Kino Triglav Zgrada nekadašnjeg kina “Triglav” u Okićkoj ulicii

Kino Triglav

Kino Triglav je najdugovječnije trešnjevačko kino koje je djelovalo u Okićkoj ulici 1 od 1941. godine pa do sredine 90-ih. U knjizi Daniela Rafaelića “Kinematografija u NDH” spominje se otvaranje tog kina:

“Tako je posebno iznenađenje izazvalo i otvorenje kina Patria na zagrebačkoj Trešnjevci, 27.VII. 1941. u 7 sati navečer. Uz film dijelile su se i znakovite nagrade: cigarete, bomboni, vino, pivo, ulaznice, ali i trajna ondulacija kose! Prije filma publiku je zabavljao Zabavni kabaret Zajček.”

Nakon Drugog svjetskog rata je kino slijedilo tada popularan trend nazivanja kina po planinama (Mosor, Kosmaj, Kozara, Romanija, Kalnik …) i kino je nazvano Triglav da bi osamostaljenjem Hrvatske ime ponovo bilo promijenjeno u početno Patria.

Bilo je to malo kino sa 20-ak redova parketa i nekoliko redova na balkonu, tipičnim stolicama presvučenim skajem, projekcijama “u 4, 6 i 8” (dakle, 16h, 18h i 20h) i repertoarom kojeg su sačinjavali pretežno akcijski, soft porn i western filmovi uz pokoji veliki naslov – nakon što se izvrtio u glavnim dvoranama.

Zanimljivost ovog kina je da se nije nalazilo u neposrednoj blizini središta Trešnjevke, Trešnjevačkog placa, kao ni drugog važnog centra okupljanja, okretišta tramvaja na Remizi.

Od zatvaranja kina u njegovom prostoru djeluje trgovina Drogerie markt.

 

 

Vezani tekstovi:

 

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 6

 1. Damir 24.09.2014, 18:54

  Poštovani, podaci o repertoaru kina “Triglav”, odnosno “Patria” netočni su, pisao ih je netko tko ne poznaje zagrebačke kinematografe i njihovu repertoarnu politiku. Vjerodostojnost podataka trebali ste provjeriti iz više izvora.

 2. GP 24.09.2014, 19:41

  Lijep pozdrav,

  Molimo vas da potkrijepite svoju primjedbu nekom svojom pričom (o repertoaru kao i o sâmom kinu) koju ćemo (ako nam ju pošaljete) s radošću uvrstiti u spomenuti članak.

  Srdačan pozdrav

  GP

 3. vanja 25.09.2014, 16:13

  Damire, evo poruke od osobe koja je povremeno zalazila u kino “Triglav” tokom 80-tih godina (i ne samo u njega, nego i u većinu ostalih gradskih kina, od onih centralnih pa do perifernih)! Sjećam se nekih naslova koje sam gledao u tom kinu, od ozbiljnih filmova koji su u “Triglavu” završavali kad su odigrali svoju rundu u “Zagrebu” ili “Balkanu” (ako je film bio posebno dobro posjećen, nekad su ga čak odmah davali i u “Triglav”) preko komercijalnih i akcijskih filmova a la westerni sa Bud Spencerom i Terenceom Hillom te “Uzmajevom gnijezdu” sa Bruceom Leejem pa do soft ljubića i pornića (recimo, sjećam se filma “Slatke male engleskinje”). Nije to nikad bilo kino sa hardcore filmovima, već više onima “na granici”. Neke od kino karata iz tog doba imam još uvijek kod kuće! Naravno, kino repertoar se stalno mijenjao i mnogo je tu filmova prošlo preko ekrana, filmova svih vrsta … recite, kojih se filmova vi sjećate iz tog kina?

 4. Klemm Miroslav 26.10.2016, 08:52

  O kinu Triglav pišem u sličici “Kak je frajer upropastil Hitchcockov film” u knjigi “Himalaja, tres, tres, Trešnjevka”. Može se nači u knjižnici Tin Ujević kraj Placa.

 5. Ivica Kiš 06.03.2023, 19:25

  Kino “Pa3a”, pa “3glav” i onda o5 “Pa3a”. Kvartovsko kino Trešnjevke, u kojem sam 1952. godine prvi put (iz prvog reda ‘balkona’!) gledao kinematografsku projekciju filma “Poštanska Kočija” (Johna Forda, sa Claire Trevor i Johnom Wayneom u glavnim ulogama). Taj film je bio snimljen 1939. godine, i imao je 6 nominacija za ‘Oskar’-a, od kojih su osvojena 2, za; najboljeg sporednog glumca (Thomas Mitchell) i glazbu (Richard Hageman, W. Franke Harling, John Leipold, Leo Shuken), a ostale su nominacije bile za; najbolji film, režiju (John Ford), najbolju umjetničku produkciju (Alexander Toluboff), najbolje crno-bijele snimke (Bert Glennon) i najbolju montažu (Otho Lovering i Dorothy Spencer). Dakle u tom periferijskom kinu bila su prikazivanu i vrhuska kinematografska ostvarenja. Tada su me ipak više oduševljavale kinematografske projekcije animiranih filmova iz produkcije Walta Disneja, na ekranju trešnjevačkog ljetnog kina na trešnjevačkom placu (kao dodatak za djecu) nakon projekcija (za odrasle) “filmskih novosti” (koje su se tada uvijek prikazivale u ‘pravim’ kinima, kao ‘filmski žurnal’).

 6. URBA 05.11.2023, 15:33

  Repertoar kina Triglav mijenjao se zavisno od vanjsko politicke situacije u odnosima ondasnje FNRJ sa Istokom i Zapadom.Nakon pocetne poslijeratne “ljubavi” sa SSSRom,dolazi 1948.i Rezolucija Informbiroa.Preko noci postajemo neprijatelji sa dojucerasnjim idolima I pocinje priblizavanje Zapadu,tj.USA.Osim vojne pomoci,pomoci u hrani/stariji ce se prisjetiti tzv “Trummanovih jaja” i Cheddar sira u konzervama/stizu nam i prvi Americki filmovi,poglavito Westerni i ratni filmovi u kojima glavne uloge imaju njihovi ratni heroji,Audie Murphie,James Stewart…Naravno,nama klincima je to bilo nesto izuzetno jer nakon kino predstave je odmah nastupilo drugo poluvrijeme-ajmo se igrati kauboja i indijanaca!Krajem 50ih,poboljsavaju se odnosi sa SSSRom i ponovo se vracaju “ljubljeni” Sovjetski filmovi.

  Posebna su prica bile tzv “matineje” u prijepodnevnim satima,koje smo obavezno morali posjecivati sa skolom,kao dio nastave povijesti.Repertoar se naravno sastojao iskljucivo od Jugoslavenskih filmova,naravno partizanskih!

  O tempora,o mores !

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Inauguracija 70. tramvaja nove generacije 07.06.2007. s defileom uzduž Horvaćanske ceste [GP 2007.]

Tramvaj na Trešnjevci

Zagreb je dobio svoj prvi tramvaj, tada još konjski, 05.09.1891., povodom Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe (u povodu
Inicijativa "Plac u kvartu" [Web]

Plac u kvartu

Udruga Zeleni kvart je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja društvenog, ekološkog i zdravog života djece,
Jedna od grupacija kladionica uz Trešnjevački plac [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (4): Kladim se da ovo niste znali!

Vjerovali li ili ne, na Trešnjevci postoji najmanje 58 kladionica! Pažljivim brojanjem poslovnica najvećih lanaca
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Vintage Industrial Bar

Vintage Industrial Bar, jedan od najoriginalnijih prostora za okupljanje uz kulturne programe svih vrsta otvorio
Motiv "izlazećeg sunca" na ogradi [VR 2014.]

Trešnjevka – Zemlja izlazećeg sunca

Neki od uzoraka s trešnjevačkih ograda ponavljaju se u svim trešnjevačkim kvartovima… a jedan od
Izvadak iz plana grada iz 1950. godine - Daničićeva ulica i Nehajeva II

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (8): O jezikoslovcima i revolucionarima

Sjeverozapadni kut Trešnjevke je najstariji urbani dio tog gradskog kvarta i počeo se razvijati velikom
7. Kvartovska piva u caffe baru/bistrou "Agora" u Voltinom [VR 2021.]

Caffe bar/Bistro “Agora”

Caffe bar/bistro “Agora” se nalazi u Voltinom, na uglu Županjske i Šibenske ulice, na adresi
Ciljna ravnina veslačke staze jezera Jarun s tribinom i privremenom plutajućom pozornicom [GP 2004.]

Jarunsko jezero

Jarunsko jezere poprimilo je konačan oblik prilikom tehničkih priprema za Međunarodne studentske igre - Univerzijadu
1 2 3 53

Kategorije