Center map

Oni su gradili Trešnjevku

Oni su gradili Trešnjevku Otisak autora na pročelju zgrade u Tratinskoj 62 [VT 2013.]

Možda ste, šećući centrom grada, na nekim zgradama zamijetili natpise koje govore o onima koji su ih gradili – arhitektima, “ovlaštenim graditeljima”, izvođačima… Na prvi pogled, tih većinom neupadljivih natpisa nema mnogo, no ako pažljivije zagledate fasade i haustore Donjeg grada, ali i Maksimira, Medveščaka, Črnomerca, starijih dijelova Trešnjevke, primjetit ćete kako jednostavno iskrsavaju pred vašim očima.

Jedan od prvih ljudi koji su se zainteresirali za te takozvane “otiske graditelja” je bio prerano preminuli Fedor Kritovac. Još 2001. godine objavio je u časopisu “Prostor” (br. 9/2001) članak pod naslovom “Natpisi i oznake graditelja na zagrebačkim zgradama”. U tom je članku pored kraćeg teoretskog uvoda nabrojao i natpise koje je on pronašao šećući zagrebačkim ulicama – sve zajedno njih 64. Pored članka g. Kritovac je priredio i izložbu koja je bila postavljena u Muzeju grada Zagreba u ožujku/travnju 2001. godine pod naslovom “Arhitekti i graditelji na zagrebačkim pročeljima”.

Otisak autora na pročelju zgrade u Novotnijevoj 18 [VT 2013.]
Otisak autora na pročelju zgrade u Novotnijevoj 18 [VT 2013.]

I sve od tada ti natpisi su i dalje stajali na pročeljima i dijelili njihovu sudbinu: rušeni i bivali (ili ne bivali) obnovljeni, prekrivani novom žbukom ili reklamama i jumbo plakatima… No, zahvaljujući Fedoru, i onima koji su nastavili tamo gdje je on stao, velik dio tih natpisa je pronađen, snimljen i dešifriran (neki od njih su danas jedva čitljivi!), iako se još uvijek tu i tamo pronađe pokoji novi. Na tom planu pronalaženja i sistematizacije tih natpisa posebno bismo spomenuli VT-a koji je do sada širom Zagreba registrirao čak 149 natpisa (mnoge od njih je sâm pronašao), od kojih deset na Trešnjevci.

A kako pronaći te trešnjevačke natpise? Šećite ulicama sjeveroistočnog dijela Trešnjevke, posebice dijelom istočno od Trakošćanske ulice i sjeverno od Ulice grada Vukovara te niz Ozaljsku prema Remizi, otvorite oči i s pažnjom gledajte fasade… i javite nam ako uočite neki koji još nije popisan!

Ovdje potražite do sada poznate natpise (u obzir smo uzeli natpise nastale do 1945. godine):

Popis oznaka s "potpisima/otiscima" graditelja na Trešnjevci [VT 2015.]
Popis oznaka s “potpisima/otiscima” graditelja na Trešnjevci [VT 2015.]

(Vanja)

 

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )