Trešnjevački fukodromi

Trešnjevački fukodromi

Zagreb je poznat po svojem Hipodromu, konjskom trkalištu, kakvih nije puno u našoj zemlji… Nekad je Zagreb imao i Motodrom, a gradski Velodrom se čak nalazi upravo na Trešnjevci, na stadionu NK Zagreb oko nogometnog terena, i još uvijek je, bar povremeno. u upotrebi.

A što je s gradskim i trešnjevačkim Fukodromima? S mjestima gdje se ljubavnici, najčešće mladi, oni bez dostupnog im kreveta, ili pak i stariji, ali s posebnim nagnućem ka seksu u javnom prostoru, laganim guštanjem ili brzim i strastvenim tempom “utrkuju” do finalnog vrhunca, uz “prepone” koje predstavljaju ambijent (najčešće slijepi cestuljci u šipražju prepuni smeća), slučajni prolaznici, vremenske okolnosti, komarci i još štošta drugo?

Uobičajen okoliš trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]
Uobičajen okoliš trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]

Trešnjevka je vrlo urbani gradski kvart u kojem nema puno intimnih kutaka gdje se može parkirati auto i uživati u putenim užicima u njegovoj unutrašnjosti, na klupici sakrivenoj u šipražju ili nekom panju. Ali, i Trešnjevka ima svoje momente i svoja skrivena mjesta. Najprivlačniji je, naravno, Jarun. A najzabitiji njegovi kutci koji su dostupni osobnim vozilima nalaze se na njegovoj zapadnoj strani, uz Petrovaradinsku ulicu i kod Savskog nasipa. Šumarak preko puta Vodoprivredine tehničke baze pun je slijepih kolskih puteva koji završavaju među drvećem… a njihova je namjena prilično jasna kad pogledate što se nalazi oko njih: odbačene maramice raznih vrsta, omoti kondoma, pa i sami kondomi, zaboravljene gaćice, poneka ispražnjena bočica žestokoga pića ili boca vina popijenoga radi ohrabrenja…

Materijalni ostaci oko trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]
Materijalni ostaci oko trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]

Još je lakše razaznati svrhu tih cestuljaka u noćno doba, kada su u upotrebi, uz parkirane aute zamagljenih stakala i tiho stenjanje… Ipak, nemojte sad zamišljati nepregledne kolone vozila koje (ne)strpljivo čekaju da se oslobodi njihov najomiljeniji “boks” u grmlju… ovakva aktivnost u pravilu zahtijeva diskreciju i njeni su akteri najsretniji kada su izvan dohvata ičijih reflektora i kada im ništa odvlači pažnju od njihove želje, kada se mogu prepustiti jedno drugome.

Što je najgora stvar koja se može desiti, pitate se vi, na takvom fukodromu? Pa, neiskusni fukodromci, iz neznanja, ponekad zauzmu lokaciju koja u stvari nije posve intimna i mirna. Recimo, na izlazu kolskih puteva kojima se služe vrtlari na povratku iz svojih divljih vrtova koji onda svojim prolaskom ometaju parove u njihovom poslu. Tu i tamo se pojavi i neka priča o ljudima koji namjerno uznemiruju takve parove, no mislimo da je to ipak samo fama… jer ako netko i jest voajer, onda će, vjerujemo, pokušati čim dulje uživati u “radnji”, a to znači da neće ometati glumce u performansu.

A na kraju, pozivamo vas da pročitate i sjajan tekst Saše Šimprage pod naslovom “Seks u javnom prostoru grada” objavljen na web portalu “Pogledaj.to”:

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Detalj igre [DF 2021.]

Pitanja za igru “Poigrajmo se na Knežiji!” (21.03.2021.)

Ovo je lista pitanja i zadataka koje je trebalo riješiti unutar sat i pol od

Caffe bar “Allo 2”

Caffe bar “Allo 2” se nalazi u Srednjacima, na uglu Livanjske ulice i današnje Ulice
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Vintage Industrial Bar

Vintage Industrial Bar, jedan od najoriginalnijih prostora za okupljanje uz kulturne programe svih vrsta otvorio
Zbirka lončića i poklopčića pred početak akcije "Polupani lončići" [SMK 2019.]

U pohvalu Trešnjevačkih različitosti

  Život na Trešnjevci je zbroj svih onih detalja koji život čine – od prvog
Most preko Kustošaka kao spoj Voltinog i Rudeša [VR 2013.]

Trešnjevački mostovi

Iako rijeka Sava čini čitavu južnu granicu Trešnjevke, na njenom području se nalaze tek dva
Park Zvonimira Milčeca uz glavnu trešnjevačku prometnicu [GP 2014.]

Park Zvonimira Milčeca na Trešnjevačkom trgu

Park Zvonimira Milčeca je park smješten na istočnoj strani Trešnjevačkog trga, u trokutu između Tratinske
Sudionici posjeta Zagrebačkom velesajmu ispred paviljona br. 40 izgrađenog 1967. kojeg je projektirao arhitekt Ivan Vitić. [SMK 2022.]

Tura kultura: Zagrebački velesajam

Zagrebački velesajam posjetili smo 23.04.2022. u sklopu akcije “Tura kultura”, a posjet su vodili zaposlenici
Derbi između "Cibone" i "Partizana" - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Bio sam navijač “Cibone” u njeno zlatno doba

Iako sam rodom i “stanovanjem” tokom prvih 30 godina svojeg života bio vezan uz Maksimir,
1 2 3 53

Kategorije