Kićenje stupova: Adventski običaj IX. gimnazije Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji

Kićenje stupova: Adventski običaj IX. gimnazije

Duž prostranih hodnika naše škole nalaze se stupovi, puno stupova. Jurimo kraj njih i tako su nam obični, nevidljivi, toliko nevidljivi da se ponekad netko i zabuši u pokoji. Ah, ti stupovi samo smetaju… Ali početkom devedesetih godina, profesorica Svea Bielen, tadašnja voditeljica, a kasnije naša dugogodišnja ravnateljica, vidjela je u tim stupovima NEŠTO, nešto više od nezgodne prepreke, nešto što bi učenicima dalo priliku da uoče nešto nesvakidašnje u svakidašnjem, da promisle, osmisle i ostvare svoju zamisao.

Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji

U početku stidljivo, a onda svake godine sve više i više, naših je dvadesetak stupova na prvom katu oživilo uoči blagdana – postali su dimnjaci, stabla, boce, veliki snjegovići, ruke… mašta naših učenica i učenika je neiscrpna.

Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji

Svaki razred kiti jedan stup na temu Božića i zimskih radosti i većina ih se sprema danima, mjesecima. A onda TAJ dan zavlada užurbanost, reže se, pili, lijepi, traže se škare viška, produžni, ljestve … Hodnikom na prvom katu lebde pozitivne vibracije i svi jedva čekaju 18 sati. Tada komisija, koju čine ravnateljica, nekoliko nastavnika, poneki bivši učenik ili vanjski član, obilaze sve stupove i ocjenjuju zamisao i izvedbu svakog razreda, a prva tri stupa tj. razreda s najviše bodova dobivaju slobodan dan.

Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji

U međuvremenu, ispred Upravnog trakta na prvom katu, traje Božićni sajam, čiji prihod uvijek ide u humanitarne svrhe, a tako će biti i 2017. godine. Možete kupiti kolače, razne ukrase za dom, čestitke i druge sitnice i zato dođite i ove godine u Devetu, čekamo vas 18.12.2017. od 15:30 sati!

(Inge)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije