Center map

Najstarija trgovina u Staglišću i Jarunu

Najstarija trgovina u Staglišću i Jarunu Najstariji dućan u Staglišću – Hrgovići [VR 2013.]

U ulici Hrgovići u blizini stajališta za taksiste uz jarunsku tržnicu stoji kuća s fasadom žute boje. To je jedna od nekoliko kuća dječjeg vrtića Jarun. Tu ulogu je dobila početkom osamdesetih godina 20. stoljeća kad je taj dio Jaruna pretvoren u naselje novogradnji. Ta je kuća nekad bila trgovina, do kraja 70-ih godina Unikonzum, u Peščanskoj ulici. Do 50-ih godina trgovina je bila u vlasništvu obitelji Frljužec. Sve do početka 70-ih godina bio je to jedini dućan u Staglišću, a i u zapadnom dijelu Gajeva te zapadnom i jugozapadnom dijelu Jaruna. Na katu je bio stambeni prostor, a u prizemlju trgovina. I u vrijeme Unikonzuma lokalni su je mještani još uvijek zvali Frljužec. Dugogodišnji poslovođa bio je gospon Vlado, a tako ljubaznih trgovaca danas je teško naći.

Današnji “50+” sjećaju se kupovine šećera i brašna na vaganje, bombona koje su prodavači vadili s malim limenim grabilicama iz staklenih posuda i vagali u škrniclima te kupovine finog parizera. Stvari iz dućana su se doma nosile u tzv. mrežama za dućan.

Nekoliko godina prije prenamjene uz dućan je sa sjeverne strane bila nadograđena mesnica.

Kad je nastala nova, današnja ulica Hrgovići, napravljena je trgovina u zgradi na adresi Hrgovići 77 i tamo su nastavili rad trgovci koji su u to vrijeme bili u kući u Peščanskoj.

A kuća u Peščanskoj, preuređena je u dječji vrtić i dobila adresu Hrgovići bb.

(Vanja);

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )