Center map

Sidra Trešnjevke

Sidra Trešnjevke Sidro na ulazu u naselje Staglišće [GP 2013.]

Dva oveća sidra krase trešnjevačke javne prostore – oba podalje od Save, u ne baš osobito reprezentativnom okolišu prometne Zagrebačke avenije, jedno od drugoga udaljeno tek 200-300 metara. No, cijela ta “sidrena instalacija” ima čak i svoje ime: “Jadranska vrata” i simbolizira povezanost hrvatskog primorja i zaleđa.

Od ta dva sidra, veće i ljepše, uklopljenije u okoliš, je ono na raskršću Zagrebačke Avenije i ulice Hrgovići. Na malome brežuljku se nalazi admiralitetno sidro motornog broda “Zagreb” koje je tamo postavljeno povodom Jadranskog tjedna u Zagrebu, darovala ga je nakadašnja “Jugolinija”, a postavio ga je kanu klub “Končar” godine 1979. Ovo sidro simbolizira povezanost Zagreba s pomorstvom.

Sidro I na početku ulice Hrgovići [VR 20013.]
Sidro I na početku ulice Hrgovići [VR 2013.]

Iako ga okružuje buka i promet okolnih cesta sam brežuljak sa sidrom je sasvim lijepo i ugodno mjesto  … možda čak ne bi bilo loše kad bi se tamo stavila pokoja klupica i kad bi se ta lokacija na neki način uklopila u šetalište uz potok Kustošak koji protječe u blizini i nudi priliku za lijepu i dugu šetnju mirnijim krajevima Trešnjevke.

Što se drugog sidra tiče, postavljenoga povodom 4. Jadranskog tjedna 1976. godine, ono je gotovo sasvim zaboravljeno i nalazi se na potpuno neadekvatnoj lokaciji, na ledini koju redovito zaposjedaju parkirani kamioni u Peščanskoj ulici, tik uz Zagrebačku aveniju, a nešto istočnije od raskršća s Ulicom Hrvatskog Sokola. Sidro je vrlo teško uočiti jer se nalazi u udubini pored sjevernog pločnika, često okruženo kamionima, a prije nekog vremena ga je netko još i “uljepšao” provizornom ogradom od betonskog željeza koja gotovo dotiče sidro.

Sidro II uz Peščansku ulicu [VR 2014.]
Sidro II uz Peščansku ulicu [VR 2014.]

Ovo je sidro zasigurno zaslužilo neku ljepšu lokaciju ili bar uređenje neposredne okolice …
Sidro inače potječe sa motornog broda Davor i poklon je Dunavskog Lloyda Sisak, a simbolizira povezanost Zagreba sa riječnim brodarstvom.

 

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )