Trešnjevački fukodromi

Trešnjevački fukodromi

Zagreb je poznat po svojem Hipodromu, konjskom trkalištu, kakvih nije puno u našoj zemlji… Nekad je Zagreb imao i Motodrom, a gradski Velodrom se čak nalazi upravo na Trešnjevci, na stadionu NK Zagreb oko nogometnog terena, i još uvijek je, bar povremeno. u upotrebi.

A što je s gradskim i trešnjevačkim Fukodromima? S mjestima gdje se ljubavnici, najčešće mladi, oni bez dostupnog im kreveta, ili pak i stariji, ali s posebnim nagnućem ka seksu u javnom prostoru, laganim guštanjem ili brzim i strastvenim tempom “utrkuju” do finalnog vrhunca, uz “prepone” koje predstavljaju ambijent (najčešće slijepi cestuljci u šipražju prepuni smeća), slučajni prolaznici, vremenske okolnosti, komarci i još štošta drugo?

Uobičajen okoliš trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]
Uobičajen okoliš trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]

Trešnjevka je vrlo urbani gradski kvart u kojem nema puno intimnih kutaka gdje se može parkirati auto i uživati u putenim užicima u njegovoj unutrašnjosti, na klupici sakrivenoj u šipražju ili nekom panju. Ali, i Trešnjevka ima svoje momente i svoja skrivena mjesta. Najprivlačniji je, naravno, Jarun. A najzabitiji njegovi kutci koji su dostupni osobnim vozilima nalaze se na njegovoj zapadnoj strani, uz Petrovaradinsku ulicu i kod Savskog nasipa. Šumarak preko puta Vodoprivredine tehničke baze pun je slijepih kolskih puteva koji završavaju među drvećem… a njihova je namjena prilično jasna kad pogledate što se nalazi oko njih: odbačene maramice raznih vrsta, omoti kondoma, pa i sami kondomi, zaboravljene gaćice, poneka ispražnjena bočica žestokoga pića ili boca vina popijenoga radi ohrabrenja…

Materijalni ostaci oko trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]
Materijalni ostaci oko trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]

Još je lakše razaznati svrhu tih cestuljaka u noćno doba, kada su u upotrebi, uz parkirane aute zamagljenih stakala i tiho stenjanje… Ipak, nemojte sad zamišljati nepregledne kolone vozila koje (ne)strpljivo čekaju da se oslobodi njihov najomiljeniji “boks” u grmlju… ovakva aktivnost u pravilu zahtijeva diskreciju i njeni su akteri najsretniji kada su izvan dohvata ičijih reflektora i kada im ništa odvlači pažnju od njihove želje, kada se mogu prepustiti jedno drugome.

Što je najgora stvar koja se može desiti, pitate se vi, na takvom fukodromu? Pa, neiskusni fukodromci, iz neznanja, ponekad zauzmu lokaciju koja u stvari nije posve intimna i mirna. Recimo, na izlazu kolskih puteva kojima se služe vrtlari na povratku iz svojih divljih vrtova koji onda svojim prolaskom ometaju parove u njihovom poslu. Tu i tamo se pojavi i neka priča o ljudima koji namjerno uznemiruju takve parove, no mislimo da je to ipak samo fama… jer ako netko i jest voajer, onda će, vjerujemo, pokušati čim dulje uživati u “radnji”, a to znači da neće ometati glumce u performansu.

A na kraju, pozivamo vas da pročitate i sjajan tekst Saše Šimprage pod naslovom “Seks u javnom prostoru grada” objavljen na web portalu “Pogledaj.to”:

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije