Drugi život zgrade Cimos Usporedba bivše i buduće zgrade na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola. [3L]

Drugi život zgrade Cimos

Na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola dugi niz godina je stajala nedovršena zgrada tvrtke Cimos koja je 1985. preuzela poznatu tvrtku Metalia Commerce i proširila svoje poslovanje (uglavnom vezano uz prodaju i servis automobila marke Citroen) i na Hrvatsku. Tvrtka Cimos se 1991. podijelila na nekoliko manjih tvrtki, a spomenuta zgrada je ostala svjedočiti kao spomen na jedno od posljednjih zdanja koja su se počela graditi u jugoslavenskim vremenima.

Zgrada je tokom više od 15 godina doživljavala polagani raspad da bi to gradilište početkom 2013. napokon dobilo novog vlasnika (mediji su javili da se radi o tvrtci Vrbani promet d.o.o.) koji je srušio napola dovršeni objekat i počeo graditi novi prema projektu arhitektonskog studija 3LHD.

Fotomontaža izgleda buduće zgrade na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola. [3L]
Fotomontaža izgleda buduće zgrade na uglu Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola. [3L]

Dobrotom projektanta dobili smo poneku informaciju o objektu koji se upravo sad (početkom 2014.) gradi, evo izvatka iz primljenog teksta!

Više od petnaest godina uz glavnu zagrebačku zapadnu ulaznu aveniju stoji nedovršena poslovna zgrada, tzv. „Cimos“. Novi vlasnik odlučio je, uz djelomično proširenje i nadogradnju, dovršiti objekt. Novi projekt uzeo je u obzir postojeće konstruktivno i oblikovno stanje, kao i želje naručitelja. Volumen zgrade sastoji se od dva dijela, višeg – poslovne namijene, i nižeg namijenjenog trgovačkim sadržajima i parkiranju. Projekt nije bitnije mijenjao inicijalne funkcije. U oblikovnom smislu njegovi najvažniji elementi su pročelje i atraktivan ulazni lobbby. Novo stakleno pročelje okružuje objekt i svojom tlocrtnom krivuljom „smekšava“ konturu zgrade. Vertikalni brisoleji u punoj visini objekta, osim primarne funkcije, dodatno pospješuju taj efekt. Iz ulaznog lobbya vodi glavna vertikalna komunikacija, stubište i liftovi. Poslovne etaže koncipirane su kao „open space“, fleksibilan prostor koji se može naknadno definirati prema specifičnim potrebama. Dogradnjom postojećih etaža povećana je njihova pojedinačna površina, a dogradnja nižeg dijela objekta povećala je parkirne kapacitete.

(Vanja)

————————————————————————-

Pogled na zgradu sredinom 2016. godine pokazao je da je gradilište “konzervirano”, a opremanje/oblaganje zgrade zamrlo:

Zamrlo gradilište poslovne zgrade uz Ulicu Hrvatskog sokola [GP 2016.]
Zamrlo gradilište poslovne zgrade uz Ulicu Hrvatskog sokola [GP 2016.]

Detalj probe oblaganja fasade poslovne zgrade uz Ulicu Hrvatskog sokola [GP 2016.]
Detalj probe oblaganja fasade poslovne zgrade uz Ulicu Hrvatskog sokola [GP 2016.]

(GP)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije