Center map

Kako se Trešnjevčani brane od krađa

Kako se Trešnjevčani brane od krađa Detalj dvorišne ograde u Petrovaradinskoj ulici [VR 2015.]

Iako za vještog lopova nikakva ograda nije nesavladiva prepreka, stanovnici Trešnjevke (i svih susjednih kvartova zagrebačkih predgrađa) smislili su razne načine sprečavanja krađa pa makar se tu radilo o sitnim lopovlucima kao što su krađe voća ili cvijeća iz vrta. Jer, već je i u njihovo uzgajanje uloženo mnogo truda i nikome nije svejedno hoće li mu nestati najljepši plodovi iz vrta.

Evo nekoliko načina na koje su stanovnici Trešnjevke pokušali odvratiti možebitne kradljivce!

Detalj dvorišne ograde u Petrovaradinskoj ulici [VR 2015.]

Detalj dvorišne ograde u Petrovaradinskoj ulici [VR 2015.]

Prije više desetaka godina najčešća je bila bodljikava žica – bila je najjeftinija, a u to doba nitko nije puno razmišljao o potrganoj odjeći ili slučajnim ozljedama prolaznikâ koji bi se, recimo, stisli uz ogradu izbjegavajući “tuširanje” blatnom vodom za prolaska automobila kroz nedaleku lokvu. No, s prolaskom vremena u modu su dolazili šiljci raznih vrsta – bilo jeftinijeg podrijetla, iz raznih ostataka nakon štancanja pa sve do “ručnih radova”, šiljaka raznih oblika koji su ponekad bili izbrušeni do maksimuma.

Detalj dvorišne ograde u Virjanskoj ulici [VR 2015.]
Detalj dvorišne ograde u Virjanskoj ulici [VR 2015.]

Novo doba je donijelo promjene i na ovome polju – sve je manje stabala trešanja koje treba braniti, sve je manje lokalnih fakina i žmuklera koji bi riskirali preskakanje ograde samo radi punih džepova zrelih plodova, ograde sve više postaju ukrasni elementi, dok se odvraćanje od lopovluka postiže ugrađenim i obznanjenim video nadzorom. Stoga nove ograde postaju sve cifrastije, a šiljci ponekad više nalikuju na dekoracije prenesene iz zamaka iz Tolkienovih romana nego na predmete sa stvarnom svrhom.

Pogledajte priložene ilustracije i uočite neke faze iz života ograda predgrađa.


(Vanja)
 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )