Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (6): Trešnjevka je kraljica pothodnika Pothodnik ispod Zagrebačke avenije kod Omiške ulice [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (6): Trešnjevka je kraljica pothodnika

Žalosno je, ali istinito: Grad Zagreb nije osobito milostiv prema svojim pješacima. Uz to što pješaci (posebice hendikepirane osobe, majke s djecom i starije osobe) i biciklisti muku muče s još uvijek čestim previsokim rubnjacima, nepropisno parkiranim automobilima i sličnim problemima, ni većina pješačkih pothodnika nije uređena prema uobičajenim standardima koji nalažu osiguran pristup svim osobama, pa i onima otežanog kretanja… drugim riječima: uz stepenice nisu osigurane rampe odnosno prilazi bez fizičkih barijera.

To je bila loša vijest. A dobra je vijest da je Trešnjevka vjerojatno jedini zagrebački kvart koji ima pothodnike koji s barijerama nemaju bitnih problema, svih pet pothodnika su dobro opremljeni za prolazak bez fizičkih barijera (uz iznimku pothodnika kod Omiške koji ima usku i strmu rampu).

Trešnjevka ima pet pješačkih pothodnika:

 • Pothodnik na Zagrebačkoj aveniji kod Omiške ulice (Knežija): Mobilnost je osigurana rampom popločanom malim granitnim kockama s ugrađenim stepenicama u sredini. To je jedna od najbolje izrađenih rampi toga tipa u Zagrebu i osigurava lak prolaz dječjim kolicima i guranju bicikla. Na žalost, invalidima u kolicima bez pratnje će ovaj pothodnik vjerojatno predstavljati nepremostivu prepreku.

Pothodnik ispod Zagrebačke avenije kod Omiške ulice [VR 2014.]
Pothodnik ispod Zagrebačke avenije kod Omiške ulice [VR 2014.]

 • Pothodnik ispod željezničke pruge uz Selsku cestu: Pothodnik uz stepenice ima i kosinu pogodnu za prilaz svima (jedini manji problem je uski profil pothodnika na zavojima što otežava vožnju biciklom)
 • Pothodnik ispod Matetićeve ulice u Prečkom (kod ulice Dekanići, u blizini Osnovne škole Prečko): Silazno-uzlazna rampa je široka i pruža odličan prolaz pothodnikom.
 • Pothodnik ispod Matetićeve ulice u Prečkom (kod Tavankutske ulice, u blizini Osnovne škole Nikole Tesle): Po izgledu i karakteristikama je jednak gore navedenom pothodniku i po tome su ta dva pothodnika među najboljima u gradu.
 • Pothodnik ispod Zagrebačke avenije (uz potok Vrapčak, kod Sky Office-a): Pomalo neobičan pothodnik, niskoga stropa, no nakon dogradnje rampe na sjevernoj strani potpuno je funkcionalan i to je prototip pothodnika kakve zapravo trebamo, koji pješacima i biciklistima skraćuju put s jedne na drugu stranu važnih prometnica.

Za usporedbu, prisjetite se recimo pothodnikâ u Novom Zagrebu (od kojih velika većina nema nikakvu rampu), pothodnika kod Stenjevca (bez rampe), pothodnika u Podsusedu (strma i nepraktična rampa), pothodnika na Borongaju (bez rampe), pothodnika ispod Držićeve (bez rampe)…

(Vanja)

Komentari 2

 1. branko 12.02.2015, 12:08

  Kaj nije na posljednjoj fotki pothodnik ispod Zagrebačke avenije uz potok Vrapčak?

 2. vanja 12.02.2015, 12:12

  Branko, imaš pravo, to je lapsus, ispravit ću odmah! Hvala ti na komentaru!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije