Ulične table (i kućne numeracije) Ulična tabla iz 30-ih [VR 2013.]

Ulične table (i kućne numeracije)

Povijest Trešnjevke moguće je pratiti i kroz njene ulične table, table s imenima ulica.

Vjerojatno je najstarija tabla u Kučerinoj ulici (na istočnom kutu, kod starog Samoborskog kolodvora) na kojoj se još može vidjeti oznaka rajona. Pretpostavljamo da ona potječe iz doba izgradnje tog dijela Trešnjevke, iz 30-ih godina 20. stoljeća.

Iz slijedećeg perioda, iz 40-ih ili početka 50-ih godina, potječu table u Mihovljanskoj ulici (istočna strana parka u Zorkovačkoj) i u Voltinom (zapadni dio, u blizini potoka, 100 metara od okretišta autobusa).

Nešto kasnije, tokom 60-ih i početka 70-ih, ulične table poprimaju zagrebačku boju, postaju plave. Tad su se postavljale čvrste emajlirane table ukrašene s dvostrukom bijelom crtom i još ih se može vidjeti u dosta velikom broju u većini trešnjevačkih kvartova – npr, u Mirkovečkoj ulici.

Ulična tabla s dvije crte [VR 2013.]
Ulična tabla s dvije crte [VR 2013.]

Kasnije, sredinom i krajem 70-ih, se susreću vrlo slične table, ali ukrašene sa samo jednom bijelom crtom. Primjer takve table se može naći u Jarnovićevoj ulici u Prečkom.

Ulična tabla s jednom crtom [VR 2013.]
Ulična tabla s jednom crtom [VR 2013.]

U 90-ima se pojavljuju table načinjene od tankog lima koje su radi lošeg materijala brzo propadale. Lako ih je prepoznati zbog nešto tamnije boje i čestih uočljivih oštećenja.

Ulična tabla iz 90-ih [VR 2013.]
Ulična tabla iz 90-ih [VR 2013.] [VR 2013.]

Nakon 2008. postavljaju se ponovo nešto kvalitetnije table.

Sredinom 2014. godine počelo je postavljanje tabli potpuno novoga dizajna koje su izazvale brojne kontroverze – spočitava im se premala veličina slova, pisanje imena ulice malim slovima, a riječi “ulica”, “cesta” itd velikima, zamjera nepotrebno uklanjanje starih ploča koje su bile čuvari tradicije … vrijeme će pokazati kako će nove table biti gledane nakon godinu-dvije upotrebe.

U svakome slučaju, u cilju čuvanja tradicije i duha vremena koji se ogleda i kroz izgled starih uličnih ploča i kućnih brojeva, molimo vas da nam javite postojanje starih i/ili zanimljivih uličnih ploča i kućnih brojeva!

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 4

 1. Branko Ivčec 07.10.2015, 21:32

  Poštovani! Svaka čast na trudu kojim uređujete ove stranice, meni najdraže Trešnjevke. Sada živim u drugom kvartu, no često obiđem sa svojim psom “stare adrese” kako lijepo pjeva Arsen. “Potraži me u predgrađu”, neponovljivog Drage Britvića i danas i zauvijek moja je “himna”!
  Usput, lijepe, velike, lijevane table “Kučerina ulica” nema više na zgradi bliže Samoborskoj restauraciji – danas pivnici! Nadam se da ju je netko, barem, “spremio” i da nije završila u otpadu ili starom željezu!
  Ajd zdravi i dobro bili! Branko

 2. GP 10.10.2015, 15:20

  Zahvaljujemo na iskazivanju vaših dojmova. Trudit ćemo se i dalje, jednakim entuzijazmom.
  Znamo za “smjenjivanje” rečena ulične table, ali nismo sigurni gdje je završila jer je “društvance” koje je bilo upregnuto od strane Bandića u propagaciji i “implementaciji” novog sustava “numeracija” bilo, po mojoj (pr)ocjeni, potpuno neosjetljivo na povijesne artefakte.
  Loše je kad su krivi ljudi na krivim mjestima.

  Za MT
  GP

 3. Luka 15.02.2022, 10:27

  Zakaj Kučerina ima tak zmrdane kućne brojeve, odnosno di je nestalo prvih četrdesetak brojeva? Jel trebala ulica ići dalje na istok kroz današnji HEP, do novog kolodvora Samoborčeka?

 4. vanja 15.02.2022, 14:12

  Poštovani Luka,

  vjerovali ili ne, baš smo ovih dana raspravljali o tom pomalo neobičnom podatku, evo što smo napisali jednom bivšem stanaru Kučerine ulice!

  ===
  Prošli smo nedavno Kučerinom i uočili da je njen najmanji kućanski broj 38 – a nalazi se na početku ulice, kod Petračićeve. Da li ste kad tokom vaših razgovora i komentiranja na FB grupama čuli koji bi razlog tome mogao biti? Gledali smo stare planove grada (a imamo ih jako puno, iz svih razdoblja), Kučerina nikad (osim na starim nacrtima gdje je zapravo samo prikaz iz urbanističkih planova) nije bila produžena sve do bivše Daničićeve (danas Žajine) što bi objašnjavalo nedostajućih 18 objekata (brojevi 2-36).
  Razmišljali smo i da je možda Petračićeva nekad bila dio Kučerine (ili obrnuto) pa da se serija brojeva te ulice nastavlja kroz Kučerinu … međutim, tamo je posljednji broj koji se može vidjeti 28 što opet ne paše.
  ===

  Situacija na starim planovima je ovakva:
  1923.-1929.: Kučerina i Petračićeva su ucrtane samo kao planirane ulice, bez izgrađenih objekata na njima. Ucrtana Kučerina se pruža uz prugu Samoborčeka sve do Magazinske ceste.
  1929.-1932.: Petračićeva ulica je ucrtana kao stvarna ulica sa naznačenim imenom, dok je Kučerina ucrtana samo kao planirana, bez imena, i pruža se uz prugu Samoborčeka sve do Magazinske ceste.
  1932. i nadalje: Petračićeva ulica i Kučerina ulica su ucrtane kao stvarne ulice sa svojim imenima, Kučerina se pruža samo do Petračićeve na istoku.

  U svakom slučaju, i nas zanima zašto je tome tako pa ćemo postaviti to pitanje na našem Facebook profilu i nadamo se da će nam netko moći objasniti takvo stanje.

  Puno pozdrava, Vanja Radovanović, član Uredništva “Mapiranja Trešnjevke”

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Poslovna zgrada Sky Office [MS 2015.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (6): Sky Office i njegova panorama

Sky Office je jedna od najistaknutijih zgrada ne samo Trešnjevke, već i čitavog Zagreba. Od

“Kruge, Pile i Savica … i poneka riječna ulica”: Šetnja kroz prošlost, sadašnjost i budućnost istočnog Trnja

12.03.2022. održana je šetnja pod naslovom “Kruge, Pile i Savica … i poneka riječna ulica”
Osnovna škola Augusta Šenoe arhitekta Ivana Zemljaka iz 1931. - dvorište

Osnovne škole između dva rata

Školama su arhitekti međuratnog razdoblja posvećivali posebnu pozornost, jer su upravo škole svojim sadržajem i
Izložba u Galeriji Modulor [CK 2013.]

Galerija Modulor

Galerija Modulor specijalizirana je galerija za prezentaciju, valorizaciju i revalorizaciju arhitektonsko-urbanističkih i dizajnerskih projekata, izvedbi

Tura kultura: Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Posjet Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u sklopu akcije “Tura kultura” održan je 24.02.2023., a vodila ga
Okupljeni štovatelji prilikom otkrivanja obilježja "Ugla Fedora Kritovca" u Parku Stara Trešnjevka [GP 2013.]

Ugao Fedora Kritovca u Parku Stara Trešnjevka

Projekt 1POSTOZAUMJETOST i Centar za kulturu Trešnjevka su dana 30. listopada 2012. s početkom u
Zaštitni znak caffe bara “Iva”, [VR 2020.]

Caffe bar “Iva”

Caffe bar “Iva” nalazi se na uglu Travanjske i Srpanjske ulice u Vrbanima i otvoren
Pogled na grad sa posljednje etaže "Trešnjevačke ljepotice" [AD 2021.]

Tura kultura: Trešnjevačka ljepotica

Posjet stambenoj zgradi “Trešnjevačka ljepotica” (Ozaljska 93) u sklopu akcije “Tura kultura” vodila je povjesničarka
1 2 3 53

Kategorije