijeg naselja užeg dijela grada Zagreba, Podsuseda, i povela svoje šetače kroz Bestovje i dalje prema Savi, uz malo poznata jezera Orešje te Strmec. Savu smo prešli posljednjom skelom koja je još u funkciji na tom dijelu njenog toka, onom u Medsavama, a šetnja je završila prelaskom nenaseljenog područja između rijeke i željezničke pruge kojim se prostiru šume, livade, oranice i voćnjaci.

Odaziv: 39 šetača

Fotografije šetnje prilažu Branko Majcenović, Saša Martinović Kunović i Renata Tatara, a video zapis prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 08.05.2022., „Od planinskih “melina” do Sovinjaka i Parka mladenaca“ (voditeljica Renata Tatara)

Šetnju smo započeli u selu Planina Gornja iz kojeg smo se uz potok spustili do tri obnovljena stara mlina koje je ponovno oživjela lokalna Planinska družina pod vodstvom obitelji koja vodi i obiteljsko imanje Sovinjak. Sovinjak je fascinantno mjesto usred šume koje isijava pozitivnom energijom i kreativnošću, a zainteresiranima omogućuje i boravak u kućici za iznajmljivanje. U drugom dijelu šetnje posjetili smo župnu crkvu Svetog Jurja iznad sela Planina Donja koje smo također obišli i koje je bogato tradicionalnim seoskim kućama.

Odaziv: 22 šetača

Fotografije šetnje prilažu Barbara Milčić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Renata Tatara, video zapise prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 08.05.2022., „Žice i bunkeri Varoškog rebra“ (voditelj Tomislav Popović)

Ovom smo se šetnjom prošetali prošlošću Gračana i njihovog planinskog medvedničkog zaleđa. Iz Gračana je 1875. krenuo drugi planinarski izlet Hrvatskog planinarskog društva, iz njih kreće znamenita Leustekova staza za čiju je izgradnju zaslužan šumar Albin Leustek … S druge strane, za neka od tužnijih poglavlja zagrebačke povijesti zaduženi su upravo Gračani, u danas srušenom objektu Vile Rebar je tokom Drugog svjetskog rata svoju ratnu rezidenciju imao Poglavnik NDH Ante Pavelić, a u borbama za oslobađanje Zagreba je poginulo ili ubijeno nakon završetka borbi mnogo lokalnog stanovništva. Zla kob Vile Rebar došla je do izražaja i prilikom nesreće nogometaša Dinama Štefa Lamze, a i požara u kojem je 1979. izgorio cijeli objekt. Šetnja je završena posjetom tunelu Gračani (dovršenom 1950.) koji je trebao biti prethodnica tunelu kroz Medvednicu te prolaskom poučne šumske staze Bliznec koja vodi do Pilane Bliznec.

Odaziv: 11 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

 • 09.05.2022., „Zagreb dok ga još ni bilo, prije 1094. godine“ (voditelj Mislav Gregl)

Voditelj šetnje nas je ovom prigodom podsjetio na akciju “Zagreb dok ga još ni’ bilo, prije 1094. godine” kojom je tokom 32 godine trajanja te akcije u javnom prostoru izloženo 14 artefakata (13 kopija i jedan original) iz povijesti grada koji datiraju iz doba prije 1094. godine, službenog “rođenja” zagrebačkih naselja Gradec i Kaptol. Autori akcije su Zoran Gregl (preminuli otac voditelja šetnje, Mislava), Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter. Tokom šetnje saznali smo puno detalja o objektima koji su izloženi širom grada (njih osam smo vidjeli i uživo), čuli ponešto i o tijeku akcije i problematici izlaganja, a šetnju smo završili posjetom atrija Arheološkog muzeja koji je i pokrenuo akciju koja je 1991. godine dobila nagradu na Zagrebačkom salonu arhitekture.

Odaziv: 42 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Renata Tatara, video zapise prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 09.05.2022., „Zaboravljeni vrtovi i šetnice starog Zagreba“ (voditeljica Ana Toth)

S voditeljicom smo šetnje posjetili sve najpoznatije šetnice starog Zagreba (Strossmayerovo šetalište, Vrazovo šetalište, nekadašnje Jurjevsko groblje, Cmrok te Dubravkin put) gdje nam je ispričala zanimljive detalje o njihovom nastanku i razvoju kroz stoljeća. Isto tako, prisjetili smo se kakva je bila evolucija vrtova Gradeca tijekom njegova razvoja, od nastanka pa do suvremenih vremena.

Odaziv: 139 šetača

Fotografije šetnje prilažu Branko Majcenović, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Renata Tatara.

 • 13.05.2022., „90 godina Volovčice“ (voditeljica Lana Bunjevac)

Volovčica je započela svoj razvoj prije 90 godina sa planskom izgradnjom na području sjeveroistočno od Ivanićgradske ulice pa smo sa voditeljicom šetnje obišli prvo taj dio kvarta da bismo naknadno posjetili i njegove novije dijelove koji su nastali u doba nakon Drugog svjetskog rata, sve do Sportske dvorane Peščenica. Na povratku smo obišli i važne javne građevine koje leže uz Ivanićgradsku ulicu poput župne crkve, knjižnice, osnovne škole, centra za kulturu …

Odaziv: 53 šetača

Fotografije šetnje prilažu Barbara Milčić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Renata Tatara.

 • 14.05.2022., „Sva lica potoka Dubravica“ (voditelj Mladen Sokele)

Potok Dubravica je spojnica koja spaja nekoliko vrlo zanimljivih lokacija koje smo posjetili sa voditeljem ove šetnje: Kurija Junković sa vrlo lijepo očuvanom zgradom i arboretumom kojim dominira 508 godina stara platana, izvor u Novoselovoj ulici, imanje Zaluka heritage estate na kojem se krije mnoštvo zanimljivih detalja, stari mlin u ulici Dubravica te, naposlijetku, restoran Vu starem melinu.

Odaziv: 45 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Branko Majcenović, Saša Martinović KunovićVanja Radovanović.

 • 20.05.2022., “Okolišanje (krug oko Maksimira)” (voditelj: Saša Šimpraga)

Zaštićeni predjel park šume Maksimir ne obuhvaća samo najuži “parkovni” dio poznat među građanstvom već i neke druge dijelove okolnih naselja i površina koje također treba čuvati, ponajviše od mogućih prenamjena, a gdje je moguće i dodatno urediti. Sa voditeljem šetnje smo napravili krug oko Maksimirske šume razgovarajući o bogatstvu mira i svježine koje ona pruža kao i mogućnostima koje pružaju ti preostali zaštićeni dijelovi.

Odaziv: 55 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Saša Šimpraga.

 • 21.05.2022. , “Zagrebačke pastorale – urbanističko-krajobrazna šetnja uz Kustošak i Črnomerec” (voditeljica: Sara Stojaković )

Voditeljica šetnje, po zvanju krajobrazna arhitektica, provela nas je uz potoke Kustošak i Črnomerec koji tome dijelu grada pružaju nužne prostore za opuštanje, rekreaciju i mir. Na žalost, mnogi od tih prostora nisu adekvatno uređeni i zaštićeni tako da smo tijekom šetnje razgovarali o mogućnostima njihova uređenja te njihovim mogućim budućim namjenama.

Odaziv: 36 šetača

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a video zapis prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

 • 21.05.2022. , “Čulinec – kao nekad …” (voditelj: Domagoj Augusta)

Čulinec je jedan od manje poznatih dijelova grada, no tim je više bio zanimljivo odredište ove šetnje kojom nas je njen voditelj proveo kroz sva njegova lica, od tradicionalno seoskog, preko onog urbaniziranog, nastalog u 70-ima, pa do najnovijih kuća sagrađenih u posljednjem desetljeću. A poseban pečat šetnji dao je kratak posjet park-šumi Čulinečini koja se pruža uz istočni dio naselja.

Odaziv: 20 šetača

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

 • 22.05.2022., “Glazbena šetnja Zelenom potkovom” (voditeljica: Nada Bezić)

Šetnje Nade Bezić uvijek su iznimno popularne, a poznato je i zašto – jer pružaju posve novu dimenziju, onu muzičku, već poznatim gradskim lokacijama, povijesnim događajima i licima. Tako je i ova šetnja dotakla mnoga “opća mjesta” državne i gradske povijesti i unijela u njih duh muzike.

Odaziv: 78 šetača

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 22.05.2022., “O gradnji Prilaza Gjure Deželića od 1860. do 1960.” (voditelj: Mladen Perušić)

Arhitekt i konzervator Mladen Perušić, reklo bi se, zna sve o svemu u zagrebačkoj graditeljskoj povijesti … ali i sadašnjosti. Ovom nam je šetnjom prikazao povijest izgradnje jedne od manje eksponiranih, ali svejedno važnih gradskih ulica kroz koju se ogleda i čitava povijest izgradnje grada Zagreba od sredine 19. pa do druge polovice 20. stoljeća … ali i odnos prema gradskoj graditeljskoj baštini od davnih vremena pa do današnjih dana. Tko ne vjeruje ovim superlativima neka dođe na neku od slijedećih njegovih šetnji, neće požaliti!

Odaziv: 55 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Maja Pavičić, Vanja Radovanović i Vlatka Šimunović.

 • 25.05.2022., “Da li igraš gumi-gumi?” (voditeljica: Petra Bilić Križan)

Zapruđe je naselje koje je nastalo u 60-im godinama prošloga stoljeća i djeci koja su odrastala u njemu, a među njima je bila i naša voditeljica Petra, pružalo je mnoštvo mogućnosti za igru, ali i odrastanje u sigurnom i poticajnom okruženju. Tijekom šetnje upoznali smo se sa mnogim igrama toga doba, mjestima na kojima su se djeca naselja igrala, ali i drugim zanimljivostima toga naselja.

Odaziv: 11 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Barbara Milčić i Vanja Radovanović, a video zapis prilaže Vanja Radovanović.

 • 27.05.2022., “ZG štenge” (voditeljica: Leila Filipović)

“Štenge” su sastavni dio slike Zagreba, osobito njegovih sjevernijih predjela … a voditeljica nas je upoznala sa mnogim dimenzijama tih štengi, od njihove povijesti, izgleda, uređenja, važnosti u gradskim komunikacijama pa sve do njihove važnosti kao više ili manje zelenih gradskih puteva.

Odaziv: 64 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Branko Majcenović i Vanja Radovanović.

 • 29.05.2022., “Šetnja po Mjesnom odboru Voćarska” (voditelji: Ivana Hanaček, s Odjela za povijest umjetnosti, Sveučilište u Zadru, Velibor Mačukatin i Ana Planinić)

Područje mjesnog odbora Voćarska je najpoznatije po Voćarskom naselju, nizu obiteljskih kuća uz istoimenu ulicu, te velikoj zelenoj površini koja se pruža između Voćarske i Vončinine ulice, međutim u njemu se nalazi i niz kuća uz Voćarsku cestu u kojima su živjeli (a u mnogima i još uvijek žive) poznati umjetnici koji su u njima imali i svoje ateljee. Tijekom ove šetnje obišli smo te tri lokacije, ali i niz luksuznih urbamih vila u gornjem dijelu Babonićeve (koje su 90-ih zamijenile urbanu divljinu koja se pružala tim područjem), grupu fakuiltetskih zgrada na vrhu Horvatovca kao i Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan” u Schrottovoj ulici.

Odaziv: 55 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

Ukupno u 2022. godini: 15 šetnji s 725 šetača, uz prosjek od 48 po šetnji.

2021. godina

 • 07.05.2021., „Da mi kompa bude Frane Petrić, frend Ignjat Đorđić, prijatelj Marulić, k’o buraz Ruđer Bošković: Hrvatski latinisti na zagrebačkom asfaltu“ (voditelji Mislav Gregl i Tamara Tvrtković)

Prošetali smo se središtem grada i prisjetili se poznatih hrvatskih latinista čija imena nose neke ulice u centru grada – ne zaboravimo, u Hrvatskoj se latinski jezik široko upotrebljavao sve do sredine 19. stoljeća!

Odaziv: 25 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a video snimku početka šetnje prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 08.05.2021., „Sveučilišna aleja“ (voditelji: studenti Studija povijesti umjetnosti  Mislav Franc, Sara Ivanković, Barbara Kao, Ana Klem, Marija Lucija Marohnić, Karla Dorkić, Anouk Taylor, Vida Zlatić, Luka Meštrić i Hana Modrić te njihova mentorica prof. Jasna Galjer)

Sveučilišna aleja je jedna od velikih zamisli zagrebačkog urbanizma 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća, studenti i njihova mentorica su nam obrazložili zašto je ta zamisao, do danas tek djelomice ostvarena, tako važna za naš grad. Spomenuli smo Elektrotehnički fakultet, Pučko otvoreno sveučilište, Filozofski fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje, a neke od njih i posjetili.

Odaziv: 25 šetača

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a video snimku početka šetnje prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 08.05.2021., „Stara Peščenica – vrtni grad“ (voditeljica Lana Bunjevac)

Posjetili smo najstariji urbani dio Peščenice koji se još i danas nalazi u okviru te gradske četvrti, onaj između Zvonimirove i Branimirove ulice. To je dio grada u kojem se smjenjuju obiteljske kuće okružene lijepim vrtovima sa ponekom javnom ustanovom i nekoliko stambenih novogradnji … no, taj kvart ima i nekih drugih osobitosti!

Odaziv: 41 šetač

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

 • 09.05.2021., „Knjigama naših ulica“ (voditelji Margareta i Davor Peršić iz udruge “Lastin rep”

Posjetili smo Botinec, jedno od najjužnijih zagrebačkih naselja – i jedino u Zagrebu, a možda i u Hrvatskoj i šire čije su ulice dobile imena po likovima iz poznatih knjiga. Margareta i Davor su nam nadahnuto pričali ne samo o svojem projektu kojim su te likove približili stanovnicima naselja već i mnogim drugim detaljima života njihovoga naselja.

Odaziv: 27 šetača

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić NovakDaša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a video snimku početka šetnje prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 13.05.2021., „Zeleni mikroambijenti Knežije“ (voditelji Ana i Veljko Armano Linta)

Prošetali smo se Knežijom u društvu Ane (dizajnerice) i Veljka (arhitekta) koji su nas proveli kroz desetak malih parkova Knežije u kojima smo razgovarali o njihovoj važnosti za život građana, ali smo kroz interaktivno druženje i davali tim zelenim oazama imena kako bismo ih personalizirali, stvorili dublji odnos sa njima.

Odaziv: 31 šetač

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a video snimku početka šetnje prilaže Saša Martinović Kunović

 • 14.05.2021.„Sedam palmi u kvartu bez imena“ (voditelj Saša Šimpraga)

U dva sata ove šetnje prošli smo sa Sašom Šimpragom gotovo sve ulice u dijelu današnjeg Maksimira koji se nekad smatrao dijelom Peščenice, a obuhvaća prostor između Maksimirske, Heinzelove i Zvonimirove ulice. Osim palmi (kojih smo vidjeli čak 12) vidjeli smo i mnogo zanimljivih kuća, nekih starih, nekih novih, a pritom čuli i još poneku priču vezanu uz taj kvart.

Odaziv: 37 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

 • 15.05.2021.„Prečko, najglazbeniji dio Zagreba“ (voditeljica Nada Bezić)

Sa Nadom Bezić prošli smo čak 21 ulicu nazvanu po ličnostima vezanima uz glazbu iz različitih kultura i epoha, a o svakoj od njih smo čuli i ponešto o njihovim osobnostima i stvaralačkim dosezima – bio je to pravi glazbeni mozaik garniran i neočekivanim osobnim susretima!

Odaziv: 27 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

 • 15.05.2021.“Mramor, kamen i željezo Medvednice“, (voditelj Tomislav Popović)

Tomislav nas je, uz vlastite nadahnute priče i citate tekstova raznih autora, tokom četiri sata hoda proveo dijelom južnih padina Medvednice između Adolfovca i Šestinskog kraljevca. Pamtimo nesretne sudbine Adolfovca, pogled sa Lukovice, potoke uz Liječničku stazu i stare kamenolome …

Odaziv: 23 šetača

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

 • 21.05.2021.„Borongajski lugovi – raznolikosti se privlače, (voditelj Domagoj Augusta)

Ovom smo šetnjom uz voditelja Domagoja Augustu prošli dio industrijske zone (uz Getaldićevu ulicu, Borongajsku cestu, Čavićevu ulicu), dio naselja Borongajski lugovi (uz ulicu Vukomerec, Grožnjansku i Borongajski lug), preostali dio njegove šume, ali i dio prostranstva bivše vojarne Borongaj, danas sveučilišnog kampusa, sve do trgovačkog centra City Center East.

Odaziv: 43 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

 • 22.05.2021.„Vrijeme je za druženje na Družincu!“, (voditelj Vanja Radovanović)

Krenuli smo od završetka Zelene magistrale, sa livade Ponikve, a potom se uz polušpilju Podcintarnicu spustili do izvora Družinec u idiličnoj šumskoj udolini. Nakon Družinca slijedio je poduži, ali zanimljiv silazak ulicama naselja Borčec sve do Gajnica.

Odaziv: 33 šetača

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a video snimku dva detalja šetnje prilaže Saša Martinović Kunović (pogled iz ulice Dubje te pogled sa Lovačkog puta)

 • 22.05.2021.: „Izlozi trgovina u centru kroz dva stoljeća – od Radićeve preko Trga bana Jelačića i Ilicom do Medulićeve“,  (voditelj Mladen Perušić)

Uz arhitekta-konzervatora Mladena Perušića prošli smo kroz nekoliko stoljeća trgovine u gradu Zagrebu i razgovarali o razvoju izloga trgovina u tom periodu uz primjere postojećih izloga, od Kamenite ulice pa sve do Britanskog trga.

Odaziv: 40 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Vanja Radovanović, a dvije video snimku prilaže Saša Martinović Kunović (početak šetnje te dio razgovora na Trgu bana Josipa Jelačića)

 • 28.05.2021.„Šetnja uz potok Vuger (Sesvete)“, (voditelj Marijo Spajić)

Krajobrazni arhitekt i tajnik udruge “Zeleno plave Sesvete” Marijo Spajić proveo nas je ne samo šetnicom uz potok Vuger, već i kroz nekoliko stambenih cjelina skrenuvši nam pažnju na sadašnji urbanistički trenutak Sesveta kao i na mogućnosti kojima bi se osigurao bolji razvoj Sesveta u budućnosti.

Odaziv: 24 šetača

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Vanja Radovanović i Saša Martinović Kunović, a video snimku početka šetnje prilaže Saša Martinović Kunović.

 • 29.05.2021.: „Od šume vidjeti drvo“ (voditeljice  članice udruge „Zeleni klik“ Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor)

Voditeljice šetnje, Daša i Nikolina, povele su šetače kroz nekoliko lokacija u naseljima Vrbani i Prečko gdje su ukazala na nepotrebnu sječu nekih stabala koja su drugačijim i održivim gospodarenjem mogla biti sačuvana. Kroz razgovore sa gostima šetnje (Marina Pečenko iz građanske incijative “Zeleni Vrbani”, Saša Šimpraga iz građanske incijative “1postozagrad”) predložene su mogućnosti boljeg planiranja zelenih površina u gradskim prostorima. Šetnja je završena konkretnom akcijom, sadnjom stabla trešnje pored prostora udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima grada Zagreba (“Vjeverice”) u Prečkom. Akcija je provedena zajedno sa korisnicima udruge.

Odaziv: 35 šetača

Fotografije šetnje prilažu Vanja Radovanović i Saša Martinović Kunović, a video snimke (početak šetnje, te razgovor kod Dječjeg vrtića Sunčana u Vrbanima II) prilaže Saša Martinović Kunović.

Ukupno u 2021. godini: 15 šetnji s 411 šetač(ic)a, uz prosjek od 32 po šetnji.

2020. godina
(Sve planirane šetnje za 2020. godinu su se zbog mjera izolacije radi epidemije Corona virusa održale u virtualnom obliku)

 • 06.05.2020., Od kartodroma do odbačenih kondoma: Prošećimo jugozapadnim rubom grada, tekstualno-fotografska reportaža (autor: Vanja Radovanović), link
 • 13.05.2020., Trešnjevačka dijagonala – bespućima Trešnjevke s kraja na kraj, video reportaža (autori: Vanja Radovanović i Goran Pinter), link
 • 20.05.2020., Kako Grad ljubi svoj Park, video reportaža (autori Jasna i Goran Pinter), link
 • 27.05.2020., Vodenim pu(nk)tovima Gornjeg Stenjevca (autori Mladen Sokele i Sanja Morić), link

 

2019. godina

 • 04.05.2019., U potrazi za vrtom Schönbach (voditelj: Saša Šimpraga)

Tokom ove šetnje smo se prošetali od Zvijezde (Gupčeve) preko Nove Vesi, Medvedgradske, Mlinarske ulice i Jurjevske ulice sve do Dubravkina puta odnosno lokacije nekad poznate kao Zvjezdišće usput zagledajući zanimljive perivoje i vrtove toga dijela grada.

Odaziv: 59 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 05.05.2019., Duplići Dubrave (voditelj: Domagoj Augusta)

Voditelj šetnje, Domagoj, nas je proveo ulicama i uličicama Donje i Gornje Dubrave gdje smo uočavali znakove proteklih 60-ak godine povijesti tog dijela grada, od bivšeg kina “Bratstvo”,  preko bivše tržnice u Belomanastirskoj ulici, planski građenog naselja “Dr. Ante Starčević” sagrađenoga u rekordno kratkom roku tokom Drugog svjetskog rata, nekadašnjeg Muzeja V Zemaljske konferencije KPJ, nestalog potočića koji je nekad tekao uz Vukovarsku ulicu, kultnog lokalnog kafića “Dolce i kavana”, bivše “Na-Me” i “Rome” sve do Tržnice Dubrava i nesuđenog središnjeg Dubravskog trga.

Odaziv: 17 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša ĐukićVanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 08.05.2019., Viđenje grada kroz prizmu Fedorovih ‘urbanih fenomena’ (voditelj: Goran Pinter)

Goran Pinter je pripremio ovu šetnju u suradnji sa projektom “Trešnjevački seniori zreli za umjetnost” udruge Vox Feminae tokom koje je šetačima predstavio lik i djelo poznatog zagrebačkog arhitekta, urbanog sociologa i aktivista Fedora Kritovca koji je bio oličenje promatranja gradskog života kroz njegove sitnice. Obilaskom dijela Trešnjevke između Ozaljske ulice i Zagrebačke avenije pokazao je mnoštvo detalja i ispričao niz priča kojima je ilustrirao Fedorov rad i polja interesa.

Odaziv: 37 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić i Saša Martinović Kunović, a film prilaže GP.

 • 10.05.2019.Gračanska tura od mlina do tanjura (voditelj: Mladen Sokele)

Voditelj šetnje Mladen je priredio zanimljiv program kojim smo posjetili sve “institucije” Gračana, još uvijek aktivan mlin obitelji Banić, zavičajnu zbirku u nekadašnjoj osnovnoj školi i dom Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Podgorac, međutim najfascinantniji dio šetnje je bio posjet Muzeju gastronomije u hotelu Puntijar koji nas je pod vodstvom vlasnika očarao izlošcima i pričama vezanima uz više od 2000 sakupljenih kuharica, 1000 jelovnika, mnoštvom kuhinjskog pribora i opreme te još mnogim drugim artefaktima iz tog područja!

Odaziv: 31 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić , Saša Martinović KunovićVanja Radovanović i Mladen Sokele, a film prilaže GP.

 • 11.05.2019.Suživot s potokom Črnomercom (voditeljica: Mirela Ježina)

Nakon izuzetno posjećene šetnje uz potok Črnomerec koju je inicijativa “Spasimo potok Črnomerec” organizirala uz pomoć pjevača Darka Rundeka krajem ožujka ovoga puta smo se u intimnijoj atmosferi prošetali uz dio potoka između mitnice Črnomerec te Remize.

Odaziv: 40 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

 • 11.05.2019., Glazbena šetnja Gornjim gradom (voditeljica: Nada Bezić)

Uz poznatu muzikologinju Nadu Bezić prošetali smo se Gornjim gradom i prisjetili nekih vrlo dobro znanih imena i lokacija, ali i mnogih manje poznatih iz povijesti glazbe u Zagrebu. Prisjetili smo se Vatroslava Lisinskog, Milke Trnine, Ivana Zajca, Josipa Gostiča i još mnogih drugih.

Odaziv: 69 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

 • 12.05.2019., Od Savice do Šanaca: Gdje je nestala Savica, gdje su nestali Šanci (voditeljica: Jasminka Klemenčić Zlica)

Ova nas je šetnja povela mnogima slabo poznatim naseljem Savica Šanci koje se smjestilo između Folnegovićeva naselja, Toplane, Borovja i rijeke Save. Nekad je to bilo naselje vrtlara, “Bugara”, malih obiteljskih kućica raspršenih uz Velikogoroičku ulicu, glavnu prometnicu tog kvarta, dok je danas to kolaž manjih i većih kuća upotpunjenih sa velikim brojem, nažalost, danas uglavnom nefunkcionalnih plastenika za uzgoj povrća i cvijeća. Na kraju šetnje posjetili smo i jugozapadni dio parka prirode Savica.

Odaziv: 34 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 17.05.2019., Šetnja središtem naselja Donji Vugrovec (voditelj: Mladen Perušić)

Majstor svoje struke, restauratorsko-konzervatorske, Mladen Perušić, nas je poveo u šetnju svojim omiljenim naseljem, Donjim Vugrovcem, gdje smo posjetili dvije crkve Sv. Mihalja, staru i novu, te Župni dom sa svojim ne posve uobičajenim sadržajima (galerija, lijepo obnovljeni prostori) u kojem smo na kraju zanimljive šetnje bili i ugošćeni.

Odaziv: 22 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 18.05.2019.Planinarenje počinje u centru Zagreba (voditeljica: Lana Bunjevac)

Lana Bunjevac, po zanimanju turistički vodič, željela je sa sudionicima šetnje podijeliti svoje oduševljenje planinarskom stazom koja iz centra grada, sa Dubravkina puta, vodi do Šestina i dalje na Medvednicu … no, orkanska oluja koja je iščupala mnoštvo stabala učinila je puteve neprohodnima pa je šetnja potekla skraćenim tokom.

Odaziv: 35 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić i Saša Martinović Kunović, a film prilaže GP.

 • 19.05.2019.Živim dakle stanujem u Podsusedu (voditeljice: Ivana Haničar Buljan i Jasna Galjer)

I ove se godine Podsused našao na listi posjećenih gradskih kvartova, Ivana i Jasna su nas proveli kroz njegove najatraktivnije dijelove, od stambenih ulica u kojima se mogu naći vrlo zanimljiva djela poznatih arhitekata pa do kapelice Sv. Martina pustinjaka i ruševina Susedgrada.

Odaziv: 35 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Goran Pinter, Vanja Radovanović i Mladen Sokele, a film prilaže GP.

 • 23.05.2019., Tvornica gradi grad (voditeljica: Melita Čavlović)

U sklopu ove šetnje smo posjetili poduzeće “Končar” i prošetali se pogonima u kojima se izrađuju generatori i transformatori – izuzetno impresivan prizor. Uz informacije o sadašnjim poslovnim uspjesima i izazovima čuli smo ponešto i o povijesti tvrtke, a nakon posjeta tvornici prošetali smo se sa voditeljicom šetnje Melitom naseljima Voltino i Pupinovo koja su namjenski nastala da udome radnike “Končara”.

Odaziv: 45 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović i Mladen Sokele, a film prilaže GP.

 • 24.05.2019., ORA Sava, Odteretni kanal Sava-Odra-Sava, Sveučilišna bolnica Blato: Mjesta susreta zagrebačke socijalističke prošlosti i tko zna kakve budućnosti (voditelj: Vanja Radovanović)

Ova je šetnja šetačima približila sadašnjost, ali i planiranu budućnost rubnog gradskog predjela Blato koji će očekivano uskoro postati središte investicija i gradnje: nova Dječja bolnica, Terme Zagreb, remiza, nacionalni nogometni stadion “Plavi vulkan” … a usporedo sa time smo se prisjetili i fenomena omladinskih radnih akcija.

Odaziv: 27 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša ĐukićSaša Martinović Kunović i Fran Polan, a film prilaže GP.

 • 23.05.2019., Dugave uzduž i poprijeko (voditeljica: Ksenija Banović)

Na prošlogodišnjoj šetnji po Dugavama saznali smo kako su Dugave nastale, kako su građene, živjele … a ove smo godine doznali nove detalje, o Muzeju ulične umjetnosti, o vrtovima na kraju naselja, bivšem sajmu …

Odaziv: 55 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Saša Martinović Kunović, Fran Polan i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 25.05.2019., U potrazi za kvartom iz snova (voditeljice: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor iz udruge Zeleni klik!)

Daša i Nikolina su nas provele kroz Prečko, fizički smo prošli kroz njega u sadašnjem vremenu, no riječima i mislima smo ga zamislili onakvog kakvog bismo ga željeli vidjeti za 100 godina: ekološki osvještenog, zelenijeg, energetski učinkovitog, održivog u svakom pogledu …

Odaziv: 17 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 26.05.2019., Tragom šumara Leusteka kroz podsljemenski kraj (voditelj: Tomislav Popović)

Uz Tomislava smo prošli tragovima šumara Albina Leusteka, legendarnog upravljača šuma Medvednice, kroz Mlinove, Šestine i Gračane, posjećujući usput dvije potočne retencije, Šestinsko groblje …

Odaziv: 27 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Daša FilipčićSaša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 26.05.2019., Donji tok Blizneca – tračak prirode u industrijskom prostoru (voditelj: Milan Dalmacija)

Iako mnogi poznaju potok Bliznec tek po njegovom dijelu uz park Maksimir dio njegovog otvorenog toka se nalazi i na jugu, uz kvart Ferenščicu … zanimljivosti tog dijela grada sa nama je podijelio Milan.

Odaziv: 30 šetač(ic)a

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 29.05.2019., Radnička Trešnjevka (voditelji: studenti povijesti umjetnosti sa mentoricom Josipom Lulić)

Od Bubare pa do Končara, prošli smo s kraja na kraj Stare Trešnjevke slijedeći značajna mjesta radničke prošlosti Trešnjevke uz ekipu studenata povijesti umjetnosti (i u tome nas nije smetala ni neprekidna kiša)!

Odaziv: 31 šetač(ica)

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

Ukupno u 2019. godini: 17 šetnji s 609 šetač(ic)a, uz prosjek od 36 po šetnji.

2018. godina

 • 11.05.2018., Dotrščina, Bačun i još poneka podsljemenska kvačica (voditelj: Vanja Radovanović)

Voditelj šetnje Vanja proveo je šetače svojim zavičajem, brijegom Fazanovcem i šumom svog djetinjstva, Dotrščinom, Šetači su prošli stazom koju je prije 20-tak godina označio njegov otac, potom se popeli na Fazanovac ulicom kojom se Vanja sanjkao tokom zima u 70-ima, pogledali 24 metra dubok bunar iz kojeg je vadio vodu prije dolaska vodovoda u kvart … a potom su nastavili šetnju ponovo kroz šumu, posjetivši usputno Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta sa lijepim pogledom na grad, bujne livade sjevernih obronaka Dotrščine, a potom se i osladili prvim bačunskim trešnjama.   .

Odaziv: 34 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić i Saša Martinović Kunović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Dotrščini i Bačunu [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Dotrščini i Bačunu [GP 2018.]

 • 12.05.2018., Zelene točke urbanog Maksimira (voditeljica Daša Filipčić), 

Na šetnji koja je šetače povela od Kvaternikovog trga preko Srebrnjaka,Zelenog Dola, Dugog Dola, Krijesnica, Jordanovca, Barutanskog jarka sve do Maksimirske šume Daša je naglasila važnost zelenila u gradskim sredinama, upozorila na neke od tipičnih pogrešaka kod sadnje drveća u gradu, a usputno i ispričala niz priča iz svog djetinjstva kojeg je provela na Zelenom dolu koji je još i dan danas zelen kao i onda.

Odaziv: 35 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 13.05.2018., Od zvijezde do Zvijezde (voditelj Saša Šimpraga)

Šetnja je započeta kod zvijezde na spomeniku antifašističkoj borbi koji je postavljen na početku ulice Vinec da bi posjećujući razne zanimljivosti Remeta, od poznate crkve pa do gotovo nepoznatog ljetnikovca, krenula u smjeru svima poznate Zvijezde, Gupčeve zvijezde. Na žalost, tokom šetnje sakupili su se olujni oblaci i snažnim pljuskom praćenim jakim vjetrom i ručom prisilili su šetače na traženje zaklona pod nadstrešnicom u blizini Krematorija gdje je šetnja i završila.

Odaziv: 41 šetač(ica).

Fotografije šetnje prilažu Saša Đukić, Daša Filipčić i Vanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Remetama i Kamenitom stolu [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Remetama i Kamenitom stolu [GP 2018.]

 • 17.05.2018., Tragom potoka Štefanovca – upoznajmo područje nekadašnjeg istočnog ruba Zagreba (voditelj Domagoj Augusta), 

Potok Štefanovec je jedan od vrlo zornih primjera kako razvoj grada mijenja njegovo lice i izravno i neizravno utječe na percepciju gradske prošlosti i sadašnjosti. Tokom izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, a sadašnjeg KBC Dubrava korito potoka Štefanovca je skrenutp u potok Bliznec, a tragovi njegovpg starog toka, koji je desetljećima označavao istočnu granicu grada Zagreba, su izblijedili gotovo do neprepoznatljivosti. Voditelj šetnje Domagoj je proveo šetače tragovima nekadašnjeg korita potoka i pričakući priču o njegovom nestanku ispričao i priču o razvoju Dubrave i Vukomerca od nekadašnjeg sela i udaljenog predgrađa grada sve do sadašnjeg gradskog kvarta.

Odaziv: 17 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Goran Pinter i Vanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po potoku Štefanovcu [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po potoku Štefanovcu [GP 2018.]

 • 25.05.2018.Dugave, 40 godina od početka gradnje naselja (voditeljica Ksenija Banović), 

Voditeljica šetnje Ksenija, predstavnica Građanske inicijative Dugave, sakupila je za ovu šetnju nekoliko važnih osoba iz povijesti i sadašnjosti Dugava i podsjetila nas kako je taj kvart snažnoga identiteta (“Dugave republika”) zapravo nastao i po čemu je poseban i drugačiji od ostalih novozagrebačkih kvartova. Dvoetažni stanovi, bogate zelene površine, Dugavska televizija, street art festival, Beverly Hills pored Dugava … samo su neke od tema koje su spomenute tokom šetnje.

Odaziv: 35 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Goran PinterVanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Dugavama [GP 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Dugavama [GP 2018.]

 • 26.05.2018.Šetnja prečkanskim vrtovima (voditelji Mali zeleni vrtlari, volonteri udruge Zeleni klik!), 

Volonterke, male zelene vrtlarke, provele su rekordan broj šetača kroz četiri posve različita vrta kojima je zajedničko tek lokacija – Prečko. Vrt osnovne škole Nikole Tesle, alternativni zajednički vrt Eko Ekipe Prečko, vrt Dječjeg vrtića Prečko, gradski vrt kod Savske Opatovine, svaki od njih ima svoju drugačiju ciljanu “publiku” i neka druga pravila, priče, zanimjivosti …

Odaziv: 63 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 26.05.2018.Tragom trase cementarske žičare (voditelj Goran Pinter), 

Cementara u Podsusedu, točnije na granici Bizeka i Podsuseda, je već desetljećima rak-rana rog dijela grada sa svojim devastiranim prostorom … no, zanimjivo je vidjeti kako se njena bivša žičara sa svojim stupovima i pričama vezanim uz nju uklopila u inače lijep prigradski brežuljkasti pejzaž. No, tokom šetnje bilo je i vrlo uzbudljivih susreta i trenutaka – pogledajte albume!

Odaziv: 19 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović, Goran Pinter i  Vanja Radovanović.

Svjedokinja JW-2018-šetnje po Bizeku [SMK 2018.]
Svjedokinja JW-2018-šetnje po Bizeku [SMK 2018.]

 • 27.05.2018.Gradnje i obnove u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu kroz 120 godina (voditelj Mladen Perušić), 

Botanički vrt je jedna od gradskih institucija, mjesto mira i sklada usred gradske vreve. I vjerojatno nitko drugi osim vodiča Mladena koji se dugi niz godina bavio konzervatorskim radovima na zgradama vrta ne bi znao ispričati tako detaljnu i zanimljivu povijest tih građevina tokom 120 godina života vrta.

Odaziv: 35 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i  Vanja Radovanović.

Sudionici JW-2018-šetnje po Botaničkom vrtu [VR 2018.]
Sudionici JW-2018-šetnje po Botaničkom vrtu [VR 2018.]

 • 27.05.2018.Upoznajmo lica i naličja 3u1 Kozara, puteva, bokova, odvojaka, rimskih brojeva (voditeljica Jasminka Klemenčić), 

Kozari (putevi, bokovi, odvojci) su oduvijek bili prezren kvart na istočnome rubu grada, i zbog svoje lokacije uz nekada zloglasni kanal (koji je već više godina u podzemlju), i zbog blizine industrijskih pogona (od kojih većina više ne radi), a i zbog svoje šarolike useljeničke strukture. No, upravo te činjenice čine taj kvart zanimljivim i neobičnim i bilo ga je veliki užitak posjetiti u organizaciji voditeljice Jasminke koja je organizirala susrete sa nekoliko zanimljivih lokalnih sugovornika, a neke su pronašli i šetači sami!

Odaziv: 28 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić Novak, Saša Martinović KunovićVanja Radovanović.

Detalj s JW-2018-šetnje po Kozarima [VR 2018.]
Detalj s JW-2018-šetnje po Kozarima [VR 2018.]

Ukupno u 2018. godini: 9 šetnji s 307 šetač(ic)a, uz prosjek od 34 po šetnji.

2017. godina

 • 06.05.2016., Željeznicom od riječne do zračne luke ili Posjet najvećoj neiskorištenoj javnoj površini Zagreb-grada (voditelj: Vanja Radovanović)

Tokom ove šetnje popričali smo o povijesti i sadašnjosti kvartova koji se nalaze uz istočni krak zagrebačke željeznice, a osvrnuli smo se i na mogućnosti koje pruža taj koridor, prvenstveno magistralnu biciklističku stazu koja bi povezala centar grada sa Sesvetama i Dugim Selom. Područja uz prugu su nekad bila pretežno industrijska, no razvoj grada je industriju potisnuo u predgrađa, a ispražnjene lokacije se popunjavaju stambenim i poslovnim sadržajima, no mnogo njih tražeći novu namjenu još uvijek krije mnoge znakove prošlosti. Šetnja je završila posjetom zapuštenom Ranžirnom kolodvoru Borongaj i povratkom vlakom od ž.st. Trnava.

Odaziv: 32 šetač(ic)e.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović KunovićMladen Sokele i Anica Mazura, a film prilaže GP.

 • 07.05.2016., Jarun, o gradnji za Univerzijadu 1987. (voditelj: Mladen Perušić)

Glavni projektant Sportsko-rekreacionog centra Jarun koji je izgrađen za potrebe Univerzijade 1987. ispričao nam je tokom šetnje mnoštvo zanimljivih priča i detalja o radu na projektu i samoj gradnji ovog objekta kojeg već godinama koristi mnoštvo Zagrepčana i ne znajući na koji su način ti objekti sagrađeni i kako je opsežno bilo njihovo projektiranje i gradnja. .

Odaziv: 14 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP

 • 12.05.2017., Od fontana do fontana (voditeljica: Jasminka Klemenčić – Zlica).  

Šetnja je slijedila vodu, onu koje ima i onu koje više nema :-)). Šetnja je počela kod davne prošle fontane ispred osnovnjaka, bivši odvojak Savice. I tako redom. Došlo se i do do blagoslovljene vode. Do franceka također, pilo se iz više njih, prekrasno obojanih. Ruta: Malo po Folki, zatim preko Trnjanske savice, Kruga, starog Trnja, pored crkve Krista Kralja do fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. I pivca u Toute 66. 🙂

Odaziv: 23 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Nives Borčić NovakAnica Mazura i Branko Margetić, a film prilaže GP.

 • 20.05.2017., Šetnja Fakultetskim dobrom – nekadašnjim starim maksimirskim majurom (voditelj: Antonio Jurčev)

Šetači su tijekom šetnje obišli stari maksimirski majur, izgrađen početkom 19. stoljeća uz istočnu granicu parka Maksimir. Staro gospodarsko imanje zagrebačke nadbiskupije prodano je 1921. godine Poljoprivredno-šumarskom fakultetu te od tada to područje nosi ime Fakultetsko dobro Maksimir. Posjetili smo nekoliko zanimljivih građevina koje su danas zaštićena kulturna dobra Grada Zagreba i upoznali istočno područje parka Maksimir i neke njegove manje poznate priče.

Odaziv: 41 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Mladen Sokele i Vanja Radovanović, a film šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2017., Zapruđe i Utrine – upoznajte mjesta gdje zgrade stare brže od ljudi (voditeljica Petra Bilić Križan). 

Prošetali smo sa Petrom kroz 80-te u starom Novom Zagrebu, u Zapruđu. Prisjetili smo se kako se nekad živjelo u kvartu i usporedili smo s današnjim stanjem, pogledali smo Zagreb sa 16. kata, prošetali se centrom kvarta u kojem je upravo trajao kvartovski festival “Zapruđe uživo”, posjetili mjesto gdje je Psihomodo Pop snimao spot “Leteći odred” …

Odaziv: 19 šetač(ic)a.

Stare fotke Zapruđa skupljene sa weba prilaže voditeljica šetnje Petra Bilić Križan, fotografije sa šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2017., Svi putevi vode u Rim (voditelj Saša Šimpraga). 

Upoznali smo dio grada između groblja Mirogoj i Bukovačke ceste kojeg odlikuje splet starih kućica i modernih urbanih vila, a tokom šetnje smo se prošetali jednom od najužih gradskih ulica (Kozjačić), pogledali zagrebačku adresu Richarda Gerea, divili se panorami grada iz dvorišta Osnovne škole Remete te posjetili jednu od najljepših ladanjskih vila, vilu Olga, u ulici Rim, i popričali sa njenim sadašnjim stanovnikom.

Odaziv: 57 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 27.05.2017., Radnička – od centra industrije do centra kapitala (voditelj: Milan Dalmacija)

Krenuvši od povijesnog početka Radničke ceste, kod podvožnjaka Strojarske ceste, kroz razgovor i poglede na nove vizure Radničke ceste, prokomentirali smo velike promjene koje su se tokom posljednjih desetljeća desile u toj nekoć glavnoj industrijskoj ulici i pretvorili ju u novo uredsko središte grada. Šetnja je završila na Savišću, nakon pogleda na sva nova lica moderne prometnice koja je u međuvremenu postala novi važan ulaz u grad.

Odaziv: 26 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 28.05.2017., Medvedski breg pod Medvedskom gorom (voditelj: Goran Pinter)

Tokom šetnje koja nas je provela od Čučerja do Markuševečke Trnave posjetili smo lijepe predjele južnih obronaka Medvednice, a vrhunac posjeta je bio razgovor sa g. Brankom Šuškovićem, stanovnikom Medvedskog brega koji se nalazi na brijegu između ta dva naselja koji nam je ispričao niz zanimljivih priča iz nekadašnjeg i sadašnjeg života tog manje poznatog naselja.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film GP.

Ukupno u 2017. godini: 8 šetnji s 254 šetač(ic)a, uz prosjek od 32 po šetnji.

2016. godina

 • 06.05.2016., Tvornice Trešnjevke – kolijevkom trešnjevačke industrije (voditelj: Vanja Radovanović)

Šetnja je započela na Zapadnom kolodvoru, jedinom trešnjevačkom željezničkom stanicom, a nastavila se uzduž željezničkih kolosijeka, današnjih i nekadašnjih, zato što je željeznica obilježila povijest Trešnjevke i ne samo kroz razvoj tvornica i skladišta uz njene prostore. Šetnja je povela šetače sve do kranjeg sjeverozapada Trešnjevke, do Zagrebačke ceste, a od tamo trasom “Samoborčeka” sve do početne stanice. Šetnja je završila posjetom Bubari.

Odaziv: 47 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Branko Margetić i Mario Anić, a film prilaže GP.

 • 07.05.2016., IX gimnazija – u, oko i na (voditeljica: Sonja Lušić Radošević)

Zgrada u Dobojskoj ulici u kojoj su danas smještene IX. gimnazija i Druga ekonomska škola, izgrađena je 1955. godine. Bila je to jedna od najmodernijih škola tog doba s mnogo maštovitih rješenja, a i dan danas nas iznenade neki prostori u školi – amfiteatri koji se vide iz Ozaljske, velik park koji se ne vidi iz Ozaljske, balkoni, terasa, puno malih skrivenih kutaka… Imamo Učionicu budućnosti ali i puno toga iz prošlosti, imamo kamine i radijatore, stare knjige i tablete, imamo trešnje, imamo tragove … Učenici i nastavnici proveli su nas po školi, štošta pokazali i ponešto ispričali o, u, oko i na školi.

Odaziv: 21 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

Jane's Walk 2016. - IX. gimnazija [VR 2016.]
Jane’s Walk 2016. – IX. gimnazija [VR 2016.]

 • 07.05.2016., Šetnja uz Savu na zapadnom ulazu u Zagreb (u znaku slova “S”) (voditeljica: Andreja Kolić)

Prisjetili smo se lijepih i manje lijepih uspomena na Savu nekad i mogućnosti danas:
sjećanja na Susedgrad (stari grad), Samoborček (vlak) i sitinu (cvjetna košarica) nekad i
sportskih mogućnosti (Sportska dvorana Sutinska vrela, igrališta, tereni, šah) danas.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Maja Keber.

 • 08.05.2016., Šetnja po Gradu mladih Granešina (voditelji: Mladen Perušić & Miroslav Čulk)

Naselje za djecu sagrađeno je 1951. kao Pionirski grad, istovremeno s drugom pionirskom željeznicom uz potok Trnavu, na šumovitom proplanku površine 46 hektara. Jedinstveni je povijesni graditeljski sklop gdje je postignut sklad prirodne i arhitektonske komponente. Sačuvan je u izvornom stanju i zbog toga je upisan u Registar kulturnih dobara. Šetnja po kompleksu je obuhvatla obilazak karakterističnih mjesta u pejzažu i paviljona stambene i društvene namjene uz razgovor o gradnji, zaštiti i obnovi.

Odaziv: 32 šetač(ic)a.

Film sa šetnje prilaže GP.

Jane's Walk 2016. - Grad Mladih [GP 2016.]
Jane’s Walk 2016. – Grad Mladih [GP 2016.]

 • 13.05.2016., 5,13 kilometara Kustošije u petak 13.5. (voditelj: Mladen Sokele),

Šetnja je obišla 30 zanimljivih lokacija na području Mjesnog odbora Kustošija – centar koji se proteže uz Ilicu zapadno od okretišta tramvaja na Črnomercu s kratkim obilaskom jugoistočnog dijela park-šume Grmoščica. Pored arhitekture objekata javne namjene i nekadašnje industrije, trase postojećeg i nestalog potoka, pruge i nathodnika, šetači su se upoznali s nekoliko gotovo skrivenih znamenitosti.

Odaziv: 27 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Branko Margetić, a film prilaže GP.

 • 14.05.2016., Sva lica Blizneca  (voditelji: Anita Končar i Vanja Radovanović) 

Šetnja je pokazala poznata i nepoznata lica tog potoka koji svoj tok započinje blizu najvišeg vrha Medvednice, a zatim prolazeći uz dva zagrebačka šumska dragulja, Dotrščinu i Maksimir, uranja u stambena naselja te kasnije industrijsku zonu Žitnjaka da bi svoj tekući život završio u sada podzemno kanaliziranom „Drek riveru“ kojim u Savu utječe kod Ivanje Reke.

Odaziv: 15 šetač(ic)a.

Film sa šetnje prilaže GP.

 • 21.05.2016., Peščenički arhipelag (voditelji: Saša Šimpraga i Anica Mazura)

Uz neke manje uobičajene peščeničke staze, šetnja je uključila i najveći preostali rukavac Save iz vremena prije njene regulacije te dvanaest jezera Savice – jedan od najvažnijih zagrebačkih ornitoloških rezervata. Šetnja se održala u suradnji s programom SEMINAR ZA HODAČE, platformom 1POSTOZAGRAD i projektom Ars Publicae.

Odaziv: 69 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović, a film prilaže GP.

 • 22.05.2016., Dvije i pol sljemenske retencije (voditelj: Goran Pinter)

Šetnja je sudionike u toku dva i pol sata i uz pređena četiri kilometra provela kroz podsljemensku, zelenu zonu ruba grada. Pri tome je prošla prostranim rekreativnim područjem triju sljemenskih vodotokova, Malog potoka, Kustošaka i Velikog potoka, “reguliranih” retencijama. Na najvišoj točki šetnje šetači su se suočili s poviješću i sadašnjošću jednog od bisera zagrebačke ladanjske arhitekture 19. stoljeća, Vilom Pongratz u Mikulićima.

Odaziv: 31 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

 • 28.05.2016., Smogovci  (voditelj: Milan Dalmacija)

Šetnja putevima Smogovaca otkrila namje male tajne naselja u kojem je nastala kultna dječja serija. Današnji stanovnici „Naselka“ svojim će pričama otkriti kakav je život u naselju i što njima znače Smogovci, Osim toga, saznali smo još razne zanimljive informacije o naselju koje se u mnogočemu promijenilo od vremena kad su snimljene avanture braće Vragec.

Odaziv: 40 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Vanja Radovanović.

Jane's Walk 2016. - "Smogovci" [VR 2016.]
Jane’s Walk 2016. – “Smogovci” [VR 2016.]

Ukupno u 2016. godini: 9 šetnji s 324 šetač(ic)a, uz prosjek od 36 po šetnji.

2015. godina

 • 24.04.2015., Od Bookse do Trga Europe (voditelj: Saša Šimpraga)

Šetnja je započela pred kultnom knjižarom/lokalom Booksa potragom za tragovima nekadašnjeg biskupskog vrta, nastavila se usponom stubištima do Voćarske ceste i Voćarskog naselja, krenula na još jedan zagrebački brežuljak, Šalatu, spustila se do parka Ribnjaka i bedema zagrebačke Katedrale i završila na najnovijem gradskom trgu.

Odaziv: 42 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilaže Mladen Sokele.

 • 08.05.2015., Knežija i Srednjaci, od sela preko predgrađa do grada (voditelj: Vanja Radovanović)

U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje sa gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih detalja prošetali smo se Knežijom i Srednjacima i upoznali njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji. Potražili smo tragove metamorfoze tih kvartova iz seoskog naselja preko predgrađa u naselje suvremenih stambenih zgrada i pronašli znakove nestale Mogorićke ulice, dvije dvodjelne ulice, bili smo u posjetu misterioznoj garaži …

Odaziv: 67 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Saša Martinović Kunović i Saša Đukić.

 • 08.05.2015., Leafy Zagreb – urban wilderness rediscovered (“Zeleni Zagreb – ponovo otkrivena urbana divljina”) (voditeljice/leaders: Iva Silla, Andrea Pisac) – 

Rokov perivoj in Zagreb a place of Arcadian serenity, nestled only a few steps up the hill from the busy Britanac. Much more than a meadow or a park, it’s a uniquely designed architectural achievement that combines early 20th century villas and protected natural beauty. As such, it tells a story of how Zagreb had transformed from a provincial town into a modernist Central-European capital. 200 years ago, Rokov perivoj was a cemetery and an uncultivated outskirts of Zagreb. At the turn of the 20th century, however, it was where the first urban villas popped up, turning Rokov it into the Zagreb ‘cottage neighbourhood’. This radical transformation was preceded by two events. Firstly, the cemetery was closed and exhumed in 1877. And secondly, industrialism created a rich bourgeois class that looked for a place to build urban villas. Under the artistic influences of modernism, green spaces were cultivated and for the first time associated with prestige rather than with peasantry.

Odaziv: 20 šetač(ic)a.

Fotografije šetnje prilažu Matej Čelar i Marija Feldi (MMM Photography).
Film snimljen tokom šetnje prilaže GP.

 • 08.05.2015., Krug po Maksimiru (voditeljica: Anita Končar)

Na šetnji su se istražili zakutci maksimirske četvrti koje bi građani željeli obnoviti. U mapiranju tih lokacija pomogli su anketni listići koje su stanovnici ovog kvarta, u sklopu projekta “Zagreb za mene”, označili kao najpoželjnije za revitalizaciju.

Odaziv: 23 šetač(ic)a.

Fotografije prilaže Mladen Sokele, a film snimljen tokom šetnje prilaže također Mladen Sokele.

 • 08.05.2015., Zagreb West – Podsused (voditeljica: Andreja Kolić)

Podsused je nekada bio omiljeno izletište Zagrepčana na pola puta do Samobora. Ljeti je pružao osvježenje na uređenom kupalištu na Savi. Na uzvisini se nekad dobro vidio utvrđeni grad Susedgrad koji je najpoznatiji po zloglasnom vladaru Tahyu. Danas Podsused ima lijepo uređenu Poučnu stazu. Neke od točaka su spomenuti Susedgrad, 800 godina stara kapelica, Zagrebački kit… Svaka od njih ima zanimljivu priču povezanu sa prošlošću Podsuseda, Zagreba, a i šire te cilj očuvanja baštine Podsuseda.

Odaziv: 25 šetač(ic)a.

Fotografije prilažu Andreja KolićDavorka Knežević i Darko Antolković.

Jane's Walk 2015. - Podsused [DA 2015.]
Jane’s Walk 2015. – Podsused [DA 2015.]

Ukupno u 2015. godini: 5 šetnji s 177 šetač(ic)a, uz prosjek od 35 po šetnji.

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije