Center map

In memoriam

In memoriam Mural u spomen na Domagoja Severa u školskom dvorištu OŠ Kralja Tomislava (VR 2015.)

Iako se na teritoriju Trešnjevke ne nalazi niti jedno groblje, ona svejedno ne oskudijeva formalnim i malo manje formalnim izrazima sjećanja na svoje stanovnike, znane i neznane. O formalnim načinima prisjećanja na značajne osobe koje su zadužile svojim životom Trešnjevku, Zagreb i naše društvo općenito možete više pronači na linku na dnu teksta na kojem se nalazi popis svih trešnjevačkih spomenika, spomen-obilježja i fontana… međutim, nije tako lako pronaći neformalne znakove sjećanja.
Prije svega su tu obilježja koja se mogu naći na mjestima prometnih nesreća u kojima su poginuli naši sugrađani… ona su najbrojnija oko Dana Svih svetih kada se svi prisjećamo onih koji više nisu s nama.

S druge strane sve su češća obilježja u kojima mladi i njihove neformalne grupe (prijatelji iz škola, navijačke skupine itd.) bilježe sjećanja na njihove prerano umrle prijatelje i članove. Tako je prerana smrt Domagoja Severa (poginuo pod kotačima vlaka u veljači 2013.) obilježena muralom u dvorištu OŠ Kralja Tomislava i metalnim spomen obilježjem. U istome dvorištu se nalazi i mural koji obilježava sjećanje na Tomislava Budića (1979.-2005.).
Na Vrbanima se nalazi veliki mural koji priziva sjećanja na Žuleta (1992.-2010.) i Jožu (1994.-2011.) koji im je očito posvetilo kvartovsko društvo.

Neformalno spomen obilježje na kvartovske prijatelje u Vrbanima [VR 2014.]
Neformalno spomen obilježje na kvartovske prijatelje u Vrbanima [VR 2014.]

Što se prometnih nesreća tiče, poznato je sjećanje na žrtve nesreće u kojoj je 2008. poginulo dvoje ljudi na raskršću Zagrebačke avenije i Ilirske ulice, na vrlo opasnom pješačkom prijelazu.
U rujnu 2011. poginule su dvije osobe na raskršću Nehajske i Ozaljske ulice i njihova smrt se povremeno obilježava svijećama.

Na pješačkom prijelazu u Krapinskoj ulici u ožujku 2010. poginule su dvije osobe, a mjesto nesreće je obilježeno svijećama i povremeno cvijećem.

Sjećanje na žrtve prometne nesreće u Krapinskoj ulici uz Munjarski put [VT 2014.]
Sjećanje na žrtve prometne nesreće u Krapinskoj ulici uz Munjarski put [VT 2014.]

Slična se obilježja mogu naći i na pješačkom prijelazu preko Zagrebačke avenije kod Srednjaka te na Trešnjevačkom trgu uz pješački prijelaz kod Krapinske ulice.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )