Kako su sela urasla u grad Kad selo prerasta u grad [VR 2014.]

Kako su sela urasla u grad

Stara Trešnjevka nema ulicu koja bi se zvala baš tako, imenom kvarta. Ali zato postoji Trešnjevački trg.

Svoje ulice nemaju ni Ciglenica ni Pongračevo, jer ta naselja nikad nisu bili sela ili samostalni kvartovi. A Remiza, drugog svog imena Vurovčica, ima ulicu Vurovčicu, nekada važnu, a danas jednu od manje prometnih.

Ulica Knežija postoji i danas i nije baš nevažna, iako ju je vrijeme „skratilo“ na pola, a prije izgradnje zgrada, koncem 50-ih, postojale su i ulice Knežija I i Knežija II. Za to je vrijeme Horvaćanska cesta bila i ostala jedna od glavnih prometnica južne Trešnjevke.

Ulica Srednjaci je glavni prometni pravac kroz svoj kvart, no Gredice su u svom kvartu tek mala pokrajnja ulica na rubu (a nekad su i postojale Gredice I-V).

Ulica Jarun je nekad bila glavna, no sada je tek sporedna prometnica. Krajem 50-ih i u 60-ima postojale su i Jarunska obala I-II, Jarunska greda I-V, Jarunska grana I-III i Jarunska staza I-II.

Gajevo i Voltino nikad nisu imali ulicu svojih imena jer to nikad nisu bila sela, no ulica Ljubljanica je glavna ulica svoga kvarta, a i Staglišće svoju ulicu ima od početka.

Rudeš je danas najbogatiji kvart Trešnjevke što se tiče „svojih“ ulica: Rudeška cesta, Rudeški ogranak I-V, Rudeški odvojak i Rudeški put su još živi. A nekad je postojala i Rudeška grana.

Najstarija kuća u Prečkom [VR 2013.]
Najstarija kuća u Prečkom [VR 2013.]

Vrbani imaju sâmi sebe tj. ulicu Vrbani (nekad je postojao i Vrbanov put), dok je ulica Prečko nekad bila gotovo jedina ulica svog kvarta, a danas je tek jedna od njih nekoliko desetaka.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije