Center map

Ulične table (i kućne numeracije)

Ulične table (i kućne numeracije) Ulična tabla iz 30-ih [VR 2013.]

Povijest Trešnjevke moguće je pratiti i kroz njene ulične table, table s imenima ulica.

Vjerojatno je najstarija tabla u Kučerinoj ulici (na istočnom kutu, kod starog Samoborskog kolodvora) na kojoj se još može vidjeti oznaka rajona. Pretpostavljamo da ona potječe iz doba izgradnje tog dijela Trešnjevke, iz 30-ih godina 20. stoljeća.

Iz slijedećeg perioda, iz 40-ih ili početka 50-ih godina, potječu table u Mihovljanskoj ulici (istočna strana parka u Zorkovačkoj) i u Voltinom (zapadni dio, u blizini potoka, 100 metara od okretišta autobusa).

Nešto kasnije, tokom 60-ih i početka 70-ih, ulične table poprimaju zagrebačku boju, postaju plave. Tad su se postavljale čvrste emajlirane table ukrašene s dvostrukom bijelom crtom i još ih se može vidjeti u dosta velikom broju u većini trešnjevačkih kvartova – npr, u Mirkovečkoj ulici.

Ulična tabla s dvije crte [VR 2013.]
Ulična tabla s dvije crte [VR 2013.]

Kasnije, sredinom i krajem 70-ih, se susreću vrlo slične table, ali ukrašene sa samo jednom bijelom crtom. Primjer takve table se može naći u Jarnovićevoj ulici u Prečkom.

Ulična tabla s jednom crtom [VR 2013.]
Ulična tabla s jednom crtom [VR 2013.]

U 90-ima se pojavljuju table načinjene od tankog lima koje su radi lošeg materijala brzo propadale. Lako ih je prepoznati zbog nešto tamnije boje i čestih uočljivih oštećenja.

Ulična tabla iz 90-ih [VR 2013.]
Ulična tabla iz 90-ih [VR 2013.] [VR 2013.]

Nakon 2008. postavljaju se ponovo nešto kvalitetnije table.

Sredinom 2014. godine počelo je postavljanje tabli potpuno novoga dizajna koje su izazvale brojne kontroverze – spočitava im se premala veličina slova, pisanje imena ulice malim slovima, a riječi “ulica”, “cesta” itd velikima, zamjera nepotrebno uklanjanje starih ploča koje su bile čuvari tradicije … vrijeme će pokazati kako će nove table biti gledane nakon godinu-dvije upotrebe.

U svakome slučaju, u cilju čuvanja tradicije i duha vremena koji se ogleda i kroz izgled starih uličnih ploča i kućnih brojeva, molimo vas da nam javite postojanje starih i/ili zanimljivih uličnih ploča i kućnih brojeva!

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 2

 1. Branko Ivčec 07.10.2015, 21:32

  Poštovani! Svaka čast na trudu kojim uređujete ove stranice, meni najdraže Trešnjevke. Sada živim u drugom kvartu, no često obiđem sa svojim psom “stare adrese” kako lijepo pjeva Arsen. “Potraži me u predgrađu”, neponovljivog Drage Britvića i danas i zauvijek moja je “himna”!
  Usput, lijepe, velike, lijevane table “Kučerina ulica” nema više na zgradi bliže Samoborskoj restauraciji – danas pivnici! Nadam se da ju je netko, barem, “spremio” i da nije završila u otpadu ili starom željezu!
  Ajd zdravi i dobro bili! Branko

 2. GP 10.10.2015, 15:20

  Zahvaljujemo na iskazivanju vaših dojmova. Trudit ćemo se i dalje, jednakim entuzijazmom.
  Znamo za “smjenjivanje” rečena ulične table, ali nismo sigurni gdje je završila jer je “društvance” koje je bilo upregnuto od strane Bandića u propagaciji i “implementaciji” novog sustava “numeracija” bilo, po mojoj (pr)ocjeni, potpuno neosjetljivo na povijesne artefakte.
  Loše je kad su krivi ljudi na krivim mjestima.

  Za MT
  GP

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )