Center map

Pastor – tvornica vatrogasnih aparata

Pastor – tvornica vatrogasnih aparata Zaštitni znak tvornice “Pastor” pred novom zgradom na mjestu bivšeg sjedišta tvrtke

Iako Tvornica vatrogasnih aparata Pastor nije ponikla na tlu Trešnjevke niti se sada na njemu nalazi, ona je neraskidivo vezana sa njenom poviješću. Na adresi Selska 90a dugo se vremena nalazila zgrada tvrtke s velikim crvenim vatrogasnim aparatom koji je simbolizirao njezine proizvode koji su se mogli naći po svim javnim i stambenim zgradama, automobilima i drugdje.

Tvrtku je 1930. godine osnovao Srećko Pastor i u prvo se vrijeme ona nalazila u centru grada u Vlaškoj ulici da bi, kako je potreba za vatrogasnim aparatima postajala sve veća, bila godine 1960. premještena na Selsku cestu. Na toj je lokaciji tvornica djelovala sve do 2006. godine kada se preselila na novu adresu u Rakitje, a na staroj lokaciji je izgrađena nova poslovna zgrada koja svojim neobičnim oblikom privlači poglede prolaznika.

Više o povijesti tvrtke pogledajte u 10-minutnom filmu “75 godina tvornice Pastor” koji se može naći na njihovim web stranicama!

Zanimljive poveznice:

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )