Kovači – još odjekuje zvuk nakovnja… Unutrašnjost kovačnice pored Zapadnog kolodvora [VR 2014.]

Kovači – još odjekuje zvuk nakovnja…

Kovački zanat je već davno iščezao ne samo iz gradova već i iz selâ… ta tko još ima konja za potkovati ili alat za popraviti? Čini se kao da se kovači još mogu sresti samo na turističkim manifestacijama koje posjetitelje uvode u srednjovjekovno doba, doba vitezova i njihovih kovanih mačeva i potkovanih konja.

Ali ako se malo bolje zagledamo u sakrivene kutke grada još je moguće osjetiti miris kovačke vatre i čuti zvuk nakovnja! Jedna od takvih kovačkih radionica se nalazi i na Trešnjevci, na njenom krajnjem sjevernom rubu, u malenom hangaru koji se nalazi uz Meršićevu ulicu, uz sporedne teretne kolosijeke Zapadnog kolodvora koji tek tu i tamo dočekaju posjet vagona.

Željeznička radionica/kovačnica u sklopu Zapadnog kolodvora uz Meršićevu ulicu [GP 2011.]
Željeznička radionica/kovačnica (zgrada s dimnjakom) u sklopu Zapadnog kolodvora uz Meršićevu ulicu [GP 2011.]

U hangaru se nalazi veliko ognjište i najnužniji kovački alat, a vrijedni kovač je tog kasnozimskog dana 2014. godine upravo popravljao sjekiru. Bilo ga je lijepo vidjeti i čuti kako svojim udarcima čekića oživljava danas tako rijedak zanat!

(Vanja)
 

Komentari 2

 1. Ivan Šimić 28.02.2021, 20:51

  Poštovani,
  Molim Vas za informaciju.
  Dali otkivate špice za štemerice?
  Hvala
  Ivan Šimić
  Mob:091 251 7551

 2. vanja 05.03.2021, 13:47

  Nažalost, Ivane, ovo nije stranica kovačnice već projekta “mapiranje Trešnjevke” pri Centru za kulturu Trešnjevke … Ta je kovačnica već nekoliko godina napuštena i u posljednje vrijeme (od 2019.) i devastirana.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije