Trešnjevka na Savi Kupanje Zagrepčana uz rijeku Savu oko 1934. godine [Janeković / web]

Trešnjevka na Savi

Odnos Trešnjevke i Save je vrlo sličan odnosu Zagreba i Save, iako su si bliski susjedi zapravo je teško reći da li se vole ili ne vole – Sava čini cijelu južnu granicu Trešnjevke, no ona je zapravo gotovo posve izolirana od svakodnevnog trešnjevačkog života. Savu možete vidjeti sa starog Savskog mosta (ako ste pješak ili biciklist), s Jadranskog mosta (ako se vozite tramvajem ili bacite pogled kroz prozor automobila u onih 30-ak sekundi koliko vam treba da ga prijeđete)… a možete ju eventualno uočiti i ako se šećete savskim nasipom i to uz uvjet da voda nije preniska. Ako živite na nekom od viših katova trešnjevačkih stambenih zgrada i gledate prema jugu također imate šansu uočiti rijeku. No, o nekakvom bliskom suživotu s jedinom trešnjevačkom rijekom nema ni govora, a pogotovo ne o tome da ta rijeka Trešnjevci daje neku dodatnu vrijednost.

Zapravo, upravo je suprotno – ako pitate Trešnjevčane o Savi, vjerojatno će većini biti prva asocijacija katastrofalna poplava 1964. godine i strah koji je izazvala nekontrolirana vodena masa koja je preplavila velik dio kvarta i okolice.

Poplava 1964. - Savska cesta kod Drvodjeljske škole Poplava 1964. – Savska cesta kod Drvodjeljske škole [web]

Istina, nekad su se Trešnjevčani i kupali u Savi, no otkako više nema starog drvenog kupališta koje se nalazilo uz sam nasip, kupači su se koncentrirali u i oko Jarunskog jezera, a Sava samuje sakrivena od jezera nasipom i širokom poplavnom zaravni.

Gradsko kupalište na Savi oko 1955. godine [web]
Gradsko kupalište na Savi oko 1955. godine [web]

Naravno, postoje ideje kojima bi se potaknuo suživot s rijekom. Najveći i najpoznatiji je projekt pod zajedničkim imenom “Zagreb na Savi” koji između ostaloga uključuje i izgradnju hidroelektrane Prečko koja bi zajedno s također planiranima HE Podsused, HE Zagreb i HE Drenje pomogla u regulaciji vodotoka i time omogućila uvođenje raznih rekreacijskih, ugostiteljskih i kulturnih sadržaja uz samu rijeku, ali i povisila razinu podzemnih voda te, ne najmanje važno, osigurala dodatne količine struje. U tome je kontekstu zanimljivo pogledati projekt niza od pet hidroelektrana na donjem dijelu toka Save u Sloveniji od kojih su tri već dovršene; jedna, HE Brežice, pred dovršetkom (punjenje jezera je planirano za kraj 2016. i početak 2017.), dok se HE Mokrice tek treba izgraditi.

Pogled na korito Save iz prekosavskog Blata [GP 2015.]
Pogled iz prekosavskog Blata na korito Save sa širokim poplavnim područjem [GP 2015.]

Vrijedi spomenuti i već davno najavljivan, a još neostvaren most u produžetku Vrapčanske / Petrovaradinske ulice koji bi bio ne samo dodatna veza Trešnjevke s danas udaljenim prekosavskim naseljima poput Lučkog već i faktor oživljavanja prostora zapadno od Jaruna. Za njega postoje planovi o uređivanju auto kampa nakon što su njegovi prethodnici na Bundeku i uz sportski park Mladost odavno zatvoreni (pred Univerzijadu, 1986.) te je grad Zagreb ostao bez ijednog kampa i najbliži mu je kamp u Rakitju.

Kamp "Mladost" na prostoru današnjeg sportskog centra "Mladost"; sedamdesetih godina XX. stoljeća [VL]
Kamp “Mladost” na prostoru današnjeg sportskog centra “Mladost”; sedamdesetih godina XX. stoljeća [VL]

Najnovija incijativa koja je dala poticaj oživljavanju gradskog područja uz rijeku Savu, posebno područja oko Savskog mosta, jest “Tromostovlje”, projekt kojeg je pokrenula platforma “Ars publicae” u 2015. godini i koja je dala niz zanimljivih ideja za oživljavanje tog posve zapuštenog prometnog čvora na kojem su smješteni tramvajski i autobusni terminal (planirana je i stanica prigradske željeznice) te sve prateće funkcije, a još donedadavno nije imala niti jednu klupu, česmu s javnom vodom ni javni WC.

I gradski projekt “Zagreb za mene” pokrenut 2015. godine imao je kao jednu od točaka koje iziskuju nužne promjene područje uz savske mostove.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Komentari 1

 1. Miroslav Klemm 19.11.2016, 10:35

  Ko oče od mladih nekaj saznati o Savi, a stari da se podsete, nek pročita knjigu Božidara Perhariča “Neizmišljene priče s negdašnje zagrebačke periferije”. To je predivno štivo starog Zagrepčana z Martinovke. A Martinovka i Trešnjevka, to je jedno te isto! Tam bute, Vi stariji Trešnjevčani, našli celi svoj život. A i Darko je stari Trešnjevčan. Več dugo, dugo živi na Višnjevcu. V knjigi piše i o našem starom kupalištu i o “Indijskom hramu”. Vi, još stari preostali Trešnjevčani, znate kaj je to bilo.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Zgrada bivšeg Narodnog sveučilišta i kina "Končar" u Kroflinovoj ulici [PZ 2013.]

Kino Končar

Na dijelu dvorišta tvornice Rade Končar omeđeno Fallerovim šetalištem uz nogometno igralište i na sjeveru…
Read More
Pečenjara-grill "Marinero" [VR 2013.]

Prečko – roštiljska prijestolnica Zagreba?

Znate li da bi Prečko vjerojatno bilo najozbiljniji kandidat kad bi se birala roštiljska prijestolnica…
Read More
Atletski stadion "Mladost" u Jarunskoj ulici [GP 2013.]

Sportski sadržaji uz Savu

Uz rijeku Savu, na krajnjem jugoistočnom kutu Trešnjevke, nalazi se niz sportsko-reakreacijskih sadržaja, najveći takve…
Read More
Sudionici prve JW-šetnje u Daruvaru 20.09.2020. (JWD 2020.)

Jane’s Walk događanja u našoj okolici

Uvijek je zanimljivo upoznati nepoznate dijelove svoga grada, čuti priče, upoznati ljude… no, to u…
Read More
Sportska dvorana "Kutija šibica" [GP 2013.]

Sportska dvorana Trešnjevka (Kutija šibica)

Sportska dvorana Trešnjevka sagrađena je 1969. na mjestu na kojem se nekad nalazilo igralište Trešnjevke.…
Read More
"Vagonski" tip "gradske kuće" u Meršićevoj ulici [VR 2014.]

Gradske kuće kasarnskog tipa – Meršićeva ulica (1921.-1925.)

Najstarije naselje gradske socijalne izgradnje na Trešnjevci (i jedno od najstarijih u Zagrebu uopće) ono…
Read More
Bivši Gagarinov put (sada Gagarinovo šetalište) kao nadsvođeni potok Kuniščak [GP 2013.]

Izblijedjeli tragovi Rusije/Sovjetskog saveza na tlu Trešnjevke

Odnosi Hrvatske/Jugoslavije/Zagreba/Trešnjevke i Rusije/Sovjetskog saveza su gotovo uvijek nosili breme tekućih političkih strujanja i zbog…
Read More
Javni sat na Trgu Krešimira Ćosića sa skulpturom "Košarkaša" [GP 2009.]

Trešnjevačke vure

„Sat je najutjecajnije otkriće u povijesti zapadne znanosti. Podjela vremena u točno određene jedinice je…
Read More
1 2 3 49

Kategorije