Center map

Tvornica dječje obuće Zagreb

Tvornica dječje obuće Zagreb Rana faza gradnje HoTo tornja na mjestu bivše Tvornice dječje obuće na Savskoj cesti [GP 2003.]

Na Savskoj cesti na broju 32 ne tako davno djelovala je Tvornica dječje obuće “Zagreb”. Nije nam poznato kada je otvorena, a ne znamo puno ni o tome kako je poslovala. Iz starih planova grada i zapisa, doznajemo da je na toj lokaciji od 30-ih godina radila tvornica keksa Bizjak i drug koja je poslije Drugog svjetskog rata fuzionirana sa tvornicom Union iz čega je nastala tvornica Josip Kraš odnosno sada samo Kraš. Tvornica dječje obuće je vrlo vjerojatno naslijedila već izgrađene prostore od tvornice Bizjak, uličnu zgradu sa dvije etaže i dvorišne pogone. Na lokaciji tvornice postojala je, prema tadašnjoj praksi, tvornička prodavaonica, a imali su svoju prodavaonicu i u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

Poznato je da je u svome sastavu imala Tvornicu obuće Una u Kostajnici (pogon je otvoren u 70-ima, izdvojio se 1993. i otišao je u stečaj 2001.) te Tvornicu dječje obuće u Svetom Ivanu Žabno (s tradicijom od 1962., a od 2000. godine posluje pod nazivom Svetoivančanka i u 100%-tnom je privatnom vlasništvu).

Tvrtka je iz nejasnih razloga otišla u stečaj, a na njenom je mjestu 2004. godine, kao jedna od najvećih novoizgrađenih zgrada posljednjih desetljeća, izgrađen HoTo Tower u kojem su se doskora nalazili uredi Hrvatskog telekoma koji su početkom 2014. preseljeni u Sky Office u Rudešu.

Završni radovi uz gradnju HoTo tornja na mjestu Tvornice dječje obuće na Savskoj cesti [GP 2004.]
Završni radovi uz gradnju HoTo tornja na mjestu Tvornice dječje obuće na Savskoj cesti [GP 2004.]

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )