Trešnjevački mostovi Most preko Kustošaka kao spoj Voltinog i Rudeša [VR 2013.]

Trešnjevački mostovi

Iako rijeka Sava čini čitavu južnu granicu Trešnjevke, na njenom području se nalaze tek dva “prava” velika mosta, mosta preko Save, stari Savski most te Jadranski most (u planu su još most na produženoj ulici Oranice nedaleko Petrovaradinske ulice te pješački most kod Jarunskog jezera). No, kako kroz Trešnjevku teče i nekoliko potoka, gledano od istoka prema zapadu: Črnomerec, Kustošak i Vrapčak (Jelenovac i Kuniščak nisu uračunati zato što cijelim svojim trešnjevačkim tokom prolaze ispod zemlje), tako njezin krajobraz čine i mostovi preko tih potoka. Neki od tih mostova iz raznih razloga zaslužuju posebnu pažnju.

Na potoku Črnomercu vrijedi istaknuti stari željeznički most kod Zagorske ulice preko kojega je do 1979. godine prometovao “Samoborček” i toplovodni “most” kod Klanječke ulice koji služi ne samo za prijenos toplinske energije iz Toplane Trešnjevka u zapadni dio grada, već i za iskazivanje hrabrosti tinejdžera koji već generacijama s veseljem skaču po njemu.

Most preko potoka Črnomerca za Klanječku ulicu i "most toplovoda" u pozadini [GP 2013.]
Most preko potoka Črnomerca za Klanječku ulicu i “most toplovoda” u pozadini [GP 2013.]

Isto tako, nešto južnije nalazi se pješački most kod Stubičke ulice na kojem su nekad, u 60-ima i 70-ima, lokalni frajeri osamljenim šetačima “prodavali ciglu” tj. sakupljali novac od njih. Mostovi preko Črnomerca su nekad predstavljali ulaz na područje grada Zagreba tako da su onaj na Ljubljanici i onaj na Horvaćanskoj/Peščanskoj nekad bili urešeni mitnicama.

Na potoku Kustošaku se također nalazi jedan toplovodni most, u blizini raskršća Rudeške i Zagrebačke, no on nikad nije bio tako zanimljiv kao onaj preko Črnomerca. Malo niže, kod Hanamanove, preko potoka je prelazio vojno-industrijski kolosijek za Prečko, od kojeg je do danas ostao samo most koji nakon rekonstrukcije 2009. više ne izgleda kao željeznički. Na dijelu između Voltinog naselja i Golikove ulice nalazi se najljepši dio šetališta uz Kustošak i tamo je niz različitih mostova i mostića od kojih su neki zapravo ulazi u dvorišta obiteljskih kuća. Dalje, od spoja s Golikovom, potok se diči nizom zanimljivih mostova sa žutom metalnom konstrukcijom koji su sagrađeni oko Univerzijade 1987. godine.

Most preko Kustošaka za Lazinsku ulicu u Rudešu [GP 2013.]
Most preko Kustošaka za Lazinsku ulicu u Rudešu [GP 2013.]

Potok Vrapčak je također dobio jedan žuti most, kod osnovne škole Vrbani, da bi u daljnjem toku bio premoštavan ne osobito zanimljivim cestovnim mostovima sve do pretposljednjeg, kod ušća potoka Črnomerec, koji je obnovljen oko 2008.

(Vanja)

 Vezani tekstovi:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije