“Trešnjevka se budi!” – stav Uredništva

Tokom 2020. godine uložili smo mnogo našeg vremena i truda u organizaciju akcije „Tratinska se budi!“ čijim smo rezultatima bili više nego zadovoljni, a mnogo pohvalnih riječi dobili smo i od građana koji su pratili naše programe tih dana.

Nakon tog projekta odlučili smo u 2021. godini organizirati sličnu akciju koja bi obuhvatila ne samo Tratinsku nego i Ozaljsku ulicu, tako da bi njome bila pokrivena čitava trešnjevačka okosnica, njena glavna ulica. S tom smo namjerom preko Centra za kulturu Trešnjevka prijavili taj projekt na javni natječaj Gradskog ureda za kulturu sa željom da Grad Zagreb financijski podupre tu našu akciju jer smatramo da je ona korisna za stanovnike Trešnjevke pa i ostalih dijelova grada. Sa Gradskim uredom za kulturu smo preko Cekate-a već surađivali na nekim prijašnjim našim akcijama (npr izrada naše web stranice, Jane’s Walk šetnje …) i bili smo zadovoljni ostvarenom korektnom suradnjom.

U prosincu 2020. smo dobili iznenadan poziv iz Ureda gradonačelnika kojim smo obaviješteni da je ta naša akcija, prijavljena od strane Cekate-a redovnim kanalom preko natječaja Gradskog ureda za kulturu, prepoznata kao akcija od posebnog gradskog interesa. Još ne znamo što to točno znači, no uskoro očekujemo više konkretnih detalja i na koje bi se aktivnosti ta podrška Grada odnosila.

Svjesni smo da su u toku pripreme za lokalne izbore i da ćemo slijedećih mjeseci, sve do svibnja 2021. za kada su najavljeni izbori, prisustvovati mnogim aktivnostima koje će biti dio javne i/ili prikrivene predizborne kampanje sa svih strana. Mapiranje Trešnjevke je jedan od projekata Centra za kulturu Trešnjevka koji je gradska ustanova i po svojoj je definiciji prvenstveno financiran novcem iz gradskog proračuna i on odgovara Gradu za izvršenje svojih programa. No, isto tako, projekt Mapiranje Trešnjevke je nezavisan projekt u smislu aktivnosti kojima se bavi i na njih do sada nije bilo nikakvog pritiska od strane bilo koje od ustanova koje su ga podržavale – a to su uz Gradski ured za kulturu bile i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Zagreba (prvenstveno za Jane’s Walk aktivnosti). No, većina aktivnosti u projektu (i do 90%) tijekom 8 godina njegovog trajanja je ipak odrađena volonterski od strane vanjskih suradnika.

Naše aktivnosti nisu bile do sada, a neće biti niti nadalje pod utjecajem bilo kakvih političkih stranaka ili grupacija, niti onih koje su u Gradu na vlasti niti onih koje su u gradskoj opoziciji. Cilj je naših aktivnosti bolja kvaliteta života u gradskim kvartovima (prvenstveno Trešnjevci, ali i drugima) i dobrobit svih građana. Pa onda i vjerujemo (možda naivno, ali ipak) da je taj cilj prihvatljiv, dapače i važan, i političarima sa svih strana političkog spektra i da je u tome duhu moguća i ovakva predizborna suradnja sa gradskim uredima pri provođenju naših akcija, konkretno u ovome slučaju akcije pod radnim nazivom „Trešnjevka se budi!“.

Tokom 2020. godine su nam na zbivanju „Tratinska se budi“ svoj rad i aktivnosti nesebično darovali, volonteri, građani, a nadasve umjetnici i izvođači, unatoč tome što je teška epidemijska situacija njih snažno pogodila. Potrudit ćemo se stoga u 2021. godini zalagati za to da umjetnici za svoj rad i sudjelovanje na projektu budu ovog puta plaćeni.

Želimo da znate da smo svjesni osjetljivosti ovog političkog trenutka i da ćemo pažljivo vagati sve naše odluke kako bismo i dalje bili na tragu našeg smjera koji ne ovisi o bilo kakvim političkim utjecajima već je samo na tragu interesa našeg projekta, Trešnjevke i ostalih gradskih kvartova i samih građana. Kao i do sada, otvoreni smo razgovoru sa vama i vašim mišljenjima i vjerujemo da i u ovakvoj situaciji vrijedi provoditi naše aktivnosti i isto tako vjerujemo da ćete i vi, građani, sami najbolje znati kome ćete dati vaš glas na budućim lokalnim izborima 2021. godine.

Središnji dio Stare Trešnjevke na planu grada iz 1985. godine
Središnji dio Stare Trešnjevke na planu grada iz 1985. godine

 

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Pogled na jugozapadni dio Prečkog (lijevo su zgrade u Paljetkovoj ulici) sa juga. [RG, iz perioda 1981. - 1985.]

Prečko početkom 80-ih u fotografijama Ruže Gusković

Prečko je sve do 1964. godine bilo prigradsko naselje gotovo seoskog karaktera koje je sa

Vanja Radovanović: Tratinska drijema (izložba fotografija)

Link na fotografije sa izložbe Link na odabrane citate sa lanjske ankete provedene tokom priprema
Prodaja, razmjena i dijeljenje knjiga i brošura u organizaciji Centra za civilne incijative (CCI) i Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u prostoru društvenih organizacija "Šesnaestica" u Ozaljskoj ulici, 17.09.2022. [MD 2022.]

Centar za civilne inicijative (CCI)

Centar za civilne inicijative (CCI) osnovan 1998.godine, neprofitna je udruga koja se bavi razvojem lokalne
Materijalni ostaci oko trešnjevačkih fukodroma [VR 2019.]

Trešnjevački fukodromi

Zagreb je poznat po svojem Hipodromu, konjskom trkalištu, kakvih nije puno u našoj zemlji… Nekad
Crkva Sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti [KK 2010.]

Crkva Sv. Marka Križevčanina

Crkvu Sv. Marka Križevčanina projektirao je arhitekt Marijan Haberle, a izgrađena je 1941. godine. U
Oslikani ostatak javnog zdenca, "Franceka", u Žumberačkoj ulici [GP 2013.]

Pimp my pump

Ekipa zvana Pimp my pump kreativno oživljuje pumpe za vodu (popularno zvane “Železni Franceki”) od
Pogled na sjevernu Trešnjevku s nebodera u Ulici braće Domany [MA 2013.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (5): Srednjaci i okolica

Južni dio Trešnjevke vrlo je zanimljiv za promatranje iz zraka, no, na žalost, to si
Sastanak organizatora manifestacije "Trešnjevka se budi!" u lipnju 2021. [VR 2021.]

Povijest stranica (2018. – …)

Ovdje možete naći informacije o promjenama na web stranici Mapiranja Trešnjevke izvršene nakon 01.01.2018. Za
1 2 3 53

Kategorije