Marin Marinić, kipar s Trešnjevke Kreiranje skulpture u prostoru “Kikiriki” u Parku Stara Trešnjevka [SM]

Marin Marinić, kipar s Trešnjevke

Marin Marinić, kipar s Trešnjevke, koautor je, zajedno s kiparom Hrvojem Urumovićem, skulpture u drvu pod nazivom KIKIRIKI koja se nalazi u Parku Stara Trešnjevka.

Kikiriki je nastao 2004. i 2005. godine inicijativom Centra za kulturu Trešnjevka, a u sklopu projekta ZABORAVLJENI TREŠNJEVAČKI PARKOVI. O toj skulpturi/instalaciji, koja sad već desetak godina funkcionira kao integralni dio Parka, zaista se može reći da je ostvarila interakciju s prolaznicima i korisnicima u pravom smislu riječi; na Kikirikijima se sjedi, po njima se penje, ispijaju se kafice, a često su Kikirikiji poslužili i kao odlična scenografija za snimanje različitih priloga.

Skulpture "Kikiriki I" i "Kikiriki II" (2004/2005.), osam godina poslije [MS 2013.]
Skulpture “Kikiriki I” i “Kikiriki II” (2004/2005.), osam godina poslije [MS 2013.]

Suradnja Centra za kulturu Trešnjevka i Marina Marinića odvijala se i u okviru projekta MOGU I JA, ALI NA SVOJ NAČIN, kada se u nekoliko navrata organizirao posjet njegovom ateljeu na Knežiji od strane srednjoškolaca. Tom prilikom oni su mogli pitati autora sve što ih zanima, vidjeti njegov radni prostor, pogledati i dodirnuti njegove skulpture, pa čak i zajedno s njim isprobati neke njegove tehnike rada.

Marinićev omiljeni materijal zapravo je poliester kojega često i farba. U Zagrebu se nalazi još jedan njegov javni rad – od obojanog poliestera, kraj Pučkog otvorenog učilišta. To je rad pod nazivom Dolazak ostatka Slavena na hrvatski Jadran.

Instalacija Marina Marinića uz Pučko otvoreno učilište [GP 2012.]
Instalacija Marina Marinića uz Pučko otvoreno učilište [GP 2012.]

Uz Marinovu radionicu/atelje na Knežiji (u Ulici Ćire Truhelke) može se vidjeti njegova skulptura u bronci pod nazivom Stanje duha, iz 2003. godine.

Brončana skulptura "Stanje duha" iz 2003. uz majstorsku radionicu u Ulici Ćire Truhelke [MS 2013.]
Brončana skulptura “Stanje duha” iz 2003. uz majstorsku radionicu u Ulici Ćire Truhelke [MS 2013.]

Također, u zelenilu dvorišta pivnice Krivi put odnosno udruge Peron-8 na Savskoj cesti nalazi se i skulptura u bronci pod nazivom Spomenik velebitskim divljim konjima. Skulptura je to s izložbe ‘Mi Hrvati’ iz prosinca 2012. godine održane u galeriji Zvonimir. Samostalna izložba istog naziva je u proširenom opsegu u 2013. godini organizirana i u Galeriji HDLU, a u okviru nje majstor kipar se bavio analizom hrvatskog mentaliteta pri čemu, kako se kaže u predgovoru kataloga izložbe, “skulpturom reagira na mentalne devijacije nekih pripadnika svojega vlastitog naroda”.

"Spomenik velebitskim divljim konjima" u dvorištu "Krivog puta" na Savskoj cesti [GP 2013.]
“Spomenik velebitskim divljim konjima” u dvorištu “Krivog puta” na Savskoj cesti [GP 2013.]

Također, u rujnu 2013. godine postavljena je njegova skulptura Joa Strummera, lidera legendarne grupe The Clash, u dvorištu Kluba Beertija u Hatzovoj ulici.

(Saša)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije