Građanske inicijative

Građanske inicijative Građanska inicijativa uz trgovački centar “Point” – Vrbani [GP 2014.]

Na Trešnjevci smo u godinama demokracije poslije 1991. godine bili svjedoci više građanskih inicijativa među kojima kao prvu koja je dobila veći medijski publicitet ističemo onu za zabranu gradnje benzinske crpke u Horvaćanskoj ulici koja nije bila prihvaćena.

Nakon nje su se tokom 2014. i 2015. građani organizirano protivili postavljanju telekomunikacijskih antena hrvatskih teleoperatera na Vrbanima i Staglišću, nije nam poznat ishod te inicijative.

Građanska inicijativa u ulici Staglišće [GP 2014.]
Građanska inicijativa u ulici Staglišće [GP 2014.]

Međutim, najpoznatija prosvjedna inicijativa na Trešnjevci trajala je točno 555 dana, od 20.10.2014. pa do 26.04.2016. ispred zgrade u Savskoj 66 gdje se nalaze uredi Ministarstva branitelja. Prosvjede je u vrijeme vlade koju je predvodio Zoran Milanović (SDP) započelo više udruga ratnih veterana i invalida.

Šator prosvjeda hrvatskih branitelja na Savskoj cesti [GP 2016.]
Šator prosvjeda hrvatskih branitelja na Savskoj cesti [GP 2016.]

Povod za provalu nezadovoljstva je bila izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu Europskog doma Vukovar i Documente, izjavio kako bi trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je, kako je kazao, o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP. Prosvjednici su bez dozvole za javno okupljanje na platou ispred zgrade Ministarstva podigli šatore i objavili zahtjeve među kojima su najvažniji bili oni za ostavkama ministra branitelja spomenute SDP-ove vlade Freda Matića, njegovog zamjenika Bojana Glavaševića (inače sina vukovarskog heroja Siniše Glavaševića) te pomoćnicu Vesnu Nađ. Na prvi dan prosvjeda njegov neformalni voditelj, hrvatski ratni vojni invalid Đuro Glogoški, poručio je slijedeće: “Hrvatski branitelji su donijeli odluku da neće dozvoliti da se više gazi po grobovima naših poginulih prijatelja da se uništavaju njihove obitelji, a posebice populacija stradalnika Domovinskog rata”.

Dežurni prosvjednik pred šatorom na Savskoj cesti [SP 2015.]
Dežurni prosvjednik pred šatorom na Savskoj cesti [SP 2015.]

Tokom više od godinu i pol održavanja prosvjeda i života “šatoraša” u Savskoj cesti na toj se lokaciji odigralo mnogo događaja važnih za tadašnju političku situaciju u Hrvatskoj. Na treći dan prosvjeda, 22.10.2014., od posljedica stresa preminula je jedna od prosvjednica, hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić (po kojoj je kasnije nazvan plato ispred Ministarstva), dok je ostala događanja najbolje opisala ekipa Dnevnika.hr u jednom od svojih izvještaja riječima:

” … usprkos tome što prosvjed od početka nije posjedovao dozvolu za javno okupljanje, Savska 66 postala je i formalna adresa šatora na koju su poštari donosili poštu, a ekipa iz šatora dominirala je javnim prostorom bez obzira o kojoj temi se radilo. Stav ako “niste s nama, ne volite Hrvatsku” počeo je kod građana izazivati negodovanje.

Zakon ulice poništava demokratska načela, poručivala je građanska povorka prosvjedujući protiv tzv. šatoraša. S druge strane, druga skupina hrvatskih građana, zbijala je redove. Bliski susret spriječila je policija, pa je sukob između dvije Hrvatske spriječen.
Smrt veteranke, polijevanje benzinom, razbijanje prozora na zgradi ministarstva, križarski pohod, dernek na jednoj od najvećih gradskih prometnica, mnogima su poslužili kao prilika za naslikavanje. Vrsta dočeka ovisila je o njihovim političkim stavovima.”

Vanjske poveznice:


(GP i Vanja)

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )