Tvornica dizala “Radnik” Bivša tvornica dizala “Radnik” u Mandićevoj ulici – danas tiskara “Znanja” [GP 2014.]

Tvornica dizala “Radnik”

Tvornica dizala “Radnik” osnovana je 1948. godine s ciljem proizvodnje čeličnih konstrukcija, dizala i roleta, a njen najpoznatiji proizvod bila su dizala od kojih se neka još i dan danas mogu vidjeti u nekim starijim zgradama.

Skica tvornice "Radnik" na priručniku odnosno reklami za njena dizala [VR 2019.]
Skica tvornice “Radnik” na priručniku odnosno reklami za njena dizala [VR 2019.]

Godine 1973. tvornica je pristupila tvrtki Rade Končar, a napustila ju je 1989. godine. Nakon osamostaljenja se tvrtka naziva Servis dizala, 1991. postaje ekskluzivni dobavljač opreme Otis (najvećeg svjetskog proizvođača dizala), a 1997. tvrtka Otis postaje 100 %-tni vlasnik Društva.

Bivša tvornica dizala "Radnik" u Mandićevoj ulici - hale i ispitni toranj [GP 2014.]
Bivša tvornica dizala “Radnik” u Mandićevoj ulici – hale i ispitni toranj [GP 2014.]

Tvornica dizala Radnik u vrijeme samostalnog rada i rada unutar tvrtke Rade Končar proizvodila je u pogonu u Mandićevoj ulici, prostore kojeg danas koristi nakladnička kuća Znanje kao svoju tiskaru.

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 4

 1. Klemm Miroslav 25.10.2016, 16:48

  Mi gimnazijalci smo v socijalizmu morali iči na “proizvodni rad” da se malo naučimo praf delat. Kome je dopal “Kraš” taj se prejedaval čokolade dok se ni začepil, pa mu je mama morala davati čepiče v rit.
  Mene je dopal “Radnik” na Selskoj. Najteže se bilo tak rano v jutro dignut i ič na posel. Tam sam prvi dan premetaval neke papire v birokraciji,a onda su me dali v pogon. Bilo je to onih šezdesetih godina kad su se ljudi spremali v Njemačku, pa sam čul kak se o tome razgovaraju. Neki su otišli.
  Tam sam onda delal na nekom stroju kaj je bušil rupe na nekom kotaču. Sve automatizirano u tri faze. I tak sam ja za dva tedna zbušil puno kotačih. I onda se čudite kaj liftovi nisu delali!

 2. Bozema Polimac 20.05.2020, 13:56

  Molila bi Vas da me kontaktirate, zainteresirana za dizalo van kuce, velicina za invaldska kolica. Hvala tel 0992131164

 3. vanja 20.05.2020, 14:03

  Dobar dan Božena!

  Ovaj tekst na kojeg ste se javili se nalazi na web stranici sociokulturnog projekta “Mapiranje Trešnjevke” koji djeluje u okviru Centra za kulturu Trešnjevka. Tvornica Radnik je prije 47 godina postala dio “Rade Končara” da bi 1991. ju kupila tvrtka “Otis” pa vas molimo da se javite njoj preko njihove web stranice.

  Srdačni pozdravi, Vanja Radovanović za Uredništvo “Mapiranja Trešnjevke”

 4. Anton 03.07.2022, 12:53

  Dizala sam naziv kazuje da nešto radi.Nema samoupravljanja tj ekonomske demokracije ima gazda profiteri i pustimo nek se biraju za profit.bio sam tokar i gazda na svom radnom mjestu.Kas nisam bili zadovoljni sa radom direktora smijenili smo ga nije milicija dolazila u tvornicu kao sad USKOK koji je lopovska udruga vladajuće stranke i zastrašuje ljude pozdrav Anton Brumnić

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije