Dječji vrtić Bajka Dječji vrtić “Bajka” na Opatijskom trgu [VR 2013.]

Dječji vrtić Bajka

Dječji vrtić Bajka je najstariji vrtić suvremenog tipa u Zagrebu. Osnovan je 1932. godine u srednjoj zgradi modernog školskog kompleksa izgrađenog na Selskoj cesti br. 95. Tekst o otvorenju izašao je u Jutarnjem listu od 12.11.1932. Te su zgrade bile najmodernije školske građevine u to vrijeme, a vrtić tj. tada Sklonište (zabavište) i obdanište za učenike te škole, bilo je svečano otvoreno 8. studenog 1932. g. Rad tog skloništa spadao je u djelokrug Socijalnog odsjeka Gradskog načelstva, a u njemu su boravila djeca najsiromašnijih roditelja u dobi od 3 do 12 godina, uz minimalnu naplatu, ili je trošak boravka djece snosio Socijalni odsjek Gradskog poglavarstva.

Već u prvom polugodištu rada skloništa u njemu je bilo 180-ero djece s kojima su radile četiri učiteljice. Prostorije koje su koristili bile su: odjeljenje za školsku djecu, odjeljenje za malu djecu, blagovaonica i učiteljska zbornica. Ispred dječjeg skloništa, pred samom zgradom, nalazio se bazen u kojem su se djeca imala prilike kupati tijekom ljetnih praznika.

Potrebe za boravkom djece u takvom skloništu rastu, pa se već u prosincu 1933. godine broj djece povisio na 280 polaznika, a učiteljski zbor se proširio i s djecom radi 6 učiteljica. Koliku su važnost tadašnje gradske vlasti poklanjale skloništu za siromašnu djecu govori i niz posjeta tadašnjih značajnih osoba skloništu na Selskoj cesti: 6. studenog 1933. posjetila je sklonište Njezino Veličanstvo Kraljica Marija u pratnji dvorskih gospođa i ličnosti iz Gradskog poglavarstva. 10. siječnja 1934. godine posjetio ga je i Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar I s Kraljicom Marijom, a 5. lipnja 1940. godine pregledala je sklonište i gđa Marija Maček, predsjednica Crvenog križa.

Gradsko dječje sklonište na Selskoj cesti dobiva 1946. godine naziv Obdanište Anđela Cvetković, a kada se, 1965. godine, zbog potreba roditelja sa tog područja proširio u još jednu zgradu na Opatijskom trgu 9, mijenja naziv u Dječji vrtić Anđela Cvetković.

U ožujku 1980. godine otvorena je nova namjenska zgrada za djecu jasličkog i vrtićkog uzrasta u Zorkovačkoj ulici, koja postaje matična zgrada vrtića s dva područna odjeljenja, a vrtić tada mijenja naziv u Dječji centar Anđela Cvetković. Kako su potrebe za smještajem djece rasle, 1985. godine izgrađen je i otvoren, kao područni objekt, još jedan veliki namjenski građen objekat za jasličku i vrtićku djecu u Humskoj ulici.

Zbog potreba roditelja koji rade u smjenama u vrtiću se otvaraju dvije skupine djece (jedna mješovita jaslička i jedna mješovita vrtićka skupina sa oko 50-ak djece) koja u vrtiću borave u smjenama. Od tada pa sve do sada je to jedini vrtić u Zagrebu s takvom organizacijom rada.

Od 1991. godine vrtić djeluje pod nazivom Dječji vrtić Bajka. Danas Dječji vrtić Bajka djeluje na četiri lokacije: centralna u Zorkovačkoj 8, i područna odjeljenja u Selskoj cesti 95, na Opatijskom trgu 9 i u Humskoj ulici 1. U vrtić je upisano oko 650 djece koja borave u 28 odgojnih skupina.

Napomena: Tekst je uz manja kraćenja prenesen s web stranice dječjeg vrtića Bajka.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kreativni centar Yantra [YC]

Kreativni centar Yantra

Yantra je kreativni centar u samom srcu Trešnjevke u kojem učimo umjetnost urbanog plesa i
Napušteno gradilište zamišljenog elitnog kompleksa "Moj dvor" između Žajine i Magazinske ulice [MS 2013.]

Zapuštena Trešnjevka

Kao i u cijelom gradu tako i na Trešnjevci postoje izvjesni objekti koji su godinama
Svjetiljke javne rasvjete na Zagrebačkoj aveniji [VR 2016.]

Jane’s Walk Seminar – Zagreb – 2018

. Udruga “Zeleni Klik!” i “Centar za kulturu Trešnjevka” organiziraju seminar s međunarodnim prisustvom pod
Studentski dom "Stjepan Radić" (ex-"Sava") [GP 2013.]

Studentski domovi Trešnjevke

Na Trešnjevci se nalaze dva studentska doma: Studentski dom “Stjepan Radić”, Jarunska 2 (zvan “Sava”
Semafor rezultata uz igralište NK "Sava" [VR 2013.]

NK Sava

NK Sava je nogometni klub s Gredica osnovan 1947. godine, 2013. godine se natječe u
Karta svih semaforiziranih raskrižja na Trešnjevci [VR 2013.]

Iz riznice Trešnjevačkih trivijalnosti (1): Trešnjevačkih 60 semafora

Znate li koliko je raskrižja/prijelaza na Trešnjevci opremljeno semaforima? Ovaj podatak vam posve sigurno nikad
Okupljeni štovatelji prilikom otkrivanja obilježja "Ugla Fedora Kritovca" u Parku Stara Trešnjevka [GP 2013.]

Ugao Fedora Kritovca u Parku Stara Trešnjevka

Projekt 1POSTOZAUMJETOST i Centar za kulturu Trešnjevka su dana 30. listopada 2012. s početkom u
Karta Zagreba s kraja 50-ih (već je ucrtan Jankomirski most koji je pušten u promet 1958.) na kojoj se ističe Autoput koji prolazi kroz Zagreb s kraja na kraj.

Trešnjevka na treći pogled: Autoput – Od pješaka do Raketa

Trešnjevka je prostorno određena sa tri važne “prostorne činjenice” od kojih je jedna prirodna, a
1 2 3 53

Kategorije