Trešnjevački outsideri Igor Lasić

Trešnjevački outsideri

11. 03. 2014.

Jeste li znali da na području Trešnjevke već duže od desetljeća djeluje neformalna umjetnička grupa TREŠNJEVAČKI OUTSIDERI? U nekoliko su se prilika već predstavljali u zagrebačkim izložbenim prostorima, zajedno ili pojedinačno.

Dana 1.4.2014. u 19 sati u Galeriji Modulor Cekate-a otvara se izložba Igora Lasića, jednog od “Trešnevačkih outsidera”. Ne, ovo nije prvoaprilska šala, ovo je najava stvarne, konkretne izložbe s jedinstvenim radovima! Ovom prilikom će pokazati svoje radove (akvarele i slike) autor Igor Lasić… on formalno nema akademsko likovno obrazovanje, no mnogi su njegovu i njihovu vrijednost unatoč tome prepoznali pa je u nekoliko navrata izlagao i u MSU (njihov je rad prepoznala i pratila Nada Vrkljan Križić). Ukoliko želite pogledati ili kupiti ove zaista jedinstvene radove i zaviriti u njegov fantazmagorični svijet, dođite na izložbu!

O Igoru Lasiću prof. Nada Vrkljan Križić kaže:
Igor Lasić s velikom predanošću i skrenošću istražuje vlastiti osjetilni i intelektualni svijet. Uljem na platnu ili akvarelom na papiru slika svoje misli i emocije oblikovane neodredivim oblicima u imaginarnim pejzažima svoga duševnog života koji istražuje vrlo koncentrirano i staloženo, gradeći sliku apstraktnim slobodnim stilizacijama.

Slikar samouk Igor Lasić rođen je u Zagrebu 1948. godine, gdje živi i radi. Bavi se slikarstvom od 1989. godine. Član je neformalne likovne skupine Trešnjevački outsideri.

Godine 2012. u istom prostoru predstavio je svoje radove i Krešimir Hlup, također jedan od članova Outsidera.

O Krešinom radu, povodom njegove izložbe u Galeriji Zvonimir 2002. godine Nada Vrkljan Križić piše:
„Krešimir Hlup plovi fantazmagoričnim svjetovima u kojima se mješaju simboli bića i osjećaja s informacijama koje dopiru do njega iz vanjskoga svijeta. Taj vanjski svijet je zastrašujuć i pun zamki, nepravde i nasilja, a komunikacija među ljudima je otežana ili nemoguća. Prvenstveno se radi o gotovo automatskom bilježenju misli i vlastitih duševnih stanja, koje spontano bilježi kao vlastito „stanje toka svijesti“. Slike mu govore o ugroženosti ljudskog bića u suvremenom svijetu kojim neumoljivo haraju bolesti, ratovi, nasilje… i usamljenost ugroženog pojedinca. Slike mu znaju biti nabijene ironijom i samo-ironijom gdje neštedimice razotkriva najskrivenije tajne fizički krhkog ljudskog bića, razapetog između sna i jave.“

Krešimir Hlup rođen je 28.7.1962. u Zagrebu. Intenzivno počinje slikati kao samouk oko 1997.godine. Neobične i neobuzdane imaginacije, svoje slike radi u izrazitom, čistom koloritu preciznog i istančanog crteža, gdje je njegova fantastična i često ironična motivika upletena u dekorativni raster gusto isprepletenih linija i oblika.

To be continued…

Komentari 1

  1. Penzić 25.03.2014, 17:38

    Neznam dali znate da je Branko Paradiš slikar naivac druge generacije i poznati galerist na Manhattan-u – New York – USA, zapravo je rođeni Zagrepčan iz srca Trešnjevke. Rođen je 1942 god i dugo sa obitelji živio u Novigradskoj ulici odmah uz benzinsku pumpu na Selskoj cesti. Zajedno smo pohađali osmogodišnju školu na Selskoj cesti gdje smo svi uočili njegov izuzetan talent za crtanje. Njegovi su kauboji i indijanci izazivali divljenje cijelog razreda. Kontakt smo izgubili odlaskom na srednješkolsko školovanje. Iz novina sam saznao da se uključio u grupu poznatu kao Jugoslavenski naivci. 1978 izlaže u New Yorku gdje se preselio i otvorio galeriju koja je postala poznata u umjetničkim krugovima.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Zebra u Jarunskoj ulici koja završava u travi [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (5): Najbezveznija zebra na Trešnjevci

Sigurno svatko od nas tu i tamo podlegne čarima interneta koji nas zatrpava više ili
Mladen Crnobrnja - Plik u kultnoj TV-seriji "Kuda idu divlje svinje" iz 1971. godine

Plik iz susjedstva

Sedamdesetih godina se na televiziji prikazivala kultna domaća serija Kuda idu divlje svinje, u kojoj
Robna kuća NaMa "Vrbani" - kasnije prenamijenjena [2005.]

Trgovački centar Vrbani (robna kuća NaMa Vrbani)

Robna kuća u Vrbanima je podignuta sredinom 70-ih kao još jedna (posljednja) u nizu robnih
Unutrašnjost kovačnice pored Zapadnog kolodvora [VR 2014.]

Kovači – još odjekuje zvuk nakovnja…

Kovački zanat je već davno iščezao ne samo iz gradova već i iz selâ… ta
Derbi između "Cibone" i "Partizana" - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Bio sam navijač “Cibone” u njeno zlatno doba

Iako sam rodom i “stanovanjem” tokom prvih 30 godina svojeg života bio vezan uz Maksimir,
Groblje u Gornjem Vrapču sa župnom crkvom Sv. Barbare u pozadini [VR 2015.]

Trešnjevačka groblja

Na Trešnjevci ne postoji niti je ikada postojalo javno groblje. Ova izjava je prema našim
Caffe bar "M&RIM" u Ravnogorskoj ulici na Jarunu. [VR 2022.]

Caffe bar “M&RIM”

Caffe bar “M&RIM” nalazi se na Jarunu, u uskoj i kratkoj Ravnogorskoj ulici, na kućnome

Tura kultura: Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Posjet Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u sklopu akcije “Tura kultura” održan je 24.02.2023., a vodila ga
1 2 3 53

Kategorije