Stubička ulica Stubička ulica na jednom od novijih planova grada [VR 2014.]

Stubička ulica

Stubička ulica je, na prvi bi se pogled reklo, tek jedna od mnogih uličica u “zagorskom dijelu” Pongračeva i Ciglenice koje su nazvane po mjestima u Zagorju… no koncentriraniji pogled na plan grada ili šetnja njome svom dužinom otkrivaju njenu skrivenu dimenziju i vijugavost!

Sâm početak Stubičke ulice, kod Zagorske ulice, ne obećava bogznašto: na raskršću se već dugi niz godina nalazi betonski kostur poludovršene zgrade koja zjapi prazna kao nekakvo strašilo na uglu. Detaljniji pogled otkrit će jednu drugu zanimljivost – na neparnoj, istočnoj strani ulice nedostaju kućni brojevi 1, 3 i 5. Progutala ih je nova zgrada numerirana pod Zagorsku ulicu.

Do prvoga zavoja sve teče normalno, tu je i bivši prijelaz preko pruge “Samoborčeka”, nešto prije njega i ostaci starog “Franceka”, ulične pumpe koja još nije obrađena u stilu “PimpMyPumpa”. Na žalost promet je tu jak i zbog slabo definiranog pločnika šetnja tim dijelom nije ugodna.

Stubička ulica [VR 2014.]
Stubička ulica [VR 2014.]

Na zavoju dotičemo prostor nekadašnjeg “Logora” odnosno kasarne na Selskoj cesti – tko zna kako će taj prostor izgledati za nekoliko godina? Sada je još prazan, a služi za odlaganje građevinskih strojeva koji grade zgrade na istočnoj strani te velike parcele.

Uskoro većina automobilskog prometa odlazi u smjeru juga, Vitezićevom ulicom, a Stubička ulica nastavlja svoje vijuganje – prvo lijevo na susretu sa Žutničkom, zatim udesno, nakon susreta s Puljskim odvojkom (kojem otima dva kućna broja!), onda dosiže nasip potoka Črnomerca i tu je Stubička ulica najljepša: prava mirna ulica predgrađa!

Stubička ulica prema potoku Črnomercu [VR 2014.]
Stubička ulica prema potoku Črnomercu [VR 2014.]

Slijedi zavoj ulijevo kod potoka, pa još jednom ulijevo i završetak kod Jablanovečke ulice. No, to nije sve! Jedan mali ficlek Stubičke ulice se nalazi uz potok Črnomerec južno od Rabarove ulice! Znamo i kako je onamo stigao – na planu grada iz 1947. vidljivo je da se Stubička nekad produžavala uz potok sve do Baštijanove!

Kako god bilo, isplati se prošetati Stubičkom, barem ovim južnim, mirnijim dijelom!

(Vanja)

 

Komentari 5

 1. Branko 23.08.2014, 09:24

  jel znate na kojem kućnom broju se nalazi pumpa?

 2. vanja 24.08.2014, 12:09

  Ne znam kućni broj, ali se nalazi točno na raskršću sa Klanječkom ulicom, SZ kut!

 3. Branko 24.08.2014, 15:01

  Super… Fala na odgovoru… Sad ću lakše naći 🙂

 4. silva 13.11.2016, 14:51

  Molila bih, tko zna da mi napise kako najbrze (gradskim prijevozom) doci do Jablanovečke ulice br. 17.
  Hvala.

  [Gospođi Silvi objašnjen je put prema Jablanovečkoj ulici u privatnoj poruci elektroničke pošte – Op. uredništva]

 5. silva 13.11.2016, 14:52

  Nisam navela da bih u Jablanovečku isla od Zapadnog kolodvora.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije