Josip i Žule – tragično nastradali dečki s Vrbana

Josip i Žule – tragično nastradali dečki s Vrbana

Vozeći se Horvaćanskom cestom kroz Vrbane u smjeru zapada gotovo svakome zapne za oko nesvakidašnji mural na zidu malenog zidanog objekta – izlaza is skloništa, malo iza mosta preko potoka Vrapčaka.
Josip i Žule, vidljivo je to već na prvi pogled iz IN MEMORIAM natpisa na muralu, nisu više među svojom kvartovskom škvadrom, već žive tek u sjećanjima.

Josip Ivančić (14.03.1994.-23.07.2011) i Julijan Zelenika (02.07.1992.-16.03.2010.) dečki su s Vrbana, frendovi i fakini, navijači Dinama, koji su, nažalost, puno prerano napustili ovaj svijet, svoju obitelj i kvartovsku ekipu. Josip, Joža, vraćao se s mora s frendom koji je tek bio položio vozački ispit. Prebrzo su ušli u zavoj, zanijelo ih je na drugu stranu ceste po kojoj je naišao drugi auto… i nije mu više bilo spasa.

A Julijan, Žule, pao je s kućnog balkona jedne davne subote.

Dečki iz kvarta su u znak sjećanja na njih dvojicu i u njihovu čast, organizirali nogometni turnir, a Ado Bašić, obiteljski prijatelj Josipove familije (Josip je bio najmlađi od petorice braće), naslikao je prvu, crno-bijelu verziju murala. Mural je naknadno, 2017. godine, osvježen i preslikan u boji.

In memoriam mural za Žulu i Jožu u Vrbanima [VR 2018.]
In memoriam mural za Žulu i Jožu u Vrbanima [VR 2018.]

Zahvaljujemo Adiju Bašiću na podijeljenim informacijama na Facebook profilu Mapiranja Trešnjevke, preko kojeg smo došli do ove priče.

(Vanja)
 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije