Trešnjevačka “crna kronika”

Trešnjevačka “crna kronika”

Život na Trešnjevci uz sve lijepe trenutke ponekad donosi i one tužne. Uz povremena stradavanja u gustom prometu (ne zaboravimo, kroz Trešnjevku prolazi poveći dio najprometnije zagrebačke ceste, “Autoputa”, pod imenom Zagrebačke avenije) ni Trešnjevku nisu mimoišli zločin, kriminal, nesretni slučajevi koji su se ponekad završavali tragično, a s vremena na vrijeme posjetile su je i elementarne nepogode.

Prisjetimo se ovim kronološkim pregledom nekih od tih crnih trenutaka iz trešnjevačke povijesti!

 • 16.08.1930. održan je na nogometnom igralištu “Concordije” u Kranjčevićevoj ulici Euharistijski kongres uz prisustvo više desetaka tisuća građana. Program kongresa je završen vatrometom i veliki broj građana se popeo na željeznički nadvožnjak preko Tratinske ulice kako bi bolje vidio vatromet. Međutim, tada je naišao teretni vlak iz Siska koji je naletio na okupljene promatrače. Šest je osoba poginulo, a 14 teško ranjeno, dok je lakše ranjenih bilo oko 80. jedan od razloga za nesreću je bila i glasina da je tokom vatrometa zaustavljen željeznički promet pa okupljeni građani nisu pridavali vanost nailazećem vlaku jer su smatrali da on neće ni doći do njih. (informacije o ovoj nesreći su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • Tokom drugog svjetskog rata (posebice tokom 1944. godine) ni Trešnjevku nije mimoišao niz savezničkim avionskih bombardiranja između kojih su neka imala za cilj Zapadni kolodvor. U bombardiranjima je poginuo nepoznat broj osoba.
 • 05.12.1957. dogodio se sudar vlakova na željezničkoj pruzi kod Savske ceste u kojem je brzi vlak koji je dolazio iz Splita naletio na teretni vlak koji je prevozio cisterne sa benzinom i butanom. U trenutku sudara nastao je velik požar. kojeg su, između ostalih, gasili i pripadnici DVD Trešnjevka. zapalio se benzin i trebalo je hitno evakuirati okolno stanovništvo i gasiti požar. U nesreći je poginulo 5, a ranjeno 30 osoba. (informacije o ovoj nesreći dijelom su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • 25.-27.10.1964. se desila katastrofalna poplava rijeke Save, najteža u gradskoj novijoj povijesti. Pri tome je stradalo 17 osoba. Više o toj poplavi možete pročitati ovdje, u posebnom tekstu na našoj stranici..
 • 02.11.1966. su se sudarili “Samoborček” i ZET-ov autobus linije za Voltino na željezničkom prijelazu u Zagorskoj ulici, neposredno prije mosta preko potoka Črnomerca. U nesreći su poginule 4 osobe, a čak 40 ih je bilo ozlijeđeno. Za nesreću je proglašen odgovornim vozač autobusa koji prije prelaska pruge nije provjerio da li nailazi vlak, dok je osumnjičeni čuvar putnog prijelaza oslobođen krivice. (informacije o ovoj nesreći su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • listopad 1967. – Vatra je zahvatila skladište tvornice “Rade Končar” na Fallerovom Šetalištu u kojem su bili uskladišteni strojevi za pranje rublja spremni za prodaju. U požaru popraćenom gustim dimom zbog zapaljenih plastičnih dijelova uništeno je oko 500 perilica. (informacije o ovoj nesreći su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • siječanj 1970. – Na adresi Selska cesta 123 pronađena su tijela kućanice Lidonije Koričan (84) i njene služavke Marije Zajec (72) koje su se otrovale plinom koji je izlazio iz plinskog štednjaka. Kad je policija ušla u stan u njemu je našla pravo bogatstvo – zlatni nakit, gomilu starog srebra, oko 2 milijuna dinara i više desetaka kilograma kovanica. Zanimljivost ovoga slučaja je što su obje gospođe bile poznate zagrebačke prosjakinje. (informacije o ovoj nesreći su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • ožujak 1972. – na Zapadnome kolodvoru je izbio požar pri neopreznom istovaru zapaljivih otapala. U požaru je izgorjelo skladište sitne robe te nekoliko teretnih vagona, a vatra je između ostaloga progutala i 1000 lovačkih pušaka. (informacije o ovoj nesreći su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • 08.02.1982. godine je na koncertu beogradske rock-grupe Riblja Čorba u gužvi prilikom ulaska smrtno nastradala 14-godišnja Željka Marjanović. Naslov turneje je bio “Od Čačka do Beograda – Tko preživi pričat će” i nitko nije ni slutio da će naziv koncerta biti zloslutan. Dvorana ja imala kapacitet 12.000 posjetilaca, a za koncert je prodano 15.000 karata. Prema pričama svjedoka koji su bili na tom koncertu, kažu kako je organizator otvorio samo jedna vrata, gužva je bila tolika da se jedva disalo i u jednom je trenutku nastao stampedo u kojem je nastradala nesretna djevojka. Ova je tragedija obilježila turneju Riblje čorbe i ušla je među najveće tragedije na koncertima u svijetu.
 • Požar u Bubari – nemamo podatke o točnoj godini i datumu požara, ako ih znate, javite nam!
 • 07.12.1991., početkom Domovinskog rata, dogodilo se ubojstvo obitelji Zec koje je konsterniralo javnost zbog činjenice da je hladnokrvno ubojstvo izvršeno samo radi činjenice da je obitelj bila srpske nacionalnosti, ali i radi toga što je jedan od sudionika ubojstva priznao zločin i svejedno, zbog proceduralne greške, za njega nitko nije kažnjen. Pročitajte ovdje, ovdje, ovdje i ovdje nekoliko tekstova o tom događaju.
 • listopad 1993. – u Požaru je izgorjelo savsko kupalište, “Babinjak”, koje je vatra načela još u veljači te godine, no tada su vatrogasci ipak uspjeli obuzdati vatru. Kupalište je sagrađeno 1928., a Zavod za zaštitu spomenika kulture ga je proglasio zaštićenim dobrom 1989.  (informacije o ovoj nesreći su preuzete iz knjige Đorđa Ličine “100 katastrofa u 100 godina”, izdanje “Jasno i glasno d.o.o., 2014.)
 • U listopadu 2005. godine u pokušaju pljačke banke u Voltinome prilikom pokušaja svladavanja napadača teško je ranjen Dragutin Golik koji je preminuo od posljedica ranjavanja 2007. godine. Radi njegovog hrabrog čina glavna ulica naselja, tada zvana Drvinje, preimenovana je u ulicu Dragutina Golika.
 • 30.10.2006. prelazeći Ozaljsku ulicu po pješačkom prijelazi i uz zeleno svjetlo poginula je u prometnoj nesreći pješakinja Ivana Nekić, a još sedmero pješaka je lakše ili teže ozlijeđeno. Pročitajte ovdje i ovdje tekst o tome događaju.
 • 15.05.2008. poginule su dvije osobe u sudaru dav automobila na raskršću Zagrebačke avenije i Ilirske ulice. Pročitajte ovdje članak o toj nesreći.
 • 26.05.2008. u prometnoj je nesreći na raskršću Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola poginuo vozač mopeda, a vozač motocikla je izlijeđen. Pročitajte obavijest MUP-a o toj nesreći.
 • 25.03.2010. od naleta automobila poginula su dva pješaka, Vladimir Pokorny i Libuša Maria Tir, a treći je ozlijeđen na pločniku pored pješačkog prijelaza na Krapinskoj ulici. Pročitajte ovdje novinski tekst o tom događaju.
 • 01.09.2011. poginuli su od naleta automobila na raskršću Ozaljske i Nehajske majka i sin Neda i Ivan Bujević dok su čekali zeleno svjetlo uz semafor.  Pročitajte tekst koji se bavi posljedicama te nesreće.
 • U posljednjim godinama učestale su pljačke poštanskih ureda od kojih su neki pljačkani gotovo na tjednoj bazi. Pročitajte ovdje, ovdje, ovdje i ovdje neke od izvještaja.
 • 20.08.2014. desio se požar na Jarunu u kojem je izgorio ugostiteljski objekat, izvještaj pročitajte ovdje.
 • 03.04.2015. vozač je uslijed gubitka svijesti zbog dijabetesa sletio s kolnika TRatinske ulice i udario u štand ispred bivše Name na Trešnjevačkom trgu i pritom ozlijedio šest pješaka koji su se nalazili na pločniku. Pročitajte prateći tekst ovdje.
 • 23.01.2018. desio se požar u stanu na adresi Selska 49, pročitajte ovdje izvještaj na portalu index.hr
 • 06.12.2019. poginula je pješakinja dok je za crvenog svjetla prelazila Zagrebačku aveniju kod Nehajske ulice. Pročitajte kraći tekst vezan uz tu nesreću.
 • Proljeće 2020. godine obilježila je epidemija korona virusa, a uz to je 22.03.2020. Trešnjevku i ćitav Zagreb sa okolicom pogodila serija potresa, pri čemu je najjači bio jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Više o potresu pročitajte u ovom tekstu.
 • 18.05.2020. u sudaru sa kamionom na Selskoj cesti (kod raskršća sa Mandićevom ulicom) poginuo je motociklist. Pročitajte ovdje  i ovdje izvještaje o nesreći.
 • 06.06.2020. zapalio se automobil u Prečkom, u Štefanićevoj ulici, oštećena su i dva susjedna automobila, evo i izvještaja ovdje.
 • 09.07.2020. na području ŠRC Jarun ubijen je muškarac koji je bio optužen za umiješanost u financijske prevare. Novinski izvještaj je ovdje.
 • 12.07.2020. na području ŠRC Jarun u prometnoj nesreći tokom noći je poginuo Dominik Išaretović, igrač futsala iz Sesveta. Sumnja se da je ta nesreća povezana sa noćnim utrkama koje se navodno povremeno održavaju na Jarunu. Novinski izvještaj je ovdje.
 • 29.12.2020. Potres jačine 6,3 stupnja sa epicentrom u okolici Petrinje ponovo je zatresao i Trešnjevku. Štete u kvartu nisu bile velike, no strah je ponovo ispunio srca stanovnika Trešnjevke. Treba napomenuti da je mnogo Trešnjevčana na različite načine pomoglo najteže pogođenim gradovima (Petrinja, Glina, Sisak) i okolnim naseljima.
 • 20.06.2021. Motociklist je velikom brzinom na Zagrebačkoj aveniji kod raskršća sa Ulicom Hrvatskog sokola naletio na biciklista koji je prelazio aveniju na zapadnom pješačkom prijelazu i nakon toga izgubio vlast nad motociklom i udario na automobil ispred njega. I biciklst i motociklst su poginuli, a nije poznato tko je od njih prošao kroz raskršće za crvenog svjetla. Novinski izvještaj je ovdje.
 • 25.06.2021. Motociklist je na Jarunskoj cesti nesavjesnom vožnjom usmrtio studenticu Petru J. Novinski izvještaj je ovdje.
 • 26.09.2021. došlo je do puknuća vodovodne cijevi na Selskoj cesti na dijelu neposredno ispod Ozaljske ceste, bujica vode je poplavila okolne podrume. Samo dva dana kasnije, 28.09.2021.,  došlo je do sličnog puknuća na istoj cijevi, ali pored raskršća Selske ceste i Baštijanove ulice kojom je prilikom došlo do poplavljivanja Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski. Razlog za oba puknuća je starost cijevi (u upotrebi su od 1969.), ali postoji mogućnost i da je pritisak vode u mreži bio previsok. Posljedice su bile ne samo šteta u okolnim objektima nego i ogromne prometne gužve jer je Selska bila nekoliko dana zatvorena na dijelu između Zagrebačke avenije i Zagorske ulice. Jedan od novinskih izvještaja pogledajte ovdje.
 • 10.03.2022. oko 23h na lokaciju između jugoistočnog ulaza u Studentski dom “Stjepan Radić” i pizzerije “Stara Sava” pala je nepoznata letjelica koja je prouzročila eksploziju od koje pukom slučajnošću nitko nije stradao. Nakon početne nevjerice ispostavilo se da je riječ o automatskoj letjelici bez posade (dronu) dužine cca 6 metara koja je, najvjerojatnije zbog greške u navigaciji, a potom i radi gubitka goriva, pposve slučajno pala baš na to mjesto. Letjelica je identificirana kao “Tu-141” (“Strizh”) koja je bila proizvedena u SSSR-u 70-ih godina i u svom je sastavu imaju obje zaraćene strane u Rusko-ukrajinskom ratu. Pretpostavlja se da je letjelica, koja je u ovom času više muzejski primjerak nego stvarni vojni uređaj, lansirana s ciljem izviđanja i radi kvara je neplanirano stigla sve do Zagreba. Novinske izvještaje o toj nesvakidašnjoj nesreći pročitajte ovdje i ovdje.
 • 25.03.2022. je u Štefanićevoj ulici u Prečkom u svojem stanu usmrćena ženska osoba (57), policija traga za sumnjivcem koji se dovodi u vezu s ubojstvom.
 • tijekom 2020. i proljeća 2022. nepoznat je muškarac na području Ciglenice, Pongračeva i Ljubljanice viđen kako zagledava kroz prozore obiteljskih kuća i potajice snima ljude. Među stanovnicima tih kvartova je zavladao nemir, a dotični je lik prozvan “Trešnjevačkim fantomom”. No, 02.05.2022. je on ipak uhićen prema dojavi građana … no, vrlo brzo je pušten da se brani sa slobode. Izvještaje o “fantomu” pročitajte ovdje i ovdje.
 • 13.01.2023. planuo je požar u napuštenoj obiteljskoj kući u Zvečajskoj 26 koja se stražnjom stranom nalazi uz park u blizini škole i školskog doma. U toj su se kući, posve dotrajaloj i već dugo napuštenoj  često okupljali mladi i vjerojatno je neka njihova aktivnosti prouzročila požar. Izvještaj o požaru pogledajte ovdje.
 • 04.02.2023. snažan je vjetar oborio stablo na automobile u Labinskoj ulici iza Name na Remizi. Izvještaj o nepogodi toga dana pogledajte ovdje.
 • 21.04.2023. u noćnom klubu “Ritz” u Ulici Florijana Andrašeca ubijen je Tomislav Sabljo, osoba već otprije poznata policiji radi optužbi za  krijumčarenje marihuane. Za ubojstvo je osumnjičen redar u klubu koji je smirivao svađu koju je započeo ubijeni. Izvještaj o ubojstvu pročitajte ovdje.
 • 19.07.2023. izuzetno snažno nevrijeme pogodilo je Trešnjevku i cijeli Zagreb sa okolicom. Stotine stabala je nastradalo, letjeli su i neki krovovi, a bilo je i drugih oštećenja. U Zagrebu su smrtno nastradale i dvije osobe, na sreću, ne na Trešnjevci. Više detalja o nevremnu možete naći ovdje.

(Vanja)

Komentari 2

 1. Filip 10.01.2021, 15:19

  Koncert Riblje Corbe…gdje je tocno bio odrzan?

 2. vanja 11.01.2021, 10:20

  Održan je u velikoj dvorani Doma Sportova na Trešnjevci.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Diplomski rad Maje Pavičić: Prijedlog rješenja - promet i izgrađenost [MP 1994.]

Maja Pavičić: Urbanistička studija dijela Zagreba oko Zapadnog kolodvora – diplomski rad (1994.)

Maja Pavičić je 1994. godine diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa temom “Urbanistička
Amblem planinarskog društva "Nikola Tesla"

PD “Nikola Tesla”

Planinarsko društvo Nikola Tesla osnovano je 1973. godine u okviru tvornice telekomunikacijskih uređaja “Nikola Tesla”.
Bivši novi Samoborski kolodvor [2008.]

Samoborski kolodvor, novi

Novi Samoborski kolodvor je bio u funkciji od napuštanja starog Samoborskog kolodvora 1962. godine do
Uvodni razgovor za posjeta Etnografskom muzeju 15.10.2022. uz voditeljicu Aidu Brenko. [VR 2022.]

Tura kultura: Etnografski muzej

Etnografski muzej posjetili smo 15.10.2022. u sklopu akcije “Tura kultura”, a kroz muzej nas je
Vrtna vrata u Slankamenskoj ulici u Rudešu [VR 2014.]

Ograde iz štanceraja

Trešnjevka je započela svoj urbani život kao radnički kvart, a to znači ne samo to
Kineski restoran Tian-Tan u Okićkoj ulici [VR 2013.]

Kineski restorani Trešnjevke

Trešnjevka je rijetko promatrana kao gastronomski centar grada – ta je privilegija najčešće bila vezana
Novčanica od 500 dinara sa skulpturom Tesle (Beograd / Niagara Falls) iz razdoblja 1965-81. [VT 2016.]

Lova do krova

Svako vrijeme i svako mjesto ima svoje “narodske” izraze za novac pa je tako i
Sudionici JW-2018-šetnje po potoku Štefanovcu [GP 2018.]

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu – detaljnije

Pogledajte detaljnije izvještaje sa svih dosadašnjih šetnji u sklopu Jane’s Walk projekta zajedno s linkovima
1 2 3 53

Kategorije