Center map

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (3): Najstariji uspornici (“ležeći policajci”) u gradu

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (3): Najstariji uspornici (“ležeći policajci”) u gradu Usporivač prometa (“ležeći policajac”) na Srednjacima [VR 2014]

Na području Trešnjevke nalaze se dva od tri najstarija uspornika (popularno zvana “ležeća policajca”) na području grada Zagreba – jedan se nalazi na ulici Srednjaci, ispred Osnovne škole Josipa Račića, drugi na Horvaćanskoj cesti, pored Osnovne škole Ivana Meštrovića, a treći, onaj izvan Trešnjevke, u Mlinarskoj ulici, ispred Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga.

O problematici potrebe usporavanja prometa, posebno ispred škola, počelo se razgovarati tokom 80-ih godina, a gore spomenuti uspornici su se pojavili na zagrebačkim ulicama krajem 80-ih (točna godina nije poznata). Na tim lokacijama su postavljene tri različite vrsta uspornika kako bi se kroz njihovu upotrebu vidjelo koji je model najpogodniji.

Uspornik na Srednjacima s uzdignućem popločanim granitnim kockicama jedan je od najugodnijih za vozače i vozila, a istovremeno i efikasan u usporavanju prometa. Na žalost iz nekog nepoznatog razloga je to ostao jedini uspornik takve vrste – pretpostavljamo da su razlozi za to kompliciranost postavljanja (potrebno je raskopati cestu radi postavljanja kockica), a možda i cijena (duže postavljanje). Uspornik se očuvao sve do danas bez posebnih radova na održavanju (osim obnovljene signalizacije).

Uspornik na Horvaćanskoj cesti sastoji se od više poprečnih uzdignutih linija. Na samome početku su te linije bile brežuljkastog profila, no nakon kritika javnosti visina im je snižena i naposlijetku pri nekoj od obnova zamijenjeni su s debelim slojem cestarske boje koja zapravo i ne ometa vozila u prelasku, već samo vizualno i vibracijom kod prelaska ukazuje vozačima na povećani oprez. Zanimljivo je spomenuti da je ovaj uspornik bio najkontroverzniji zbog toga što je postavljen na jednoj od najfrekventnijih gradskih prometnica i kao takav je iznimka.

Uspornik u Horvaćanskoj ulici [VR 2014.]
Uspornik na Horvaćanskoj cesti [VR 2014.]

Treći uspornik, onaj u Mlinarskoj, bio je sličan ovom u Horvaćanskoj osim što je brežuljkasti profil bio viši. Koliko znamo ti su uspornici sada zamijenjeni novijim modelom – gumenim brežuljkom pričvršćenim vijcima za asfaltni kolovoz.

Zanimljivo je primijetiti kako se od početna tri isprobana modela do danas nije uvriježio niti jedan, već je prevladao model kojim se uspornici od tvrde gume pričvršćuju vijcima za podlogu. Pretpostavljamo da je njihova najveća prednost to što se lako i brzo postavljaju, a lako ih je i zamijeniti novima u slučaju oštećenja (na primjer za čišćenja ulice od snijega ralicama).

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )