Dječji vrtić Bajka Dječji vrtić “Bajka” na Opatijskom trgu [VR 2013.]

Dječji vrtić Bajka

Dječji vrtić Bajka je najstariji vrtić suvremenog tipa u Zagrebu. Osnovan je 1932. godine u srednjoj zgradi modernog školskog kompleksa izgrađenog na Selskoj cesti br. 95. Tekst o otvorenju izašao je u Jutarnjem listu od 12.11.1932. Te su zgrade bile najmodernije školske građevine u to vrijeme, a vrtić tj. tada Sklonište (zabavište) i obdanište za učenike te škole, bilo je svečano otvoreno 8. studenog 1932. g. Rad tog skloništa spadao je u djelokrug Socijalnog odsjeka Gradskog načelstva, a u njemu su boravila djeca najsiromašnijih roditelja u dobi od 3 do 12 godina, uz minimalnu naplatu, ili je trošak boravka djece snosio Socijalni odsjek Gradskog poglavarstva.

Već u prvom polugodištu rada skloništa u njemu je bilo 180-ero djece s kojima su radile četiri učiteljice. Prostorije koje su koristili bile su: odjeljenje za školsku djecu, odjeljenje za malu djecu, blagovaonica i učiteljska zbornica. Ispred dječjeg skloništa, pred samom zgradom, nalazio se bazen u kojem su se djeca imala prilike kupati tijekom ljetnih praznika.

Potrebe za boravkom djece u takvom skloništu rastu, pa se već u prosincu 1933. godine broj djece povisio na 280 polaznika, a učiteljski zbor se proširio i s djecom radi 6 učiteljica. Koliku su važnost tadašnje gradske vlasti poklanjale skloništu za siromašnu djecu govori i niz posjeta tadašnjih značajnih osoba skloništu na Selskoj cesti: 6. studenog 1933. posjetila je sklonište Njezino Veličanstvo Kraljica Marija u pratnji dvorskih gospođa i ličnosti iz Gradskog poglavarstva. 10. siječnja 1934. godine posjetio ga je i Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar I s Kraljicom Marijom, a 5. lipnja 1940. godine pregledala je sklonište i gđa Marija Maček, predsjednica Crvenog križa.

Gradsko dječje sklonište na Selskoj cesti dobiva 1946. godine naziv Obdanište Anđela Cvetković, a kada se, 1965. godine, zbog potreba roditelja sa tog područja proširio u još jednu zgradu na Opatijskom trgu 9, mijenja naziv u Dječji vrtić Anđela Cvetković.

U ožujku 1980. godine otvorena je nova namjenska zgrada za djecu jasličkog i vrtićkog uzrasta u Zorkovačkoj ulici, koja postaje matična zgrada vrtića s dva područna odjeljenja, a vrtić tada mijenja naziv u Dječji centar Anđela Cvetković. Kako su potrebe za smještajem djece rasle, 1985. godine izgrađen je i otvoren, kao područni objekt, još jedan veliki namjenski građen objekat za jasličku i vrtićku djecu u Humskoj ulici.

Zbog potreba roditelja koji rade u smjenama u vrtiću se otvaraju dvije skupine djece (jedna mješovita jaslička i jedna mješovita vrtićka skupina sa oko 50-ak djece) koja u vrtiću borave u smjenama. Od tada pa sve do sada je to jedini vrtić u Zagrebu s takvom organizacijom rada.

Od 1991. godine vrtić djeluje pod nazivom Dječji vrtić Bajka. Danas Dječji vrtić Bajka djeluje na četiri lokacije: centralna u Zorkovačkoj 8, i područna odjeljenja u Selskoj cesti 95, na Opatijskom trgu 9 i u Humskoj ulici 1. U vrtić je upisano oko 650 djece koja borave u 28 odgojnih skupina.

Napomena: Tekst je uz manja kraćenja prenesen s web stranice dječjeg vrtića Bajka.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Klasični armirano-betonski stupići na kraju Melengradske ulice [GP 2013.]

Kako ograničiti promet ili parkiranje automobila?

Problem ograničavanja prometa i parkiranja za automobile je danas aktualniji no ikada, no zanimljivo je
Željeznički rasadnik na Gagarinovom šetalištu [VR 2013.]

Željeznički rasadnik

Između Trešnjevačkih zgrada i kuća nalaze se još mnogi tragovi nekadašnjeg trešnjevačkog seoskog i prigradskog
Početak šetnje za Dan žena [SM 2021.]

Kako smo 2021. obilježili Dan žena

Godina je 2021. i najvažnija akcija projekta “Mapiranje Trešnjevke” te godine je “Trešnjevka se budi!”,
Zgrada nekadašnjeg "Heruca" [GP 2013.]

Sport Heruc, poduzeće za izradu sportske odjeće i artikala

Poduzeće za izradu sportskih artikala najpoznatije po svojem imenu iz 70-ih i 80-ih godina, Sport
Bivša gumara "Marijan Čavić" u Ivanečkoj ulici [VR 2013.]

Gumara Marijan Čavić

Poduzeće je osnovano 1948. godine pod imenom Marijan Čavić. Početna djelatnost se sastojala u popravku
Kreiranje skulpture u prostoru "Kikiriki" u Parku Stara Trešnjevka [SM]

Marin Marinić, kipar s Trešnjevke

Marin Marinić, kipar s Trešnjevke, koautor je, zajedno s kiparom Hrvojem Urumovićem, skulpture u drvu
Atletski stadion i plivalište Sava [VR 2013.]

Bazen Mladost na Savi

Povijest otvorenih kupališta na Savi je dugačka, nakon više uređenih kupališta u koritu rijeke i

Klara Kranjčec: Edukacijski centar za održivost na prostoru nekadašnjeg Željezničkog rasadnika u Zagrebu – studentski diplomski rad

Željeznički rasadnik, danas zapušteni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci, nepoznat je većini Zagrepčana. Prostor godinama obrasta
1 2 3 52

Kategorije