Center map

Som Jura

Som Jura

Svako podneblje i regija ima svoje legende i mitska bića, Tibet ima Yetija, Škotska Nessie, a Trešnjevka ima svoju priču koja ne datira daleko u prošlost, ali svejedno uzbuđuje lokalno stanovništvo: to je priča o somu Juri.

Navodno u Jarunskome jezeru živi ogroman som, duži od dva metra i teži od stotinu kilograma, kojeg nitko do sada nije uspio vidjeti… Toj su mitskoj ribi već posvećeni članci i članci u novinama, prilozi u TV emisijama, a sigurni smo da i među ribičima kruže razne priče o njemu… a ono što je potvrđeno je to da su u Jarunu zaista ulovljeni somovi dužine oko dva metra i težine nekoliko desetaka kilograma. Neki internetski izvori kažu da takve ribetine predstavljaju čak i opasnost za ljude, za pse koji se šeću uz rijeku… U to baš i nismo uvjereni, no posve sigurno, ako takav som zaista obitava u Jarunu, da mu nije lako čuvati svoju privatnost uz toliki broj ljudi, u čamcima, uz vodu i na vodi!

Čekajući soma Juru [VR 2018.]
Čekajući soma Juru [VR 2018.]

Da ne zaboravimo, po tom mitskome somu dobio je ime i nekadašnji restoran “Som Jura” s južne strane Jarunskog jezera koji je, nažalost, skončao svoj život u požaru 01.10.2007.

(Vanja)

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )