Špeceraji / štacuni Davno sagrađena trgovina u Kružnoj ulici – Staglišće – u ponovnom sjaju [VR 2013.]

Špeceraji / štacuni

Svako vrijeme je imalo svoje trgovine, a vjerujem da su mnogima u sjećanju ostali stari “špeceraji” odnosno “trgovine mješovitom robom” odnosno “samoposluživanja” (“samoizbori”) kako su se tokom vremena mijenjali nazivi trgovina prehrambenim proizvodima i kućnim potrepštinama.

Neke od najstarijih trgovina na području Trešnjevke su već nestale, bilo da su srušene, bilo da im je promijenjena namjena, no neke su još uvijek žive i aktivne, iako često pod drugim imenima.

Jedna od najstarijih trgovina, prva u Jarunu i okolnim krajevima, bila je trgovina u blizini sadašnje tržnice Jarun – o njoj više pročitajte u posebnom tekstu ovdje. Ona je, na žalost, već prije dugo godina prenamijenjena u dječji vrtić.

Najstariji dućan u Staglišću - Hrgovići [VR 2013.]
Najstariji dućan u Staglišću – Hrgovići [VR 2013.]

Jedna od najstarijih trgovina na Trešnjevci, ona smještena na uglu ulice Ljubljanica i Dinarske, još uvijek je aktivna i to kao trgovina Dione. Među rijetkima je koja i dan danas nije uređena kao samoposluživanje.

Kod kružnog toka na raskršću Nove ceste, Kranjčevićeve i Adžijine, s njegove južne strane gdje je danas kockarnica, nalazila se poslije Drugog svjetskog rata trgovina Zanap u kojoj se špeceraj prodavao “racionirano” na kupone ili tzv. “točkice”, a još dugo poslije rata su se tamo vagali i u papirnatim škarniclima prodavali npr. šećer ili brašno.

Nekadašnji "špeceraj" na kružnom toku Nove ceste [VR 2013.]
Nekadašnji “špeceraj” na kružnom toku Nove ceste [VR 2013.]

Treba spomenuti i jedini “špeceraj” na Pongračevu u ratno i rano poratno doba, onaj obitelji Mokrović na uglu Puljske i Mandićeve (sada je tamo gostionica), te mesnicu poznate zagorske mesarske obitelji Jakopec koji se nalazio nedaleko spomenutog dućana.

Tokom 50-ih i 60-ih je na području Trešnjevke otvoren niz samoposlužnih trgovina koje su bile građene po istom projektu i tlocrtu. Evo spomena nekih od njih:

 • Stara trgovina u Kružnoj ulici potječe iz kasnih 50-ih godina. Prvotno je to kao montažna zgrada od čelika i stakla bila trgovina prehrambenim proizvodima (“špeceraj”) Slavija, zatim Micra (trgovina alatima), a zatim ponovo “špeceraj”, no sada Konzumov.
 • Objekt jednakog oblika i namjene nalazi se u Zagorskoj ulici između Selske ceste i Stubičke ulice. Danas je i tamo trgovina Konzuma, a prije toga je bila, prema pričanju, trgovina Slavije.
 • Jednaki takav objekt nalazi se u Aninoj ulici u Rudešu pored Lazinske ulice – danas je i tamo Konzum.
 • Objekt tog tipa nalazi se također u Hanamanovoj ulici u Voltinom, a danas je u njemu Diona.
 • Malo južnije, kod ugla Baštijanove i Golikove se nalazi još jedan takav objekt kojeg danas koristi Konzum. Prema podacima iz Komunalnog vjesnika ta je trgovina otvorena 31.07.1963., dok je još jedna (možda ona prije spomenuta, u Hanamanovoj?) otvorena 09.09.1965.

Nekadašnja trgovina u Modruškoj ulici [VR 2013.]
Nekadašnja trgovina u Modruškoj ulici [VR 2013.]

Uz te trgovina treba spomenuti i otvaranja četiri robne kuće Nama na:

 • Trešnjevačkom placu (1960.),
 • Knežiji/Srednjacima (1971.),
 • Remizi (1972.),
 • Vrbanima (nepoznata godina otvaranja)

o kojima se također piše u posebnim tekstovima.

Zanimljivo je da tokom vremena na području Trešnjevke nije otvoren niti jedan veći trgovački centar – između manjih su tu Shopping centar Prečko (jedan od prvih u Zagrebu), trgovački centar Vrbani prenamijenjen 2017. u hotel (nekada Nama Vrbani), manji trgovački centri Getroa na Vrbanima (sada, 2018, KONZUM-klik) i Mercatora (sada, 2018, KONZUM) na uglu Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice te novotvoreni (2013.) trgovački centar Point u Vrbanima.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 5

 1. Penzić 26.12.2013, 10:56

  Mislim da se tu svakako mora napomenuti ratnih pa do ranih pedesetih godina jedini špeceraj na Pongračevu u vlasništvu obiteli Mokrović, na uglu Puljske i Mandićeve ul i isto tako jedina mesnica u tom kvartu, isto predratna u vlasništvu obitelji Jakopec ( poznata Zagorska mesarska obitelj )

 2. vanja 17.01.2014, 14:49

  Penzić, hvala ti na komentaru, upravo uvrštavam te informacije u tekst (a slijedit će i fotka)!

 3. Iva 07.11.2014, 22:13

  Mali dućan Unikonzum bio je na početku Kranjčevićeve gdje je sad kozmetički salon.

 4. GP 12.11.2014, 02:06

  Pokušat ćemo naći i koju fotku, a i doznati približnu godinu osnivanja dućana na tom mjestu, prema sjećanju starosjedilaca…

 5. Miroslav Klemm 16.02.2017, 18:31

  Makar sam iz Ostrovičke ko mali dečec sam zalazil v onaj špeceraj na vuglu Modričke, jer je moj dida, stari trešnjevački slastičar kaj je do oslobođenja imal slastičarnu v Končarevoj, dok mu je nisu zeli, stanoval v Bribirskoj 15. Ta me kuča i sad oduševljava, makar pol tog fali. Staru ogradu su zrušili, a i prozori i vrata su sad za bacit. Ostali su oni lepi reljefni ukrasi na zabatima. Ta je kuča, i ovak jadna kak je sad, najlepša v celom firtlu.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije