Park Stara Trešnjevka (Park Veljka Vlahovića) Park Stara Trešnjevka 1982. godine dok je još nosio ime Veljka Vlahovića – preneseno iz knjige “Crvena Trešnjevka”

Park Stara Trešnjevka (Park Veljka Vlahovića)

Park Stara Trešnjevka je jedan od rijetkih parkova Stare Trešnjevke, smješten otprilike u sredini između Trešnjevačkog trga i zapadnih središta Trešnjevke, prometne Selske ceste i nedaleke Remize. Oko Parka Stare Trešnjevke se nalazi nekoliko važnih javnih ustanova – u zgradi nekadašnje Općine nalaze se neke općinske službe i Ministarstvo branitelja, pored njega je s jedne strane Državna služba za uzbunjivanje i spašavanje, a sa druge Centar za kulturu Trešnjevke te iza njih ordinacije Doma zdravlja i Policijska stanica.

Park je do osamostaljenja Hrvatske nosio ime Park Veljka Vlahovića, a u njemu je bila i skulptura posvećena tom ratnom heroju. Nakon Domovinskog rata je u parku 2003. postavljeno spomen obilježje posvećeno žrtvama rata, Hrvatsko stablo – spomenik poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Trešnjevke, autora Ivice Grošinića. 2009. godine je u parku sagrađeno i dječje igralište.

U blizini parka, u Okićkoj ulici, nekad je djelovalo i kino Triglav, a malo iza njega se nalazi popularni kineski restoran “Tian Tan”.

Vezani tekstovi:

 

Komentari 3

 1. bežiJankec 21.11.2021, 09:09

  Pozdrav,
  zna li se nešto više o parku? Kada je projektiran, izgrađen i što je prije bilo na mjestu parka?
  Na sjevernoj strani parka, današnjeg ograđenog dijela za pse i dječjeg parkića,
  mogu se vidjeti betonski temelji/djelovi zidova u zemlji, pa me zanima o čemu se radi?
  Hvala i pozdrav 🙂

 2. Janko 05.12.2021, 23:35

  Pozdrav, zna li ste što o tome što je bilo na ovom mjestu prije nego li je park izgrađen? Također, između ograđenog dječjeg parkića i parka za pse nalazi se nešto nalik na temelje betonskih zidova, zna li tko o čemu se radi? Hvala!

 3. vanja 07.12.2021, 09:11

  Poštovani Janko,
  radimo na tome da saznamo više detalja o prošlosti parka, očekujemo da ćemo tokom slijedećih tjedana početi skupljati informacije od naših sugrađana putem društvenih mreža, takav je pristup često donio zanimljive rezultate.
  Što se tog betonskog dijela tiče, radi se o ostatku postolja nekadašnjeg kipa narodnog heroja Veljka Vlahovića po kojem je park nosio ime u doba Jugoslavije.
  Puno pozdrava, Vanja Radovanović, član Uredništva Mapiranja Trešnjevke

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije