Center map

Zagrebačka cesta

Zagrebačka cesta Zagrebačka cesta od Oranica prema sjeveru [VR 2013.]

Zagrebačka cesta predstavlja granicu Trešnjevke prema nekadašnjoj općini Susedgrad odnosno njenim kvartovima Donja Kustošija i Oranice. Tom trasom je prolazio put prema prisavskim selima Prečko i Španjsko još u 19. stoljeću kada je to bio njihov glavni prilaz gradu Zagrebu. S druge strane u smjeru sjeverozapad-jugoistok pružala se druga važna prometnica koja je povezivala sela Jarun, Rudeš i Ljubljanicu sa svojim općinskim središtem, Gornjim Vrapčem. Ta se prometnica (u stvarnosti je bila vjerojatno tek kolski put) pružala kao nastavak Horvaćanske ceste trasom današnjih ulica Hrvoja Macanovića, Našičke, Peščanske i Jablanske da bi dalje išla trasom današnje ulice Oranice.

Dakle, Zagrebačka cesta vrlo vjerojatno svoje ime zahvaljuje tome što je spomenuta sela povezivala s gradom Zagrebom, točnije mitnicom na Ilici kod potoka Črnomerca.

Što se samog izgleda ceste tiče to je još tokom ranih 80-ih bila uska i loše asfaltirana cesta čiji je razvoj kočila rampa preko željezničke pruge. Tek nakon prokapanja podvožnjaka ispod pruge i puštanjem u promet autobusne linije, prvo do Rudeša, a zatim i do Prečkog, cesta je zaživjela punim životom i vrlo brzo postala jedna od najprometnijih cesta tog dijela grada. Na žalost, njena propusnost nije velika, i zbog toga što ima samo dvije prometne trake i zbog toga što ima mnogo odvojaka i ulaza u dvorišta kuća i poduzeća što koči promet. S te strane je možda najveći problem neriješeno raskršće kod ulaza u POS naselje Oranice koje se nalazi blizu raskršća sa Zagrebačkom avenijom i predstavlja točku čestih gužvi.

Uz Zagrebačku cestu se nalaze slijedeće zanimljivosti:

  • Nekada se u južnom dijelu ceste, u blizini Oranica, nalazio vojni otpad na kojem se po niskoj cijeni mogla dobiti rashodovana oprema JNA (torbice, ranci, čuturice, šljemovi …)
  • Uz cestu se, usprkos njenom ne baš atraktivnom izgledu, nalazi jedan hotel (hotel Vienna) i jedan motel
  • Između Zagrebačke ceste i Rudeške ceste se nalazi naselje drvenih baraka namijenjenih građevinskim radnicima koje je još uvijek u upotrebi, dok se u trokutu između Zagrebačke ceste, Ratarske ulice i Rudeških ogranama nalazi oveći kompleks neiskorištenog i zapuštenog zemljišta (nekad upotrebljavanog za skladišta) kroz koje vodi trasa teretnog kolosijeka Črnomerec-Prečko

Radničko naselje "Cestogradnje" u Zagrebačkoj ulici [GP 2011.]
Radničko naselje “Cestogradnje” u Zagrebačkoj ulici [GP 2011.]

  • Ispod Zagrebačke ceste teku dva potoka koji predstavljaju zanimljiva šetališta, Kustošak i Vrapčak. Prijelaz Zagrebačke ceste kod Kustošaka je za pješake bez problema zbog semafora na Rudeškoj cesti, no prijelaz kod Vrapčaka je izuzetno problematičan i predstavlja najneugodnije mjesto na cijelom potezu šetališta uz Vrapčak od željezničke pruge sve do ušća u Savu

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )