Center map

“Mjesečne” ulice

“Mjesečne” ulice Tabla i klasična kućna numeracija Svibanjske ulice u Gajevom [VR 2014.]

Postoje razni principi kod imenovanja ulica… u stara vremena su ulice najčešće dobivale imena po smjeru u kojem su vodile (recimo Savska cesta ili Zagorska ulica), po kraju/naselju kroz koji su vodile (recimo Jarun ili Horvaćanska cesta), po nekom prepoznatljivom detalju na terenu (recimo Vrbje) ili po nekom objektu, aktivnosti koja se provodila u toj ulici (recimo Magazinska cesta ili Vodovodna ulica).

No, s vremenom su se mijenjali i ti principi pa su se usporedo sa širenjem gradova pojavljivala i nova imena, najčešće vezana uz poznate javne osobe iz svijeta politike, kulture, znanosti ili sporta (recimo Ulica Andrije Žaje ili Trg Krešimira Ćosića) ili pak po zemljopisnim pojmovima (recimo Stubička ulica, Kalnička ulica). Malo je ulica koje su nazvane po nekom drugom principu, a u tu neveliku skupinu se ubrajaju i ulice nazvane po mjesecima u godini koje se nalaze na Vrbanima i Gajevu (osim njih su u Zagrebu još poznate ulice nazvane po drveću u Retkovcu, po cvijeću u Brestju i po junacima knjiga u Botincu).

Pogledajmo malo detaljnije taj trešnjevački raritet!

Na Vrbanima se nalaze Siječanjska ulica, Ožujska ulica, Travanjska ulica, Lipanjska ulica, Srpanjska ulica, Rujanska ulica i Listopadska ulica. Te ulice su nastale urbanizacijom Vrbana tokom 80-ih godina.

Tabla Siječanjske ulice [VR 2014.]
Tabla Siječanjske ulice [VR 2014.]

U Gajevu se pak nalazi Svibanjska ulica. Gajevo je nastalo tokom 40-ih i 50-ih godina i najstariji plan grada na kojem je vidljivo naselje je iz 1948. i ulica je vidljiva na njemu. Pitanje je po čemu je ta ulica dobila ime u kvartu u kojem su sve druge ulice nazvane po mjestima iz podravsko-bilogorsko-moslavačkog kraja – vjerojatno ne zbog toga što se u mjesecu svibnju slavio Praznik rada kao ni zbog toga što je tada bio Titov rođendan koji se onda slavio uz puno pompe: Ulica je prebeznačajna za imenovanje po nečem takvom.

Primjetno je da ne postoje ulice nazvane po veljači, kolovozu, studenom i prosincu. Pretpostavljam da je to zbog nezgodnog oblika imena (Veljačka ulica, Kolovoška ulica, Studena ulica …) iako baš nije jasno zašto se ulica ne bi zvala npr. Prosinačka ulica?

Kako god bilo, ovaj skup ulica je jedna od zanimljivosti Trešnjevke… šteta što kod nas ne postoji neka pjesma kao pandan poznatoj „Calendar Song“ u engleskom svijetu, to bi mogla biti himna Vrbana!  ;o)

(Vanja)
 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )