Center map

Provizorni stanovi na Selskoj cesti (1927.-1928.)

Provizorni stanovi na Selskoj cesti (1927.-1928.) Novije stanje tzv. provizornih stanova na Selskoj cesti (građenih 1928. godine) [VR 2015.]

U jeku parcelizacije zemljišta koje je krajem 20-ih godina prošloga stoljeća grad Zagreb otkupio od obitelji Pongratz jedan dio bio je namijenjen i za izgradnju provizornih stanova za beskućnike.

U prvoj fazi 1927., na prostoru između Selske ceste i Učkine, Lošinjske i Creske ulice, izgrađeno je deset pravokutnih prizemnica kosog krova, vrlo sličnih već prije podignutima na Laščinščaku, dvorišnim zgradama u Meršićevoj ulici i onima u Plinarskome naselju. Svaka kuća je imala po 10 stanova-soba po 25 m2.

Zgrade iz prve faze srušene su prije gradnje novog Umirovljeničkog doma na današnjem Trgu Slavoljuba Penkale.

U drugoj fazi, 1928., na prostoru između Selske ceste, Creske, Učkine i Ozaljske ulice, izgrađeno je i drugo naselje koje postoji još i danas. Izgrađeno je 13 zgrada sa stanovima za “oženjene ubogare” – 9 prizemnica, 4 jednokatnice te jedna kuća javne namjene. Prizemnice su sadržavale po 6 stambenih jedinica, grupiranih po dvije oko zajedničkog ulaza i WC-a. Katnice su na svakoj etaži imale po 10 stanova-soba koje su izdvojeno imale 4 zajednička WC-a s ulazima sa strane. Izdvojena kuća je nekad bila zdravstvena stanica, dok danas u njoj djeluje muzička škola.

Zajednički položajni nacrt oba naselja iz 1934. potpisala je djelatnica Gradskog građevnog ureda Nadežda Zaljepugina.

(Vanja)

Literatura, ilustracije: Darja Radovčić Mahečić: „Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba“, naklada Horetzky, Zagreb 2002.

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Center map

Komentari 4

 1. Penzić 22.10.2015, 09:26

  U sredini tog bloka iza Muzičke škole ostavljen je mali trgić s nasadom divljih kestena na kojem su s njegove istočne strane sagrađene dvije katnice u kojima je bio još prije II svj. rata “Uboški dom” koji je udomljavao stare i nemoćne osobe sve do dovršetka gradnje Doma za starije osobe “Slavoljub Penkala”. U prvoj zgradi na uglu Selske i Ozaljske ulice bio je dugi niz godina Vatrogasni dom dobrovoljnog vatrogasnog društva što je, koliko pamtim, bilo dugo vidljivo na tragovima na fasadi, ali danas se ne vidi.

 2. vanja 22.10.2015, 09:53

  Hvala ti, Penzić, na komentaru! Inače, na jednom starom planu grada (iz cca 1932.) vidljivo je da je Gradska ubožnica bila na Selskoj cesti malko južnije od Ozaljske (otprilike na mjestu gdje je danas telefonska centrala te Dječji dom). Pretpostavljam da zgrade Dječjeg doma “AG Matoš” potječu iz tog doba.

 3. Krešo Pavlek 28.02.2017, 19:51

  Tu su vam negde bila gradska kupatila.

 4. vanja 01.03.2017, 08:31

  Tako je, Krešo, u Creskoj ulici!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )