Vintage Industrial Bar Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Vintage Industrial Bar

Vintage Industrial Bar, jedan od najoriginalnijih prostora za okupljanje uz kulturne programe svih vrsta otvorio je svoja vrata u prosincu 2012. u prostorima bivše Tvornice dugmadi u Savskoj 160 osnovane još 1925. godine. Nakon što je taj prostor dulji niz godina zjapio prazan, grupica entuzijasta predvođenih legendarnim Zdravkom Zormanom – Dedom, pokretačem većeg broja rockerskih klubova u Hrvatskoj, tražeći pogodnu lokaciju za smještaj rock kluba na pristupačnoj lokaciji dostupnoj gradskoj omladini i u blizini studentskih domova, pronašla ga je baš na toj adresi, i to – šapnut ćemo vam – upravo preko web stranice projekta Mapiranje Trešnjevke!

Logo Vintage Industrial Bara [SM 2018.]
Logo Vintage Industrial Bara [SM 2018.]

Klub je tokom godina ugošćavao mnoštvo poznatih i nepoznatih imena ne samo rock muzike nego sve više šireći listu aktivnosti koje se odigravaju u njegovim prostorima – i ljubitelje kvizova, poklonike poezije i drugih umjetničkih izražaja, obožavatelje putovanja, roditelje s djecom koja su dolazila na dječje radionice, posjetitelje sajmova, novih i rabljenih artikala, svih vrsta… tako de je to anas, šest godina nakon njegova osnutka, klub s možda najraznovrsnijim programom u gradu koji je otvoren šest dana u tjednu (osim ponedjeljkom) tokom cijele godine, a ne samo u dane programa, kako je to čest običaj kod klubova sličnog profila.

Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]
Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]

Dakle, sve je počelo s praznim, napuštenim tvorničkim prostorom iz kojeg su bili otpremljeni svi strojevi i sve što je bilo moguće upotrijebiti za ikoju svrhu, a u njemu je ostala tek hrpa smeća koju su novi zakupci odvozili još tjednima. Početno uređenje trajalo je devet mjeseci tokom kojih su novi korisnici sami projektirali novi raspored prostora, opremili ga (najčešće s opremom koju su također sami izradili) i pustili u upotrebu. Nakon početnog oživljavanja zatvorenog dijela kompleksa uslijedilo je uređenje otvorenog dijela, vrtnog prostora koji svojom šarolikošću i neobičnim detaljima plijeni pažnju svakog gosta. Njegovo uređenje je trajalo sljedeće tri godine tokom kojih su vlasnici bara čistili prostor, osmišljavali njegovu novu ulogu, izrađivali namještaj, tražili dijelove opreme po buvljacima, antikvarijatima i svugdje gdje je bilo šanse za naći nešto zanimljivo i prikladno za ovakav prostor. Vrt je prvi put otvorio svoja vrata početkom ljeta 2017., a početkom proljetno-ljetne sezone 2018. on je zablistao u punoj veličini i opremljenosti, ugošćujući razne programe tokom ljetne sezone.

Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Klub trenutno može ugostiti oko 800 posjetilaca u svojim zatvorenim prostorima te još oko 500 u vrtu pa je s oko 1300 mjesta pogodan za okupljanja, koncerte i druge programe za koje su najveći gradski prostori preveliki. Početna namjena kluba kao prvenstveno koncertnog prostora živi svih godina njegova postojanja, a bendovi svoj put do Savske 160 pronalaze na različite načine, nekad putem redovnih koncertnih agencija, nekad putem inozemnih klubova s kojima Vintage Industrial Bar surađuje (poput Arene u Beču ili Backstage kluba u Műnchenu), a nekad putem osobnih kontakata. Kako smo saznali od programskog menadžera kluba, Matije Trupinovića, inozemni bendovi koji još nisu gostovali u u njihovom klubu (ni u Hrvatskoj) često su bili skeptični prije dolaska jer je platežna moć hrvatskih ljubitelja rock muzike bitno niža nego u zemljama Zapadne Europe što za njih znači mala ili nikakva zarada, kako na ulaznicama tako i na prodaji promotivnih artikala… no, dobra koncertna oprema kluba i atmosfera u i oko njega često pretvara takve bendove u stalne performere kluba..

Od ostalih aktivnosti treba spomenuti večeri poezije, “buvljake” te kvizove koji se održavaju utorkom i okupljaju veliki broj ekipa, ponekad i više od 50, uz sudjelovanje najpoznatijih imena kvizovske scene (koja je široj javnosti poznata po sudjelovanju u TV-kviz emisiji “Potjera”).

Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

A od raznovrsne atraktivne klupske opreme – nju je najbolje pogledati uživo, a dio koji najviše upada u oči je staro vatrogasno vozilo, nabavljeno u Sv. Ivanu Zelini, za koje su vlasnici kluba već dobili više ponuda za prodaju… no, taj kamiončić će i nadalje krasiti klupski vrt jer nije na prodaju.

Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]
Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]

Kao zaključak: Ako ne znate gdje provesti večer uz pivo u ugodnom ambijentu i zanimljiv program, svratite u Vintage Industrial Bar!

(Vanja)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Pogled na Trešnjevku s najvišeg kata poslovne zgrade tvrtke Ericsson Nikola Tesla prema sjeveroistoku [VR 2015.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (3): Naselje Prve hrvatske štedionice

Naselje Prve hrvatske štedionice se nalazi u srcu Stare Trešnjevke i iz njega bi, kada…
Read More
Kuglana Nikole Dragaša u Kranjčevićevoj ulici [VR 2016.]

Kuglanje na Trešnjevci

Iako je Trešnjevka jedan od “najsportskijih” zagrebačkih kvartova za što je dobrim dijelom zaslužan i…
Read More
Kafić "No sikiriki" na Novoj cesti [GP 2013.]

“No sikiriki” – kafić Ede Maajke

Kafić “No sikiriki” jedan je od popularnijih lokala na Trešnjevci smješten na uglu Nove ceste…
Read More
Klasični armirano-betonski stupići na kraju Melengradske ulice [GP 2013.]

Kako ograničiti promet ili parkiranje automobila?

Problem ograničavanja prometa i parkiranja za automobile je danas aktualniji no ikada, no zanimljivo je…
Read More
Jedna od grupacija kladionica uz Trešnjevački plac [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (4): Kladim se da ovo niste znali!

Vjerovali li ili ne, na Trešnjevci postoji najmanje 58 kladionica! Pažljivim brojanjem poslovnica najvećih lanaca…
Read More
CAOP - Centar za automatsku obradu podataka "na kraju grada" [VR 2013.]

ERC / CAOP (Centar za automatsku obradu podataka) / APIS

Tokom šezdesetih godina 20. stoljeća započela je era računala, a jedan od pionira u tom…
Read More
Oslikani ostatak javnog zdenca, "Franceka", u Žumberačkoj ulici [GP 2013.]

Pimp my pump

Ekipa zvana Pimp my pump kreativno oživljuje pumpe za vodu (popularno zvane “Železni Franceki”) od…
Read More
Nastup plesača u jednom od zagrebačkih disko klubova [XX 1983.]

Disco Štrukla (Disco Trešnja)

Kasne 1970-e i rane 1980-e bile su vrijeme vala disco kulture u cijelome svijetu pa…
Read More
1 2 3 49

Kategorije