Center map

Trešnjevka se budi!

Trešnjevka se budi!

“Trešnjevka se budi!” je najvažnija akcija projekta “Mapiranje  Trešnjevke” (koji djeluje u okviru Centra za kulturu Trešnjevka) u prvoj polovici 2021. godine. Aktivnosti unutar te akcije koncentrirane su na prostor Tratinske i Ozaljske ulice u cijeloj njihovoj dužini, od Savske ceste pa do Remize.

Najveći dio aktivnosti održat će se u subotu, 12.06.2021. kada će se na cijelom prostoru Tratinske i Ozaljske od jutra pa do kasne večeri odigravati različiti besplatni programi koje će uz organizatore dijelom pripremiti sami stanovnici ulica i njihove najbliže okolice. Osnovna ideja te akcije je oživljavanje tog poteza željom i naporima samih građana, svih vas i nas koji tu živimo, radimo ili smo na neki drugi način prisutni u njima u našoj svakodnevici.

Toga dana ćemo na većem broju punktova održati kulturni program različitih sadržaja (glazbene izvedbe, radionice, intervencije, izložbe), a u njega ćemo uključiti i same stanare i sve one koji u ulici rade ili se u njoj zateknu. Želja nam je potaknuti korisnike lokala da toga dana građanima ponude drugačiji ugođaj kupnje, uz prigodnu dekoraciju i posebne ponude. Isto tako, u neke od lokala koji nisu trenutno aktivni, unijet ćemo sadržaj te ih na taj način oživjeti makar na jedan dan. Stanare pozivamo da se pridruže programu kao gledatelji (ili čak i učesnici!), a i da daju svoj doprinos istraživanju povijesti ulice koje se odvija tokom cijele 2021. godine.

Naravno, vodimo računa o trenutačnim epidemiološkim mjerama te će programi biti održavani u skladu sa njima i pretežno na otvorenom prostoru.

Raspored do sada dogovorenih programa možete naći u tekstu ovdje.

Akciju “Trešnjevka se budi!” financijski podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

 

Jedna od šetnji projekta Mapiranje Trešnjevke koja je započela u Ozaljskoj ulici.
Sastanak sudionika šetnje po Pongračevom “u pet pod vurom” na Remizi [BM 2015.]

Ozaljska ulica, početkom ožujka 2021.
Ozaljska ulica, početkom ožujka 2021.[VR 2021.]

U okviru ovakvih aktivnosti treba spomenuti i  akciju “Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi!” kojom je projekt “Mapiranje Trešnjevke” uz pomoć zaposlenika Centra za kulturu Trešnjevka u subotu 26.09.2020. želio dati svoj udio u oživljavanju te danas vrlo zapuštene ulice i poticanju građana na pogled u prošlost i sadašnjost te ulice, ali i na razmišljanje o njenoj budućnosti. Ovo je događanje bilo dio akcije kojom je “Mapiranje Trešnjevke” sudjelovalo 2020. godine u globalnom projektu <a “href=”https://mapiranjetresnjevke.com/aktivnosti-g/janes-walk/”>“Jane’s Walk” koji se već godinama odvija u više od 50 zemalja svijeta, a od 2015. i u Zagrebu.

Samoj realizaciji akcije prethodile su višemjesečne aktivnosti tokom kojih su aktivisti projekta proučavali povijest i sadašnjost ulice, razgovarali sa građanima i korisnicima lokala i na razne načine pokušavali doznati čim više o tome kako je ulica izgledala tokom njenog prvog stoljeća, kakav je bio odnos građana prema njoj, što građani misle o njenom današnjem stanju i kakvu bi ulicu htjeli imati u budućnosti. Tim povodom je pripremljena i web anketa na koju smo dobili 66 odgovora i koja je pokazala da stanovnicima najviše smeta zapuštenost ulice (neiskorišteni lokali, neuređene fasade, prljavština), buka, gust automobilski promet, manjak prostora za pješake i bicikliste te nedostatak zelenih površina i javnog prostora općenito.

Isto tako, anketa kao i reakcije građana tokom razgovora su pokazali da velika većina građana očekuje da Grad Zagreb bude pokretač promjena kao i to da građani nisu svjesni da i oni mogu pokušati pokrenuti promjene koje žele. Znakovito je da nitko nije niti spomenuo lokalnu vlast, Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-sjever kao niti Mjesne odbore, kao neke od mogućih pokretača. Isto tako, kao komentar izražavanja naše želje da na bar taj jedan dan pokušamo oživjeti ulicu najčešće smo dobivali poruke o uzaludnosti takvog posla. Bilo je i onih koji nisu vjerovali da to što radimo činimo iz ljubavi prema kvartu, volonterski, već su smatrali da mi to sigurno radimo za novac i da stoga moramo učiniti SVE – očistiti ulicu, urediti promet, obojiti fasade, otvoriti zatvorene trgovine … Znakovito je da i jedan i drugi pristup zapravo pokazuju osjećaj građana da su oni posve nemoćni u ovoj situaciji i da ne samo da oni ne mogu tu ništa učiniti već da to nije čak niti njihov zadatak, da se na bilo koji legalni način izbore za bolju budućnost ulice u kojoj žive, rade ili možda njome tek povremeno prođu.

Usprkos tome, akcija je realizirana i smatramo da smo njome postigli što smo htjeli, toga smo dana uzduž ulice organizirali niz različitih aktivnosti, a ulica je došla i u fokus medija tako da je o našoj akciji i aktivnostima koje smo organizirali izvještavano u više utjecajnih medija (od HRT-a pa do Yammat FM radija). Društvene mreže su također pokazale interes za tekstove vezane uz našu akciju koje smo objavljivali tim povodom – najpregledavaniji je imao 4616 pogleda. Reakcije stanovnika te šire zajednice su nas učvrstili u mišljenju da ovakav tip programa građanima treba, da se s njim poistovjećuju, te da indirektno utječe i na sam život grada kao cjeline. Osvještavanje nekih loših točaka ulice, pokušaj njihovog oživljavanja traženjem novog identiteta ulice, unošenjem sadržaja, uključivanjem građana i lokalnih aktera, lokala i udruga, potiče pomake koji dugoročno mogu utjecati na boljitak cijelog Grada.

(više o akciji “Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi!” iz rujna 2020. pogledajte u tekstu na našoj web stranici!)

Djelić topografske karte iz 1955. sa prikazom dijela Stare Trešnjevke
Djelić topografske karte iz 1955. sa prikazom dijela Stare Trešnjevke

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )