Nova cesta Nova cesta – pogled sa sjevera [GP 2013.]

Nova cesta

Nova cesta je jedna od najstarijih prometnica Trešnjevke, vidljiva još na kartama iz 19 stoljeća. Na karti iz 1878. je to još uvijek bezimeni kolski put, jedan od njih nekoliko koji su vodili kroz tadašnja polja, livade (“tratine” po kojima je ime dobila Tratinska cesta) i voćnjake. Prije dolaska pruge je vjerojatno bila spojena na tadašnju Ilicu, a nakon njenog prolaska je predstavljala najkraći put od tada glavnog Kolodvora Sava (sadašnjeg Zapadnog kolodvora) prema južnim dijelovima grada (sela Horvati s okolicom, Predgrad Sava koji se prostirao oko Savske ceste).

Na karti iz 1887., u doba planova o izgradnji radničkih stanova na sjeveroistoku Trešnjevke, se naziva Cestom 44, dok se već 1898. naziva Novom cestom.

Tokom vremena i urbanizacijom Trešnjevke Nova cesta prerasta u jednu od važnijih prometnica, no prolazak “autoputa” 50-ih godina 20. stoljeća ju je presjekao na dva razdvojena dijela i time drastično smanjio prometnu važnost njenog južnog dijela, između Tratinske ulice i Savske ceste. No, krajnji južni dio ulice još uvijek predstavlja važnu prometnu točku zbog cestovnog podvožnjaka koji predstavlja jedini pravi ulaz u Knežiju s istočne strane.

DSC05438-70
Ulaz u Knežiju s istočne strane

Od cca 1960. pa do kraja 80-ih godina Nova cesta je nosila ime Lenjingradska ulica i to ime je još uvijek moguće naći na nekim starim kućnim brojevima.

Zanimljivosti: U Novoj cesti se nalazi jedan od prvih zagrebačkih kružnih tokova (konkurencija za naslov najstarijeg su mu onaj na Trgu žrtava fašizma te raskršće Petrove, Domjanićeve, Srebrnjaka te Voćarske), na raskršću s Adžijinom i Kranjčevićevom. To je za sada jedini pravi trešnjevački kružni tok. U blizini Tratinske ulice (pored pekare) se dugo vremena nalazila trešnjevačka gradska knjižnica, a nešto sjevernije pogoni konfekcije Vesna.

Rotor na Novoj cesti - križanje s Kranjčevićevom i Adžijinom Rotor na Novoj cesti – križanje s Kranjčevićevom i Adžijinom ulicom [2005.]

 

Vezani tekstovi:

 

Komentari 2

  1. Miroslav Klemm 11.09.2022, 17:48

    Neki se buju još sečali kak je v dvorištu kuče na vuglu Nove ceste i Vrandučke onih pedesetih godina 20. stoleča bila radionica v kojoj su brača Regvart popravljali motore. Vi koji neznate za Regvarte nađite nekaj o njima na ovim vašim guglima. il kak to sad več ne zovete. V to vreme je v Zagrebu još inače vladala tišina. A Regvarti su po cele dane kurblali z motorima. Ta silna buka koja se čua od Save do Magazinske silno je plašila nas decu. Mislili smo da buju od tam došli po nas Labatorci i fkrali nas i onda od nas delali sapun. A to su samo bila brača Regvart, naši največi motoristi.

  2. vanja 22.11.2022, 11:53

    Hvala ti, Miroslave, na komentaru, da, sjećam se braće Regvart, drago mi je što si nas podsjetio na njih!

    Puno pozdrava, Vanja Radovanović, član Uredništva projekta “Mapiranje Trešnjevke” pri Centru za kulturu Trešnjevka

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije