Peščanska cesta Zgrada na Peščanskoj cesti [VR 2014.]

Peščanska cesta

Peščanska cesta je nekad bila glavna prometnica koja je spajala Horvate i Jarun s Vrapčem, nekad općinskim središtem za sva naselja zapadno od potoka Črnomerca. Počinjala je kao nastavak Horvaćanske ceste, kod mosta preko potoka Črnomerca i mitnice, a zatim je otprilike slijedila trasu istočnog dijela Ulice Hrvoja Macanovića, a zatim Našičke do Zagrebačke avenije i potom dolazila do svog jedinog i danas preostalog dijela gdje se spajala s Rudeškom cestom u centru Rudeša (kod najstarije školske zgrade i današnjeg Doma zdravlja) i poslije nastavljala trasom današnje Jablanske i Oranice prema Vrapču. To je bila trasa kojom su u davna vremena djeca išla u školu u Gornjem Vrapču (koja je starija od škole u Rudešu), a i ostali stanovnici na mise, pogrebe …

Od izgradnje “Autoputa”, a pogotovo produženja Horvaćanske ceste, Peščanska cesta gubi na važnosti i pojedini njeni dijelovi dobivaju druga imena (Našička, Ulica Hrvoja Macanovića) i od nje preostaje samo djelić od cca 300-tinjak metara sjeverno od Zagrebačke avenije.

Kao zanimljivost, preostali djelić Peščanske ceste (sada se vodi kao “ulica”) još uvijek nosi staru numeraciju iako je od njenog “skraćivanja” prošlo već više od 25 godina (Staglišće je urbanizirano i pregrađivano tokom 80-ih godina). Najniži kućni broj u Peščanskoj nosi neobična zgrada preko puta Getroa u kojoj su se posljednjih godina smjenjivale razne trgovine (GA bijela tehnika, Kia automobili itd), a to je 162, dok je najviši broj 180 kod raskršća sa Rudeškom. Pretpostavljam da nema niti jedne druge ulice na Trešnjevci, a vjerojatno i u Zagrebu, koja ima veći najniži kućni broj!

Vezani tekstovi:

 

Komentari 2

  1. Branko 27.02.2014, 23:15

    Ima slična situacija u Biokovskoj ulici u Voltinom, ulica se sastoji od dva dijela koji nisu povezani… Na prvom dijelu imaju kuće do broja 12, pa onda idu brojevi 44 do 70 (dakle fali 16 kućnih brojeva).
    A Biokovska ulica ima još jednu zanimljivost s jedne strane imate broj 1, a s druge strane ulice broj 56 (to jest kuće su jedna nasuprot druge ali velke su razlike u brojevima)

  2. vanja 28.02.2014, 08:45

    Branko, hvala ti na komentarima, i ovome o Biokovskoj i onome o dječjem igralištu u Vinkovačkoj! Znaš li, da li je Biokovska nekad bila spojena pa zato oba dijela nose isto ime?

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije