“Bu se vrnul Samoborček” Scena sa snimanja filma o “Samoborčeku” [VR 2012]

“Bu se vrnul Samoborček”

Povijest Samoborčeka je pomalo neobična… u doba kada ja taj mali lokalni vlak vozio, svi su se žalili na njega – bio je prespor, stalno je kasnio… i posljedice tog nezadovoljstva su se vidjele: ljudi su s porastom standarda prešli s vlaka na brži autobus i u komfornije aute. I Samoborček je, na žalost, ukinut. Njegova i dan-danas neuređena trasa koja se provlači sjeverom Trešnjevke ostala je nijemi spomenik njegovom postojanju, dok su lokomotive, vagoni, kompozicije Srebrnih strijela ostavljene propadanju – očito je da gradske vlasti i turističke organizacije nisu pokazale neki osobit interes da sačuvaju uspomenu na taj dio gradske povijesti.

No, među ljudima je bilo drugačije – s vremenom se budila nostalgija, navirala su sjećanja i sve ono što je nekad bilo dosadno sivo postalo je malo pomalo presvučeno dragocjenom patinom. Za slavu filma “Tko pjeva zlo ne misli” sigurno je dijelom zaslužna i scena kojom se dočarava izlet u Samobor u zlatno doba Samoborčeka, a projekt Hrvatskih željeznica kojim bi se obnovio i pustio u promet dio pruge od Podsuseda do Samobora (koji je već, na žalost, dugo na ledu zbog manjka financija) sigurno je među građanstvom popularniji od svih projekata suvremenih željezničkih veza s inozemstvom.

Tim posebnim mjestom koji Samoborček ima u srcu Zagrepčana i Samoboraca odlučili su se pozabaviti redatelj Stanislav Tomić i scenarist Mario Marko Krce koji su 2012. godine započeli rad na dokumentarnom filmu “Bu se vrnul Samoborček”.

Sretni smo da vam možemo pokazati najavu tog filma koji će se, nadamo se, pojaviti u ne tako dalekoj budućnosti i razmislite sâmi kako bi to bilo da je Samoborček danas među nama! Biste li se vozili njime?

“Bu se vrnul Samoborček” autora mario marko krce na Vimeo.com.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 5

 1. Galica 18.03.2014, 07:31

  Opce ne kuzim zakaj je taj vlakic i ukinut. Pa to moze bit fora kakvu nema niko u okruzenju. I isel je on do Bregane. A jel bi se vozil v njemu? Ja jesam. Malo sam se prije rodil pa se secam i otvorenog vagona i otprtog demizona. Kak smo se znali nacicati od Samobora do doma.Ni vozil brzo nigdar. Mogel si se zaleteti po pljuge na stanici i jos ga stignes. Steta zbilja steta

 2. davorin 17.03.2015, 18:11

  Sramota da imamo gradonacelnika zagrebcanca a ne bosanca mozda bi se vlakic vratio kao turisticka atrakcija trebao bi referendum neka pravi zagrebcanci odluce dal da. se vrati vlakic pitanje dal jos ima zagrebcanca v zagrebu hvala

 3. vanja 18.03.2015, 08:54

  Galica, Davorine, i mi s Mapiranja Trešnjevke se potpuno slažemo da je šteta što Samoborček više ne postoji … no, na žalost, u doba kada se gotovo svi voze autima i kad se kod nas, na žalost, izgubila navika prijevoza vlakom teško da bi se Samoborček mogao isplatiti u onom obliku u kojem je nekad postojao. No, baš zato bi mu trebalo na adekvatan način odati počast uređenjem njegove trase u obliku pješačke i biciklističke staze, otvaranjem nekog malog spomen muzeja, postavljanjem sinformativnih ploča vezanih uz Samoborček uzduž trase … a, naravno, onaj dio trase koji ide izvan grada, od Podsuseda nadalje, bi jednom i mogao zaživjeti kao trasa nove lokalne željeznice.

 4. nada jurković 25.10.2019, 08:39

  Samoborci bi se spasili Samoborčekom , a u pitanju je samo 10 km pruge Samobor-Podsused, a izbjegle bi se jutarnje gužve cestovnim prometom u pravcu Samobor -Sveta nedjelja -Podsused-Zagreb Zapadni kolodvor. Bilo bi super kad bi se revitalizirala ta dionica pruge i prigradski promet u tom pravcu, uloženo bi se uzvratilo kroz korištenje mladih u odlasku u Zagreb na Advent i obrnuto kroz kulturna događanja u Samoboru a i kroz turizam

 5. vanja 20.11.2019, 15:34

  Nada, projekt za to već postoji, evo kratkog sažetka: https://bib.irb.hr/datoteka/260255.stipetic_paper2.pdf

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove

Kategorije