Vintage Industrial Bar Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Vintage Industrial Bar

Vintage Industrial Bar, jedan od najoriginalnijih prostora za okupljanje uz kulturne programe svih vrsta otvorio je svoja vrata u prosincu 2012. u prostorima bivše Tvornice dugmadi u Savskoj 160 osnovane još 1925. godine. Nakon što je taj prostor dulji niz godina zjapio prazan, grupica entuzijasta predvođenih legendarnim Zdravkom Zormanom – Dedom, pokretačem većeg broja rockerskih klubova u Hrvatskoj, tražeći pogodnu lokaciju za smještaj rock kluba na pristupačnoj lokaciji dostupnoj gradskoj omladini i u blizini studentskih domova, pronašla ga je baš na toj adresi, i to – šapnut ćemo vam – upravo preko web stranice projekta Mapiranje Trešnjevke!

Logo Vintage Industrial Bara [SM 2018.]
Logo Vintage Industrial Bara [SM 2018.]

Klub je tokom godina ugošćavao mnoštvo poznatih i nepoznatih imena ne samo rock muzike nego sve više šireći listu aktivnosti koje se odigravaju u njegovim prostorima – i ljubitelje kvizova, poklonike poezije i drugih umjetničkih izražaja, obožavatelje putovanja, roditelje s djecom koja su dolazila na dječje radionice, posjetitelje sajmova, novih i rabljenih artikala, svih vrsta… tako de je to anas, šest godina nakon njegova osnutka, klub s možda najraznovrsnijim programom u gradu koji je otvoren šest dana u tjednu (osim ponedjeljkom) tokom cijele godine, a ne samo u dane programa, kako je to čest običaj kod klubova sličnog profila.

Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]
Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]

Dakle, sve je počelo s praznim, napuštenim tvorničkim prostorom iz kojeg su bili otpremljeni svi strojevi i sve što je bilo moguće upotrijebiti za ikoju svrhu, a u njemu je ostala tek hrpa smeća koju su novi zakupci odvozili još tjednima. Početno uređenje trajalo je devet mjeseci tokom kojih su novi korisnici sami projektirali novi raspored prostora, opremili ga (najčešće s opremom koju su također sami izradili) i pustili u upotrebu. Nakon početnog oživljavanja zatvorenog dijela kompleksa uslijedilo je uređenje otvorenog dijela, vrtnog prostora koji svojom šarolikošću i neobičnim detaljima plijeni pažnju svakog gosta. Njegovo uređenje je trajalo sljedeće tri godine tokom kojih su vlasnici bara čistili prostor, osmišljavali njegovu novu ulogu, izrađivali namještaj, tražili dijelove opreme po buvljacima, antikvarijatima i svugdje gdje je bilo šanse za naći nešto zanimljivo i prikladno za ovakav prostor. Vrt je prvi put otvorio svoja vrata početkom ljeta 2017., a početkom proljetno-ljetne sezone 2018. on je zablistao u punoj veličini i opremljenosti, ugošćujući razne programe tokom ljetne sezone.

Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Klub trenutno može ugostiti oko 800 posjetilaca u svojim zatvorenim prostorima te još oko 500 u vrtu pa je s oko 1300 mjesta pogodan za okupljanja, koncerte i druge programe za koje su najveći gradski prostori preveliki. Početna namjena kluba kao prvenstveno koncertnog prostora živi svih godina njegova postojanja, a bendovi svoj put do Savske 160 pronalaze na različite načine, nekad putem redovnih koncertnih agencija, nekad putem inozemnih klubova s kojima Vintage Industrial Bar surađuje (poput Arene u Beču ili Backstage kluba u Műnchenu), a nekad putem osobnih kontakata. Kako smo saznali od programskog menadžera kluba, Matije Trupinovića, inozemni bendovi koji još nisu gostovali u u njihovom klubu (ni u Hrvatskoj) često su bili skeptični prije dolaska jer je platežna moć hrvatskih ljubitelja rock muzike bitno niža nego u zemljama Zapadne Europe što za njih znači mala ili nikakva zarada, kako na ulaznicama tako i na prodaji promotivnih artikala… no, dobra koncertna oprema kluba i atmosfera u i oko njega često pretvara takve bendove u stalne performere kluba..

Od ostalih aktivnosti treba spomenuti večeri poezije, “buvljake” te kvizove koji se održavaju utorkom i okupljaju veliki broj ekipa, ponekad i više od 50, uz sudjelovanje najpoznatijih imena kvizovske scene (koja je široj javnosti poznata po sudjelovanju u TV-kviz emisiji “Potjera”).

Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

A od raznovrsne atraktivne klupske opreme – nju je najbolje pogledati uživo, a dio koji najviše upada u oči je staro vatrogasno vozilo, nabavljeno u Sv. Ivanu Zelini, za koje su vlasnici kluba već dobili više ponuda za prodaju… no, taj kamiončić će i nadalje krasiti klupski vrt jer nije na prodaju.

Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]
Vrt Vintage Industrial Bara [Arhiva VIB 2018.]

Kao zaključak: Ako ne znate gdje provesti večer uz pivo u ugodnom ambijentu i zanimljiv program, svratite u Vintage Industrial Bar!

(Vanja)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Danas je teško povezati Tratinsku ulicu sa šarenilom - ali, i to može biti moguće uz promjene u njenom izgledu i funkciji, iz ulice parkiranih automobila u ulicu vedrih pješaka. [BD 2022.]

Izložba “Tratinska – život ulice” Borislava Doklestića u galeriji Modulor

Thierry Paquot, francuski teoretičar urbanizma, za ulicu kaže: „Svatko od nas je to doživio,… grad
Obiteljske kuće istočnog dijela Prečkog - posve lijevo je Dom kulture, a iza njega zgrada uz Zagrebačku aveniju i Sky oofice iza nje. Desno su zgrade u Odakovoj i Štefanićevoj ulici. [VR 2023.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (15): Prečko, zgrade u Jarnovićevoj ulici

Prečko je kvart na krajnjem jugozapadu Zagreba i Trešnjevke, smješten između Save i Autoputa, tako
Željezničarske kuće uz prijelaz preko pruge s brkljom kod Jagićeve ulice [GP 2013.]

Željezničarske kuće (Magazinska ulica)

Željezničarske kuće koje se nalaze između Magazinske ulice i Zapadnog kolodvora su najstarije građevine na
Staro okretište tramvaja i stajalište autobusa na Remizi (web)

Autobusni gradski i prigradski promet na Trešnjevci

Od samog početka javnog autobusnog prometa u Zagrebu 1927. godine Trešnjevka je bila uključena u
Poznati logo firme još vidljiv iznad trgovine u Vlaškoj 28 [VR 2013]

Metalia Commerce

Zanimljiva je povijest firme Metalia Commerce… tokom tridesetak godina ta je firma bila sinonim za
"Cimer" Slobodne knjižnice Franz [VR 2013.]

Slobodna knjižnica Prečko

Lijepo je i fascinantno vidjeti kako se usprkos svemu uvijek nađu ljudi koji svojom inicijativom
Pothodnik ispod Zagrebačke avenije kod Omiške ulice [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (6): Trešnjevka je kraljica pothodnika

Žalosno je, ali istinito: Grad Zagreb nije osobito milostiv prema svojim pješacima. Uz to što
Željeznički kompleks Južnog kolodvora

Željeznica i Trešnjevka

Život Trešnjevke je umnogome određen željeznicom još od njenih prapočetaka i razumijevanje promjena koje su
1 2 3 52

Kategorije