Buvljak na Gagarinovom šetalištu Buvljak na Šetalištu Jurija Gagarina [VR 2014.]

Buvljak na Gagarinovom šetalištu

Trešnjevka ima svoju veliku i dobro poznatu tržnicu na Trešnjevačkom trgu i još dvije manje (Staglišće, Prečko), no nešto je manje poznato da Trešnjevka ima i svoj “buvljak”, malu, povremenu i potpuno neformalnu “tržnicu” rabljenim i starim stvarima na Šetalištu Jurija Gagarina. Na tom mirnom šetalištu (jednom od rijetkih javnih prostora Trešnjevke gdje nema automobilskog prometa) za lijepih dana se skupi povelika grupa prodavača koji uz rub šetališta izlažu svoju robu – najčešće odjeću i obuću sumnjiva porijekla kao i stare stripove, knjige, poneki djelić nakita…

Buvljak na Šetalištu Jurija Gagarina [VR 2014.]
Buvljak na Šetalištu Jurija Gagarina [VR 2014.]

Prodavači nisu “profesionalci”, čini se da su to ljudi koji to rade iz nužde jer trebaju svaku kunu…, a i kupci su, naravno, pretežno siromašniji. Izgleda da su dva osnovna uvjeta za nastanak ove male tržnice rabljenim stvarima blizina prave tržnice na Trešnjevačkom trgu i Savske ceste te blizina Umirovljeničkog doma u Drenovačkoj ulici, jer se stječe dojam da su kupci često baš štićenici Doma odnosno drugi umirovljenici koji im dolaze u posjet.

Tržnica nema formalno radno vrijeme – i prodavače i kupce ćete tamo zateći samo za lijepa vremena, najčešće u toplo doba dana, kasno prijepodne i rano popodne.

Unatrag nekoliko godina prodavači su bili “protjerani” od strane komunalnih inspektora te su se spontano “preselili” na manje uočljivu trnjansku stranu Gagarinovog šetališta (na suprotnoj strani Savske ceste) no kako je nadzor vjerojatno popustio, sve se više vraćaju na staru lokaciju.

(Vanja)
 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije