Rudeška inventura Rudeška ulična ploča [VR 2014.]

Rudeška inventura

Za razliku od nekih drugih trešnjevačkih kvartova (recimo Pongračeva, Srednjaka …) Rudeš je kvart u kojem se njegovo ime susreće na mnogo mjesta. Nekoliko ulica je svojim imenom vezano uz ime kvarta, a ono se susreće i u još nekim kvartovskim imenima (još do nedavna je npr. postojala gostionica “Rudešanka” na Rudeškoj cesti, koja sada ima fensi naziv “R”).

Evo i kvartovske inventure imena vezanih uz Rudeš!

  • Rudeška cesta – glavna prometnica Rudeša, nastala iz poljskog puta koji je spajao selo Rudeš sa gradom (preko današnje Zagrebačke ceste i Črnomerca) vjerojatno još od srednjeg vijeka
  • Rudeški ogranak, te Rudeški ogranak I. – V. – splet uskih ulica između Rudeške ceste i Zagrebačke ceste. Rudeški ogranak i Rudeški ogranak I vidljivi su prvi put na karti iz 1961., dok su ostali ogranci nastali tokom 60-ih.
  • Rudeški odvojak – ulica istočno od Rudeške ceste, a južno od novouređenog igrališta NK Rudeš, vidljiva prvi put na karti iz 1961.
  • Rudeški put – slijepa ulica istočno od Rudeške ceste, a nešto južnije od Rudeškog odvojka. Jedna je od rijetkih neasfaltiranih ulica Trešnjevke. Ulica je vidljiva na planovima grada tek nakon 2000. godine.

Rudeški put kao jedna od rijetkih neasfaltiranih ulica na Trešnjevci [GP 2014.]
Rudeški put kao jedna od rijetkih neasfaltiranih ulica na Trešnjevci [GP 2014.]

  • Rudeška grana I – ta ulica više ne postoji, nalazila se na području koje sad zauzimaju zgrade Vrbana, otprilike Rujanska ulica, a vidljiva je na kartama iz 60-ih.

(Vanja)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije