Center map

Odumiranje Geofizike [Trnje]

Odumiranje Geofizike [Trnje] Ostaci bivše “Geofizike” u Bednjanskoj ulici [VR 2015.]

Prostor bivšeg skladišta Geofizike koje se nalazi uzduž Bednjanske ulice, između Unske i Zelinske ulice potpuno je “nestao”. Obzirom da baš često ne prolazim tim dijelom Trnja ne bih vam mogao reći kada je to skladište napušteno… vjerojatno je već dosta vremena prošlo od tada.

Ni o samoj Geofizici vam ne bih mogao puno reći (evo izvješća o privatizaciji te, kao podsjećanje, članak iz novina o položaju firme za razbuktavanja rata u Libiji), osim da je to skladište normalno živjelo u doba mog studiranja krajem 80-ih, a jedne sam studentske godine, kad mi je falilo love, čuvao njihovo skladište stare opreme u Velikoj Gorici, u blizini željezničke stanice, sjedivši noću i vikendima u starom kontejneru okruženom isluženim autima, zahrđalim bušačim garniturama i sličnim stvarčicama.

A skladište?

Stajalo je tamo okruženo suvremenim zgradama… Upadljiv je dugački betonski zid uzduž Bednjanske ulice – neobično je da su ga grafiteri tek ovlaš dotakli, jer bi ovako dugačak mogao biti idealna “pozornica” za oživljavanje ideja.

Ulična "fronta" bivše "Geofizike" u Bednjanskoj ulici [VR 2015.]
Ulična “fronta” bivše “Geofizike” u Bednjanskoj ulici [VR 2015.]

Djelić tog prostora je ne tako davno (2014.?) posve zaravnjen tako da se zgrada FER-a iza njega sad još više ističe, dok se na istočnoj strani još uvijek nalaze barake firme koje, začudo, još uvijek nisu posve devastirane, iako metalne šipke ograde na uglu Zelinske ulice predstavljaju idealno mjesto za ulazak radoznalcima.

Preostale zgrade na prostoru bivše "Geofizike" u Bednjanskoj ulici [VR 2015.]
Preostale barake na prostoru bivše “Geofizike” u Bednjanskoj ulici [VR 2015.]

Baš me zanima koliko će godina još proći prije nego i taj djelić starog Trnja nestane – ovakav zaista nije nikome od koristi, već samo nagrđuje taj središnji dio Martinovke – a bilo bi lijepo da tu nastane i nekakav javni sadržaj, a ne ponovo još nekoliko bezličnih betonskih zgrada kakve su već niknule na susjednim parcelama brže otrgnutim nekadašnjim skladištima i kućercima. Ako se ne varam, prema planu je tu negdje trebao nastati i nekakav park!

Potpuno raščišćen teren bivše "Geofizike" u Bednjanskoj ulici tik uz zgradu FER-a [VR 2015.]
Potpuno raščišćen teren bivše “Geofizike” u Bednjanskoj ulici tik uz zgradu FER-a [VR 2015.]

(Vanja)
 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )