Stambene kućice namještenika ZET-a na Pongračevom (1931.) Položajni nacrt kućica za namještenike ZET-a (1931.) [VR 2015.]

Stambene kućice namještenika ZET-a na Pongračevom (1931.)

Tokom parcelizacije zemljišta otkupljenog od obitelji Pongratz jedan dio je namijenjen za naseljavanje namještenika ZET-a uzevši u obzir skori dolazak nove Remize ZET-a koja je izgrađena 1935. godine. Za gradnju je odabrano pravokutno zemljište između Mandićeve, Vitezićeve, Pazinske i Lošinjske ulice na kojoj je označeno 27 parcela za gradnju kuća te zgrade kupališta na južnoj strani, uz predviđeni park. Na parcelama su izgrađene jednosobne prizemnice kosoga krova prema projektu poduzeća “Kaizer i Šega, Gradjevno d.d.”.

Tokom slijedećih godina su na sličan način izgrađena i susjedna zemljišta. Prolaskom vremena i uz sve više zahtjeve na stambene prostore sagrađeni objekti su pregrađeni i prošireni tako da više nije vidljiv originalan oblik naselja, ali je još uvijek u funkciji park s dječjim igralištem koji je temeljito preuređen oko 2010. godine.

Park u Lošinjskoj ulici [ VR 2015.]
Park u Lošinjskoj ulici [ VR 2015.]

Napomena: 1941. godine je izrađen plan za gradnju “Tramvajskog grada”, naselja za zaposlenike ZET-a koje se trebalo nalaziti u blizini Remize. Plan je izradio zamjenik ravnatelja ZET-a i predstojnik tehničkog odjela Miroslav Helebrant. Na žalost, zbog ratnih prilika naselje nije nikad sagrađeno.

(Vanja)

Literatura, ilustracije: Darja Radovčić Mahečić: „Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba“, naklada Horetzky, Zagreb 2002.

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 2

  1. Penzić 22.10.2015, 09:09

    Nakon ili pri kraju izgradnje kuća na navedenoj površini nastavljena je gradnja na novom bloku Mandićeva-Pazinska-Lošinjska-Dobrilina što je vidljivo već na prvi pogled po tipu zgrada, kuća do kuće a ulaz u kuće lijevo i desno. Skoro sve zgrade iz oba bloka danas se teško prepoznaju jer su dograđivane u katnice, no postoji još samo par njih koje su zadržale svoj prvobitni izgled trešnjevačke prizemnice s malim dvorištima iza zgrada. To bi trebalo pronaći i fotkati jer uskoro će potpuno nestati svaki trag.

  2. vanja 22.10.2015, 09:23

    Penzić, hvala ti na komentaru, baš sam prekjučer obilazio taj blok i fotkao preostale kućice, a i posjetit ćemo ih tokom šetnje 23.10.2015.!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije