Center map

Trešnjevačka “crna kronika”

Trešnjevačka “crna kronika”

Život na Trešnjevci uz sve lijepe trenutke ponekad donosi i one tužne. Uz povremena stradavanja u gustom prometu (ne zaboravimo, kroz Trešnjevku prolazi poveći dio najprometnije zagrebačke ceste, “Autoputa”, pod imenom Zagrebačke avenije) ni Trešnjevku nisu mimoišli zločin, kriminal, nesretni slučajevi koji su se ponekad završavali tragično, a s vremena na vrijeme posjetile su je i elementarne nepogode.

Prisjetimo se ovim kronološkim pregledom nekih od tih crnih trenutaka iz trešnjevačke povijesti!

 • Tokom drugog svjetskog rata (posebice tokom 1944. godine) ni Trešnjevku nije mimoišao niz savezničkim avionskih bombardiranja između kojih su neka imala za cilj Zapadni kolodvor. U bombardiranjima je poginuo nepoznat broj osoba.
 • 05.12.1957. dogodio se sudar vlakova na željezničkoj pruzi kod Savske ceste koji je prouzročio velik požar. kojeg su, između ostalih, gasili i pripadnici DVD Trešnjevka. zapalio se benzin i trebalo je hitno evakuirati okolno stanovništvo i gasiti požar.
 • 25.-27.10.1964. se desila katastrofalna poplava rijeke Save, najteža u gradskoj novijoj povijesti. Pri tome je stradalo 17 osoba. Više o toj poplavi možete pročitati ovdje, u posebnom tekstu na našoj stranici..
 • 08.02.1982. godine je na koncertu beogradske rock-grupe Riblja Čorba u gužvi prilikom ulaska smrtno nastradala 14-godišnja Željka Marjanović. Naslov turneje je bio “Od Čačka do Beograda – Tko preživi pričat će” i nitko nije ni slutio da će naziv koncerta biti zloslutan. Dvorana ja imala kapacitet 12.000 posjetilaca, a za koncert je prodano 15.000 karata. Prema pričama svjedoka koji su bili na tom koncertu, kažu kako je organizator otvorio samo jedna vrata, gužva je bila tolika da se jedva disalo i u jednom je trenutku nastao stampedo u kojem je nastradala nesretna djevojka. Ova je tragedija obilježila turneju Riblje čorbe i ušla je među najveće tragedije na koncertima u svijetu.
 • Požar u Bubari – nemamo podatke o točnoj godini i datumu požara, ako ih znate, javite nam!
 • 07.12.1991., početkom Domovinskog rata, dogodilo se ubojstvo obitelji Zec koje je konsterniralo javnost zbog činjenice da je hladnokrvno ubojstvo izvršeno samo radi činjenice da je obitelj bila srpske nacionalnosti, ali i radi toga što je jedan od sudionika ubojstva priznao zločin i svejedno, zbog proceduralne greške, za njega nitko nije kažnjen. Pročitajte ovdje, ovdje, ovdje i ovdje nekoliko tekstova o tom događaju.
 • U listopadu 2005. godine u pokušaju pljačke banke u Voltinome prilikom pokušaja svladavanja napadača teško je ranjen Dragutin Golik koji je preminuo od posljedica ranjavanja 2007. godine. Radi njegovog hranrog čina glavna ulica naselja, tada zvana Drvinje, preimenovana je u ulicu Dragutina Golika.
 • Tokom posljednjih desetljeća niz prometnih nesreća obilježilo je život Trešnjevke: Smrt pješaka kod Trešnjevačkog trga, Okićke ulice, na Zagrebačkoj aveniji kod Ilirske ulice, ulice Srednjaci i Nehajske ulice (06.12.2019.). Pročitajte neke od vezanih tekstova ovdje, ovdje, ovdje i ovdje!
 • U posljednjim godinama učestale su pljačke poštanskih ureda od kojih su neki pljačkani gotovo na tjednoj bazi. Pročitajte ovdje, ovdje, ovdje i ovdje neke od izvještaja.
 • 20.08.2014. desio se požar na Jarunu u kojem je izgorio ugostiteljski objekat, izvještaj pročitajte ovdje.
 • Proljeće 2020. godine obilježila je epidemija korona virusa, a uz to je 22.03.2020. Trešnjevku i ćitav Zagreb sa okolicom pogodila serija potresa, pri čemu je najjači bio jačine 5,5 stupnjeva po Richteru.
 • 18.05.2020. u sudaru sa kamionom na Selskoj cesti (kod raskršća sa Mandićevom ulicom) poginuo je motociklist. Pročitajte ovdje  i ovdje izvještajeo nesreći.
 • 06.06.2020. zapalio se automobil u Prečkom, u Štefanićevoj ulici, oštećena su i dva susjedna automobila, evo i izvještaja ovdje.
 • 09.07.2020. na području ŠRC Jarun ubijen je muškarac koji je bio optužen za umješanost u financijske prevare. Novinski izvještaj je ovdje.
 • 12.07.2020. na području ŠRC Jarun u prometnoj nesreći tokom noći je poginuo Dominik Išaretović, igrač futsala iz Sesveta. Sumnja se da je ta nesreća povezana sa noćnim utrkama koje se navodno povremeno održavaju na Jarunu. Novinski izvještaj je ovdje.

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )