Center map

Planinarske udruge Trešnjevke

Planinarske udruge Trešnjevke

Iako se Trešnjevka nalazi u posve ravnom dijelu Zagreba ona je na mnogo načina obilježena zagrebačkom planinom Medvednicom. Pogledi s Trešnjevke na sjever neizostavno uključuju i Medvednicu kao obavezni pozadinski motiv svih vidika, a svih 6 trešnjevačkih potoka kao svoje polazište imaju obronke Medvednice, neki one niže, a neki čak glavni medvednički greben. Kad bismo pješice krenuli iz središta Trešnjevke već bismo se nakon sat ili dva hoda našli u prvim medvedničkim šumama njenih južnih obronaka, a za 3 ili 4 sata hoda  bili bismo već i na njenom glavnom grebenu, kod planinarskih domova Grafičar ili Risnjak.

Stoga, nije ni čudo da je Trešnjevka kolijevka nekoliko planinarskih udruga, a posebice je za to zaslužno trešnjevačko radničko naslijeđe, jer su planinarska društva nekad najčešće nastajala u okvirima radnog mjesta, unutar pojedinih tvornica, poduzeća, institucija.

Pogledajte listu planinarskih udruga za koje znamo da imaju svoje sjedište na Trešnjevci (pogledajte i njihova detaljnija predstavljanja za one udruge za koje smo primili te priloge), a ako znate za još koju, javite nam, molim vas!

  • PD Nikola Tesla, Krapinska 45
  • PD “Končar”, Fallerovo šetalište 22
  • PŠK “Trešnjevka-Monter”, Park Stara Trešnjevka 1
  • HPD “ZET”, Ozaljska 105
  • PSD “Trešnjevka”, Vrbani 21

(Vanja)

 

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )