Zvuci starih popločanih puteva Popločana staza na Srednjacima [VR 2013.]

Zvuci starih popločanih puteva

Tokom desetljeća su diljem Trešnjevke nastajali razni putevi… prvo su to bile poljske staze, zatim puteljci između dvorišta, “… s dvije-tri cigle na putu”, kako je pjevao Hrvoje Hegedušić, a nakon toga su te staze popločavane, betonirane i asfaltirane, kako već koja i u koje je doba već to rađeno.

Tokom 60-ih i 70-ih su staze često popločavane betonskim pločama koje su prolaznicima garantirale udoban i siguran hod, ali, tokom vremena, kako je opločenje “disalo” na više ili manje učvršćenom tlu, tako su i ploče gubile ravnotežu, nekad i pucale … a hod i pogotovo vožnja biciklom su dobile zvučnu pozadinu – pogledajte i poslušajte ovaj kratki film snimljen na stazi uz potok Črnomerec koja je nedavno asfaltirana!

Na Trešnjevci je već mnogo takvih staza nestalo, i ona uz potok Črnomerec kod Ulice Braće Domany, ona uz potok Kustošak kod Voltinog je učvršćena betonom… no, ova ovdje, u Srednjacima pored Osnovne škole Josipa Račića, još uvijek živi i svira!

Popločeni kanal željezničke tehničke instalacije kao staza koja "pjeva" [GP 2013.]
Popločeni kanal željezničke tehničke instalacije na Zapadnom kolodvoru kao staza koja “svira”[GP 2013.]

(Vanja)

 

Komentari 2

  1. Sanja 14.09.2014, 21:52

    Od ovoga ljeta niti ta na Srednjacima više ne živi i svira…

  2. GP 22.09.2014, 14:10

    Da da, nešto je živahno bilo preslagivanje staza po zelenim površinama Trešnjevke ovog ljeta pa ćemo u potragu za preostalim “sviračima”…

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije